Kvinner må ta ansvar for seg selv

april 7, 2011


Jeg registrerer, og irriterer meg over, at i debatten om kvinner og overfallsvoldtekt så er det mange aktører som ikke skjønner begreper som ansvar og skyld.

I dagbladet.no presenteres noen råd fra fastlege Amir Tauqir Chaudhary, som burde være selvsagte og ukontroversielle. Rådene altså, ikke Chaudhary.

Uten å gå i detalj på rådene, så handler det om at kvinner må ta ansvar for seg selv, for å unngå å bli voldtatt. Tradisjonen tro er det mange mindre begavede mennesker som reagerer forutsigbart:

AUF -leder Eskil Pedersen mener vi ikke m¨å komme dit at jenter må kle seg annerledes eller bli mindre fulle enn gutta – For da gir vi jentene ansvaret, sier han.

Så la meg undervise litt i begreper som ansvar og skyld.

Ansvar og skyld er ikke det samme: Det at en kvinne bør ta ansvar for seg selv betyr IKKE at kvinnen har noe som helst skyld i voldtektsmannens handlinger.

Ansvar kan ligge hos mer enn en person av gangen: Det at en kvinne har ansvar for seg selv fritar ingen andre for sitt ansvar, for eksempel politikernes ansvar for en forsvarlig politikk som forebygger voldtekter.

Skyld kan ligge hos flere enn en person av gangen: Voldtektsmannen har klar skyld i sin handling. Politikerne har skyld i eventuell uforsvarlig politikk. Det ene utelukker ikke det andre.

Personer har ansvar for og skyld i egne handlinger. Politikere har ansvar for og skyld i forhold til samfunnet: Man kan altså ikke laste politikere for enkelthandlinger. Men man kan holde politikere ansvarlig for samfunnsutviklingen generelt.

Jeg håper at dette vil nå Eskil Pedersen, og flest mulig andre som sliter med de samme konseptene. Det er ikke så vanskelig, man allikevel observerer jeg at vanskeligheter med dette er noe som går igjen i mange uttalelser. For eksempel de fleste uttalelser som begynner med «Det er [sett inn gruppe mennesker] sitt ansvar å [sett inn handling].» 9 av 10 slike uttalelser er ignorante til forskjellen på enkeltpersoners ansvar og de som har ansvaret for generelle trekk i samfunnet.

For at det ikke skal missforstås: Jeg synes det er noe forbannet møkk at kvinner skal måtte ta ansvar på denne måten. Jeg er fullstendig enig i at kvinner skal kunne ferdes hvor de vil, og kle seg hvordan de vil, uten at det skal øke risikoen for å bli overfalt og voldtatt. Men det er dessverre ikke realitetene, og da gjør man lurt i å ta ansvar for seg selv. Det er farlig å la være! Og jeg vil oppfordre alle til å slutte å oppfordre til ignoranse i forhold til dette.

Ansvaret for at det er blitt slik legger jeg på samtlige større  partier som ikke har tatt utfordringene med innvandring på alvor. Dere vet selv hvilke partier det er, og mange av dere fortsetter å stemme på dem allikevel.

Reklame

17 Responses to “Kvinner må ta ansvar for seg selv”


 1. Hva mener du ?? Mener du at det er jentas feil at hun blir voldtatt ? En mann har INGEN rett til å fogripe seg på kvinnen i det hele tatt! Tillomed ikke når hun hadde gått naken. Hennes kropp, hennes grense! Og hvis teite menner som deg ikke forstår det burde de sender hjem eller ut av landet. Bare fordi mannen er så jævli kåt uten grunn, betyr det søren man ikke at han kan forgripe seg på den første og beste man ser. Når hun er på vei hjm fra jobb eller en klubb. Hva kan hun liksom gjøre? Mannen er sterkere og bruker fysisk vold for å få sex. IDIOTISK! Og hvordan kann kvinnen ha skyld i det selv? Også skriver du samtidig at det er ikke hennes skyld at voldteksmannen voltok henne. ALT er mannen sin feil, INGENTING er kvinnens feil. Uansett hvor mye hun ser fristene ut. For gutter er vell burka like fristende så de lenge de vet personen har et hull de kan stikke greia si i. Herremin for et teit innlegg du har. Anbefaler å fjerne det fra VG.nett

  • ukorrigert Says:

   Hei Mildrid! Anbefaler deg å lese bloggposten før du kommenterer!

  • sm Says:

   @ Mildrid Vedvik
   Kankje du bør lese innlegget ein gong til og legge frå deg dine forhåndsplanlagte meiningar om kva innlegget handlar om. Makan til rødstrøpetull er det ikkje ofte eg les.

   Hovedpoenget er nemlig at jenter ikkje har skyld for at dei blir voldtatt, men at det går an å ta ansvar og dermed ta sine forholdsreglar for å unngå visse farlige situasjonar.

   Det blir omtrent som når eg kjøyrer motorsykkel. Eg veit at mange bilistar overser motorsykelistar og derfor er eg forberet på ikkje å alltid å kreve min forkjørsrett. Hadde eg ikkje tatt ansvar så hadde eg blitt påkjøyrd av bilar fleire gonger i veka. Det er å ta ansvar, men det inneberer ikkje at eg har skyld dersom eg skulle bli påkjøyrd.
   Likeså at eg ikkje vifter med masse pengar og visakort i visse bydelar, det er å ta ansvar men eg har ikkje skyld om eg blir rana.
   Likeså kan jenter ta ansvar og f.eks. ikkje bli med menn dei nett har møtt på byen og ikkje kjenner heim, og heller avtale treff neste dag.
   Tenke over kor dei går på mørke kveldar, for det gjer faktisk mange menn i dag.

   Vi lever ikkje i eit perfekt samfunn, og det bør kankje nokre av dere jenter også innsjå og ta ansvar. Men det betyr ikkje at dere har skyld dersom dere er uheldige å bli voldtatt.

 2. IK Says:

  Hvordan i alle vide verdens dager presterte øverste kommentar å tolke det slik?

  Nuvel, at kvinner risikerer å bli voldtatt når de går alene og lettere eller tyngre beruset i helgenettene er ikke akkurat direkte fjernt. Det er snakk om å beskytte seg selv mot en fare som uansett ikke vil forsvinne.

  At jeg har stor risiko for å få mobilen eller lommeboka stjålet i enkelte områder gjør at jeg tar forhåndsregler og dermed har unngått å oppleve det.

  Helvete heller, jeg er en rimelig voksen og stor mann og synes likevel det er ekkelt å gå alene i bygatene om natta i helgene.

  • ukorrigert Says:

   Hvordan i alle vide verdens dager presterte øverste kommentar å tolke det slik?
   Du kan så si. Noen går vel på autopilot.

   Det er snakk om å beskytte seg selv mot en fare som uansett ikke vil forsvinne.

   Det er det det er. Om man er i jungelen eller storbyjungelen så er realiteten at det finnes enkelte farer man bør ta hensyn til.

   I jungelen er det forståelig. I storbyjungelen burde vi slippe, men slik er dessverre ikke realitetene. og det er bedre å ta hensyn til realitetene enn å være sta og stå på krava.

   En voldtektsmann bryr seg dessverre ikke så mye om hvordan ting burde vært.

   Helvete heller, jeg er en rimelig voksen og stor mann og synes likevel det er ekkelt å gå alene i bygatene om natta i helgene.

   Samme her. Jeg følger flere av rådene selv, til tross for at jeg har all mulig rett til å ferdes fritt uten risiko for å bli utsatt for vold.

   Jeg unngår visse steder. Jeg unngår å være full og alene. Jeg følger med når jeg går forbi gjenger. Jeg er oppmerksom på steder hvor det er lett å bli «fanget».

   For å si det sånn: Jeg raver ikke full rundt alene og benytter meg av ytringsfriheten til å rope ut forbannelser rettet mot Islam midt på Grønland, selv om jeg har all rett til å gjøre nettopp det.

  • ukorrigert Says:

   Jeg kom også på denne: http://www.24fightingchickens.com/2010/10/31/the-essence-of-self-defense/

   Den handler ikke direkte om voldtekt, men om selvforsvar, og er skrevet av en som har trent karate hele livet. Hans selvforsvarsråd er:

   1. Holde seg unna risikable steder og situasjoner
   2. Unngå å provosere og å la seg provosere
   3. Rope på hjelp
   4. Være observant

   Dette er råd jeg følger selv. Jeg sutrer og griner ikke over at jeg burde gjøre hva jeg vil, hvor jeg vil, uten å risikere noe. Jeg tar til etterretning at verden er utrygg, og forholder meg til det. Når en mangeårig ekspert i karate kan dette, når jeg kan dette uten å klage, så burde jenter som ikke ønsker å bli voldtatt også kunne dette.

  • Suzy Says:

   I much prefer infmtoarive articles like this to that high brow literature.

 3. Nowhere Man Says:

  «Politikerne har skyld i eventuell uforsvarlig politikk. Det ene utelukker ikke det andre».

  «Politikere har ansvar for og skyld i forhold til samfunnet: Man kan altså ikke laste politikere for enkelthandlinger. Men man kan holde politikere ansvarlig for samfunnsutviklingen generelt».

  «Ansvaret for at det er blitt slik legger jeg på samtlige større partier som ikke har tatt utfordringene med innvandring på alvor. Dere vet selv hvilke partier det er, og mange av dere fortsetter å stemme på dem allikevel».

  Helt riktig, ukorrigert!

  Så, altså en gang til:
  Hvorfor er det slik at kjempelille Norge, – med et folketall på stårrelse med en liten til middelstor storby, skal være alle verdens asylanters førstevalg? Vi er geografisk plassert i nærhetens av Nordpolen, med et ganske tøft og ugjestmildt klima. Folket her har altså innrettet seg på et vis, som sammen med visse naturgitte tilfeldigheter, har resultert i at samfunnet, generelt sett, nå, omsider kan tilby innbyggerne sine livsvilkår som for bare en eller to generasjoner siden var utenkelige. Og hva skjer? Jo, våre valgte representanter til ‘styre & stell’, altså våre myndigheter, tar ikke oppdraget sitt på alvor, og det må være absolutt synbart for enhver observatør med alminnelig sundt bondevett og normalt utviklet intelligens, at forannevnte livsvilkår, vunnet velstandsutvikling og samfunnets rammevilkår nå står for fall. Landet ‘invaderes’ av ‘asylsøkere, lykkejegere og gudene vet hva’, hitkommet fra kulturer som er aldeles fremmede for de som er født i riket, – som resultat av nevnte myndigheters ‘stående invitasjon’!

  Se på Japan, f.eks. Dette land og folk som nå, ganske nylig, ble rammet av en naturkatastrofe som en vanskelig kan fatte dimensjonene av. Nasjonen er medlemsland i hele rekken av internasjonale forbund, tillike med lille Norge. De har oggså et velutviklet samfunnssystem, en godt skolert og arbeidsvillig, disiplinert befolkning på ca. 130 millioner, og en økonomi som er hinsides mye større enn (igjen) lille Norge, – faktisk større enn Kinas (som altså har ti ganger så mange innbyggere som Japan). Og, så til poenget: Dette folket er i stand til å velge seg representanter til ‘styre og stell’ som ser det som sin oppgave å verne sitt land for innbyggerne. Ikke en eneste ‘asylsøker, lykkejeger eller totalt fremmedkulturell (for japaneren) muslim har tatt oppstilling ved nasjonens ‘porter’, med ferdig utfyllte søknadsskjemaer i hånden, identifikasjonspapirer som er kastet i dass, og en hærskare av gratis talsmenn, dvs. ungsosialister og ungkommunister, pengegriske advokater, – og, altså, – nasjonens egne folkevalgte, med portnøkkelen klar! Japanerne sier altså STOPP, ADGANG FORBUDT. Som sagt, de er medlemmer av de samme verdensorgansasjoner som lille Norge, – et stolt folkeslag, som faktisk også kan si: Takk!, – men Nei Takk, når de akkurat nå, – i en for nasjonen aldeles historisk avgjørende situasjon, nor, altså, lille Norge, – eller for den del: svære Kina tilbyr sin hjelp til å sette landet på fote ettter jordskjelv, tsunami og kjernekraftverkproblemer! «Vi føler det best, om det er våre egne som tar ansvar for eget land. – også denne ryddesjauen!», sier de. Og alle verdens folk, – også lille Norge, trår stille tilbake, i respekt, for dette stolte folket. Som helst vil ta vare på seg selv og sine.

  Har du noensinne hørt dette folket bli kritisert av andre nasjoner, av verdenslederne i USA, Europa og Afrika, for at de IKKE følger verdensorgansasjonenes forordninger og påbud om ‘åpne porter’ for afrikanere og muslimer? Få høre!

  • ukorrigert Says:

   Jeg tror ikke vi skal bli helt som Japan, men jeg er overbevist om at vi må bremse innvandringen en periode til situasjonen som er i landet er blitt mer stabil.

   I stedet leser jeg at man regner med 200000 nye Oslo-boere i løpet av de neste 20 årene eller så. Og når vi vet at etniske nordmenn har negativ befolkningsvekst, så er dette innflyttere, og jeg regner med det er i hovedsak «nye landsmenn».

   Jeg tror ikke det kommer til å gå bra. Jeg tror ikke den politikken vi fører vil klare å sørge for god integrasjon, jeg tror Islam vil prege mange lokale miljøer og jeg tror konfliktnivået kommer til å øke.

   Jeg er ikke imot en moderat innvandring, men den politikken som er ført og ser ut til å bli ført i nærmeste fremtid anser jeg som veldig naiv og ansvarsløs.

   • Nowhere Man Says:

    «Har du noensinne hørt dette folket bli kritisert av andre nasjoner, av verdenslederne i USA, Europa og Afrika, for at de IKKE følger verdensorgansasjonenes forordninger og påbud om ‘åpne porter’ for afrikanere og muslimer? Få høre!».

    @ukorrigert:
    se sitat ovenfor. Hadde jo håpet at du kanskje ville drøfte dette poenget da. Så igjen; hvorfor kan det være slik at jeg stadig hører og leser at Norge er ‘forpliktet’ iht. inngåtte avtaler (med FN, etc., etc.) til å motta f.eks. kvoteflyktninger. Har sogar lest dokumenter der Norge av FN (Human Rights) sterkt kritiseres for mangelfulle integreringstiltak og annet i den retning. Kan du ta et dykk i denne materien, ukorrigert. Hvorfor blir ikke f.eks. Japan, – eller for den del Kina, Vietnam, Thailand (som knappest har en eneste boende i landet som får innvilget søknad om borgeskap!) aldri slik medfart av disse samme verdensorganisasjonene. Kan du si noe om det?

 4. Einar Hansen Says:

  Nå har det seg jo slik at dersom Norske Kvinner gikk med bhurka, så ville de nok ikke blitt voldtatt. Det sier seg jo selv at det ville vært en god løsning, for det kan jo fristen noen og enhver når de byr seg frem på en så respektløs måte. Det handler om å respektere hverandre, og det å blotte huden sin og opptre horete er temmelig respektløst.

  • ukorrigert Says:

   Det finnes mange steder i verden der det er tilrådelig å kle og oppføre seg etter de kulturelle forholdene. I hvertfall skjule håret, ikke håndleie osv. Om det er noen steder der burka bør brukes, det vet jeg ikke.

   Allerede er det slik på enkelte skoler, har jeg hørt og lest, at norske blonde jenter farger håret sitt mørkt, for å unngå å bli plaget. Det er et tegn på at vi går i feil retning. La oss håpe kulturen her i Norge aldri kommer dit at burka blir en nødvendighet for å være trygg. Det ville være virkelig tragisk.

   Joda, jeg ser at innlegget ditt er ironisk. Men poenget ditt er for dårlig. Jeg sier at jenter må kle og opptre etter realitetene, jeg sier IKKE at det på noen måte er en akseptabel situasjon, og at dette er noe vi ikke skal forsøke å gjøre noe med. Men det er slik det dessverre er blitt.

  • ukorrigert Says:

   Eller for å si det på en annen måte:

   Kampen mot kulturell undertrykkelse skal IKKE føres ved at jenter oppfordres til å ignorere realitetene og utsetter seg for unødig risiko for voldtekt.


 5. […] nei: Jeg legger IKKE skylden på kvinner for at de blir voldtatt. Det er forskjell på skyld og ansvar. <– Ja, det er en link, les den også! I take an active approach to self-defense. I have […]


 6. […] ansvar utelukker ikke kvinnens ansvar. Kvinnens ansvar for seg selv reduserer ikke voldtektsmannens ansvar og […]

 7. HoreteNorskeAidsInfiserteKvinner Says:

  Ja norske kvinner må ta ansvar og passe på seg selv. Fordi norske menn gir nå totalt faan i hva som skjer med dere. I tjue år så var jeg en gentleman. Det eneste det førte til, var at kvinner utnyttet meg. Så den norske gentlemannen er død og begravet. Et annet problem er at dere legger dere på ryggen for aids og ebola infiserte afrikanere og araber. Så vi norske menn vil ikke røre dere. Jeg hadde ikke engang rørt en norsk kvinne med en 10 meter lang brennende kjepp innsmurt med avføring. Dere har ødelagt dere selv totalt. Og dere har ødelagt deres egen trygghet. For tjue år siden så hadde jeg hjulpet dere hvis jeg så dere få juling på gata. Jeg hadde gått imellom med engang. Menn var deres trygghet. Det var det jeg lærte når jeg var liten. Nå bare ler jeg og går videre. Fordi dere har behandlet meg som verdiløs møkk i tjue år. Og nå er min tur. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: