Mer av det som ikke virker: skyve problemene under teppet

mai 29, 2010


En av to Nordmenn mener integreringspolitikken ikke fungerer.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Audun Lysbakken (SV) tror holdningene er et resultat av at den offentlige debatten som har pågått de siste årene har hatt fokus på det som fungerer dårlig når det gjelder integrering.

– Det negative fokuset har tidvis vært så sterkt at jeg har vært imponert over at folks fremmedfrykt ikke har økt, sier han.

En ekte SVers måte å se virkeligheten på. Og et imponerende stykke ansvarsfraskrivelse, der Lysbakken i ikke uvanlig SV-stil prøver å legge skylden på de som tar opp problemene, eller bare refererer situasjonen.

– Nå må vi ta denne frykten på alvor. Politikernes oppgave er å skape håp, ikke frykt. Vi kan ikke lenger fordømme eller bortforklare. Vi må få frem at integreringen faktisk fungerer og vise at myndighetene tar folks skepsis på alvor.

For alt er ikke bare negativt, fortsetter han.

– Vi må belegge at det går bedre enn det mange tror. Vi kan sørge for en mer nyansert debatt der vi får frem alt vi lykkes med. Samtidig må vi ta problemene på alvor. Det nytter ikke å late som om alt går bra, sier han.

Joda, medienes og politikernes makt til å forme opinionens meninger er stor. Men de reelle situasjonene som folk opplever i hverdagen forsvinner ikke ved at vi ikke snakker om dem.

Det Lysbakken her oppfordrer til er det mange har oppfordret til så lenge vi har hatt diskusjoner om innvandring og integrering. Det har ikke fungert til nå, og det er ingen grunn til at det skal begynne å fungere nå. Årsaken til det er at Lysbakken snur årsak og virkning på hodet: Problemene oppstår ikke fordi vi snakker om dem. Vi snakker om problemene fordi de har oppstått.

Vi må få frem alt vi lykkes med, hevder Lysbakken. Men å lykkes på noen områder er ingen erstatning for at helheten jevnt og trutt går i negativ retning. Lysbakken sier også noe riktig: Samtidig må vi ta problemene på alvor. Det nytter ikke å late som om alt går bra, sier han. Jeg har fulgt debatten fra jeg ble politisk interessert, og den slags innrømmelser hadde man aldri hørt fra en SVer for femten år siden. Eneste politikerne som da turde å si noe slikt var fra Frp, og de måtte som konsekvens regne med å bli hengt ut som fremmedfiendtlige (eller verre ting) i avisene.

Det er to ting som gjelder:

 1. Fri, åpen og ærlig debatt
 2. Ta problemene på alvor

I prioritert rekkefølge, fordi det andre avhenger av det første. Dette er grunnleggende for et fungerende demokrati.

Reklame

10 Responses to “Mer av det som ikke virker: skyve problemene under teppet”

 1. sdf Says:

  Veldig bra! Tar SV’erne på kornet der. Patetisk av Lysbakken…

 2. Rune Says:

  «Joda, medienes og politikernes makt til å forme opinionens meninger er stor. Men de reelle situasjonene som folk opplever i hverdagen forsvinner ikke ved at vi ikke snakker om dem.»

  -Poenget hans er vel strengt tatt at man fokuserer all debatt rundt problemstillinger som er ganske marginale. Jeg sitter med en følelse av at man til stadighet finner noe som er negativt og retter all skyts mot det i månedsvis.
  Gjerne da med FRP i spissen siden de alltid skal ta de svakeste for å hevde seg selv. FRP har brukt 30 år på å skape en kløft mellom nordmenn og innvandrere. De pekere konsekvent på de som utmerker seg negativt og dysser ned alt som går bra. Skammelig!

  11% av den norske befolkning er av innvandrerbakgrunn. Altså over 400.000 personer. Hadde man ventet at alle de skulle være dydsmønstre? Man snakker liksom alltid om en forfeilet integrering. Men hva er det egentlig som har feilet da? Ja, selvsagt har man noen som ikke integrerer seg, men langt de fleste oppfører seg helt fint. De jobber og lever helt normale liv.

  Fremmedfrykten er basert på falske premisser og leverandørene av disse premissene er uansvarlige politikere som er mer interessert i å skape konflikt, enn å få frem det som faktisk fungerer. De er problemet, ikke den jevne mann og kvinne i innvandrerbefolkningen.

  Man har bare hevdet så lenge at ingenting fungerer at det er blitt til en vedtatt sannhet. Men den er uten innhold.

  • ukorrigert Says:

   Poenget mitt er at man verken skal forsøke å styre debatten eller legge skyld til folk fordi de diskuterer et problem på en åpen måte.

   At problemene er marginale er en påstand mange ikke er enig i. Ingen forventer at alle skal være dydsmønstre, det er en veldig svart/hvitt måte å forholde seg til situasjonen på.

   Hva som er feilet er ikke poenget her. Men at noe har feilet innrømmer jo selv Lysbakken: Vi må ta problemene på alvor.

   Det som er poenget her er måten han forsøker å skyve skylden over på de som tar opp på problemene. Og hvor idiotisk det er når man vet at en åpen debatt er en forutsetning både for å løse problemer, og for at demokratiet skal fungere.

 3. Caridad Says:

  Integreringspolitikki Norge fungerer ikke fordi de fleste som «jobber» med å integrere kan veldig liten om hva betyr å være inmigrant og hvordan kan man virkelig klare seg i Norge både med utdannelse man har tatt i sitt land og sin religion.
  Personlig mener jeg at det er på tide at i de stillinger hvor man «jobber» med integreringsspørsmål blir plassert flere innvandrere som har lykkes i Norge og som virkelig vet fra sin erfaring hvordan

  • ukorrigert Says:

   Interessante tanker. Jeg har liten kjennskap til hvem som jobber med dette under politikernivå.

 4. Kurt Says:

  Burde vel kanskje tenkt på og stenge grensen inntil vi har fått orden på de problemene som allerede er her da??

 5. bastianblogg Says:

  Bra blogg.

 6. realist Says:

  Ifølge undersøkelsen til Barne- og likestillingsdepartemenetet så er mener 53 % av folk her i landet at innvadringen bør stoppes.

  Ifølge Dublinkonvensjonen kan 99 % av asylsøkerne avvises fordi de har reist igjennom flere tryggeland, de skal søke asyl i første trygge land og ikke reise igjennom drøssevis av land og søke luksusasyl i Norge.

  Politikerne skaper motsetninger fordi politikerne ikke lytter til flertallet og fordi politikerne skaper forlokkende asylgoder i Norge og fordi politikerne ikke overholder Dublinkonvensjonen.

  Hjelp flyktningene i deres nærmeste trygge område, det finnes over 40 millioner reelle flyktninger i verden og langt over en milliard trengende/fattige/syke.

  • ukorrigert Says:

   Jeg er faktisk for å hjelpe en del her hos oss også.
   Jeg er overbevist om at vi kan ta imot en viss andel og sørge for at de fleste fungerer i samfunnet vårt.

   Men under forutsetning av at vi har en integreringspolitikk som er ærlig og realistisk, og at vi begrenser antallet når ting begynner å skli ut.

   Slik jeg ser det så har vi nå en jobb å gjøre før det bør bli en større andel innvandrere. Og jeg velger å legge skylden for dette på bl.a folk som Lysbakken og hans kumpaner på politisk venstreside.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: