Voldtekt, ansvar, skyld og årsak. Litt voksenopplæring.

mars 27, 2012


Voldtekstdebatten sliter med et problem. Nordmenn vet ikke forskjell på skyld, ansvar og årsak.

  • 1 av 5 mener at når en utfordrende kledd, overstadig beruset kvinne går alene ute på natten, og blir utsatt for overgrep/voldtekt, er hun helt eller delvis skyldig i at overgrepet skjer.
  • 1 av 3 mener at når en beruset kvinne blir alene med en person hun har møtt på byen hjem på fest, og blir utsatt for overgrep/voldtekt, er hun helt eller delvis skyldig i at overgrepet skjer.

Disse tallene, som virker opprørene på mange, bunner i manglende begrepsforståelse. Utsagnene er hentet herfra: http://blogg.aftenposten.no/arntzen/2012/03/27/lettkledd-full-skyldig/ Hva de originale spørsmålene i undersøkelsen til Dixi er, det vet jeg ikke, så hvor feilen har oppstått er uvisst.

La meg prøve å oppklare begrepene:
Alle kvinner (og menn) må ta ansvar for seg selv. Ansvar betyr at man passer på seg selv. For en kvinne kan det bety å unngå situasjoner der man risikerer voldtekt. For en mann kan det bety å unngå situasjoner der han risikerer å utsettes for vold.

Tar man ikke ansvar, så utsette man seg selv for risiko. Ansvarsløshet kan altså være en årsak (altså en av flere, det finnes aldri bare en enkelt årsak) til at man utsettes for overgrep som vold og voldtekt. Men årsak er et teknisk spørsmål, det handler om at en situasjon kan føre til en annen.

Skyld er derimot et etisk spørsmål. Skyld er ikke noe som følger direkte av årsak. Selv om man har oppført seg uforsiktig, så følger ikke automatisk skyld. For eksempel har en kvinne all rett til å gå kledd som hun vil, hvor hun vil, på hvilket tidspunkt hun vil. Dette kan øke risikoen for at hun opplever overgrep, altså hennes handlinger er en årsak. Hun kan beskrives som dum, hun kan ha vært ansvarsløs, men hun har allikevel ikke skyld, fordi hun har ikke gjort noe etisk galt. Skyld er et spørsmål om etikk, ikke årsak og konsekvens.

Ansvarsløshet medfører risiko, ikke skyld. Ansvarsløshet kan i visse situasjoner medføre formidlende omstendigheter, fordi det kan være en årsak til at overgriperen gjør noe feil, men det er fortsatt ikke skyld. En kvinne har ikke gjort noe etisk galt selv om hun har skapt, vært årsak til, en situasjon som en overgriper har missforstått. Hun er fortsatt fri for skyld.

Altså:

  • Ansvar handler om å ta risiko på alvor, og ta hensyn til det
  • Årsak er et teknisk spørsmål, hvilke handlinger får hvilke konsekvenser
  • Skyld er et etisk spørsmål, altså om man har gjort noe som er etisk galt

Før nordmenn lærer seg å skille disse begrepene, så vil vi få undersøkelser med tall som gjengitt ovenfor, med påfølgende debatt på villspor.

 

Reklame

One Response to “Voldtekt, ansvar, skyld og årsak. Litt voksenopplæring.”

  1. ukorrigert Says:

    Så kvinner, vær så snill, ta ansvar for dere selv. Ikke utsett dere for unødig risiko i et missforstått forsøk på å stå på krava og retten til å risikabel skyldfri oppførsel.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: