Hei, og velkommen til min virkelighet!

I min virkelighet står jeg i sentrum, men du er en del av den. Slik er det, enten du liker det eller ikke.

Sånn sett er min virkelighet også vår felles virkelighet.

Uansett om du er som meg, et bevisst vesen, eller bare en dum drone som simulerer et bevisst vesen, så deler vi altså min virkelighet. Vår virkelighet er felles. Jeg kaller den derfor for enkelhets skyld bare for «virkeligheten».

Sannsynligvis er det mange ting ved virkeligheten som du opplever på en annen måte enn jeg gjør. Opplevelsen av virkeligheten er en subjektiv affære. Selve virkeligheten er derimot objektiv. Om du opplever himmelen som grønn i morgen, så endrer ikke det noe som helst. Himmelen endres ikke av din oppfatning av den.

Kanskje lever vi i en helt annen virkelighet enn den vi opplever. Kanskje lever vi i en datasimulert verden ala The Matrix. Kanskje er vi «brains-in-a-vat«. Kanskje virkeligheten er noe vi over hodet ikke er i stand til å forestille oss. Kanskje ikke. Det er ikke så viktig, den virkeligheten vi opplever er den som betyr noe for oss i praksis. Det er den vi forholder oss til daglig. Igjen, derfor kaller jeg den bare virkeligheten.

Så hva er poenget med denne siden, og denne teksten? Svaret er enkelt: det finnes en mengde filosofer der ute som bare ikke kan la være å begynne å kverulere straks man begynner å snakke om virkeligheten. Om innvendingene er relevante eller ikke for det som diskuteres virker underordnet. Ingen skal uforstyrret få snakke om virkeligheten foran disse smarte filosofene, uten å måtte gjennomgå en leksjon om i hvilken grad vi faktisk kan vite hva virkeligheten faktisk er.

“A little knowledge is a dangerous thing; drink deep, or taste not the Pierian Spring: there shallow draughts intoxicate the brain, and drinking largely sobers us again.”

Alexander Pope

Reklamer

One Response to “Virkeligheten”


  1. […] For å forstå vitenskapen, så må man først forstå hensikten med vitenskapen: kunnskap om virkeligheten […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: