Ateisme er:

 • fravær av religiøs tro
 • å kunne leve uten svar på hvor universet kommer fra
 • å finne mening i livet på jorden
 • å erkjenne at de svar religion gir ikke kan skilles fra vilkårlige påstander
 • å forstå at man ikke trenger religiøse regler for å ha etikk og moral
 • å vite at ingen mennesker skal lide etter døden
 • en befrielse

Fortsatt medlem av statskirken? Meld deg ut i dag!

En agnostiker er en som ikke vet. Ordet agnostiker betyr direkte ikke-viter. Noen liker å dele opp i tre grupper, ateist, agnostiker eller troende/religiøs. Men disse gruppene er ikke separate kategorier, agnostiker overlapper begge veier. Man kan være ikke-troende (ateist) og ikke-vitende (agnostiker) samtidig.

For meg er det allikevel meningsløst å kalle meg agnostiker. Jeg kan ikke si med 100% sikkerhet at guder ikke eksisterer. Jeg kan heller ikke si med 100% sikkerhet at julenissen ikke eksisterer. Men jeg har rett og slett ingen grunn til å tro på verken guder eller nisser. Dermed er det meningsløst å holde muligheten åpen bare i tilfelle.

Reklamer

6 Responses to “Ateisme”

 1. Martin Says:

  Gudstro er:
  Å tro at livet ditt har en mening
  Å tro på at menneskeverdet er hellig og eviggyldig
  Noe som med vitenskapen utfyller et verdensbilde (The Why´s and the how´s)
  En betryggelse

  • ukorrigert Says:

   Gudstro synes ofte å være og gjøre seg avhengig av en ytre mening.

   Jeg er ateist, og har plenty mening i og med livet mitt. Jeg er over hodet ikke avhengig av at det skal eksistere en skaper av universet.

   Hvorfor så mange religiøse synes å være avhengig av en ytre mening, det har lenge undret meg.

   Det henger kanskje sammen med behovet for å «fylle ut verdensbildet.» For det er også et behov jeg ikke har. Jeg er veldig nysgjerrig og elsker kunnskap om verden og dens oppbygning. Det er så veldig mye som er fascinerende. Men jeg kan godt leve med at det er masse ubesvarte spørsmål.

   Denne betryggelsen, behovet for å «fylle ut verdensbildet», behovet for at det skal finnes en større mening… for meg virker det som noe som skapes av religion. Religionene skaper selv det behovet som de prøver å fylle.

   For å «finne meningen med livet» forutsetter at det er noe å finne. Det forutsetter at «meningen», i bestemt entall, faktisk finnes. Og dermed sendes man ut på letingen etter denne.

   Men «meningen» forutsetter «en som har meningen», altså en gud eller lignende. Dermed blir jakten på «meningen» noe som skapes av religion. Selve behovet som religionen skal fylle er i utgangspunktet skapt av religionen.

   Så uten religion, så kan man slå seg til ro med den mening man selv finner med eget og andres liv. Man kan slå seg til ro med at det er ting man ikke forstår og aldri vil forstå. Og faktisk ha det helt ok uten å måtte ut på en religiøs famling først.

   Og ikke minst kan man bedømme menneskeverdet ut fra egne vurderinger, i stedet for å basere det på en dogmatisk sannhet skrevet ned i en gammel bok.

 2. Shiva Says:

  Bra skrevet, ukorrigert!

  Helt enig i dette. Det er så mange som har en totalt feil oppfatning av hva ateisme er og hva agnostisisme er at de som egentlig er agnostiske ateister kaller seg agnostikere istedenfor ateister.

  Men i grunn er vi alle agnostikere ettersom ingen kan vite med sikkerhet noe som helst. Ateisme og teisme handler om tro, og når det kommer til gudstro så er jeg ateist fordi jeg ikke ser noen grunn til å tro på en teistisk gud.

  Jeg er likevel agnostiker, men som deg ser jeg ingen grunn til å ha med det begrepet ettersom det er overflødig.

 3. Staifs-online Says:

  det jeg var ute etter, takk

 4. Knut Says:

  Jeg er atteist, jeg vet at det ikke finnes noen gud. Religioner er funnet opp av mennesker for mennesker, rent sprøyt alt sammen.

  Darvin manglet DNA, det har vi idag..hans missing link kan bevises ut over all tvil idag, vi stammer alle fra samme cella!

  • Lazarus Says:

   Dette med at missing link kan bevises utover all tvil er jo en grov forenkling av både definisjonen missing link, som totalt mangler i din kommentar, og hvordan en definerer «ut over all tvil».

   Hvis du setter likhetstegn mellom «i aller mest sannsynlige grad» og «ut over all tvil» så har du rett. Dersom det ikke skal være noen mulighet for noe annet mangler derimot en hel del før vi er kommet så langt.

   Når sant skal være sagt så har jeg en Gudstro. Det er derimot ikke ensbetydende at jeg er kreasjonist og mener at verden ble skapt på seks av «våre» dager eller at jeg ikke en enig i grunnlinjene i utviklingslæren. Dette kan jeg snakke mye om, men jeg har ikke tid 🙂

   Det _er_ mulig for troende mennesker å holde på med vitenskap og forskning 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: