Rettferdighet er et ord mange politikere liker å bruke. Det er jo et veldig positivt ladet ord, og det er ingen som mener at rettferdighet ikke er en bra ting. Det som også er veldig fint sett fra en politikers synspunkt er at det også er nokså vagt og udefinert hva det betyr i praksis, så da kan positivt innstilte lyttere fylle det ut med egen oppfatning om hva e nrettferdig politikk faktis innebærer. Derfor vil jeg se litt nærmere på hva begrepet egentig betyr.

Rettferdighet har to overlappende betydninger, og det er enklest forlart gjennom eksempler. Den første eksempelet er rettferdig lønn. Hva er rettferdig lønn? Er det betaling etter innsats? Er det betaling etter resultat? Er det betaling etter ansenitet? Er det en blanding av blanding av disse og andre faktorer? Som det er enkelt å se, hva en rettferdig lønn er høyst subjektivt. Det finnes ingen objektivt korrekt måte å lage regler for lønn for.

Men la oss nå si at en bedrift har laget regler. Noen mener kanskje disse reglene er rettferdige og gode, mens andre er mer skeptisk. Som sagt, dette er subjektivt. Den andre typen rettferdighet handler om at de ansatte får korrekt lønn basert på reglene. Hvis en person får ekstra betalt for høyere utdannelse, og den andre ikke får det, så er dette urettferdig behandling. Denne er en langt mer objektiv type rettferdighet enn den første typen.

Den første typen rettferdighet handler altså om hva som er korrekte og gode regler. Dette er høyst subjektivt. Den andre typen rettferdighet handler om hvordan folk benhandles i forhold til gjeldende regler. Det er selvsagt en viss subjektiv komponent her også, men dette er allikevel langt mer objektivt.

Det jeg vil man skal merke seg er at når politikere lover rettferdig regler, rettferdig samfunn, rettferdig fordeling, rettferdig ditt og datt, så er det som regel av den subjektive typen rettferdighet. Hva som konkret loves i praksis er udefinert. Og det erlangt fra sikkert at det du tror er lovet er hva politikeren faktisk ser for seg. Denne typen løfter er altså særdeles vage og noe man bør være sterkt kritisk til.

Reklamer

One Response to “Rettferdighet”


  1. […] hverandre, og utenfor står klienten alene med lua i hånda og kan bare krysse fingrene for en rettferdig […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: