Verken «ekspert» eller «forsker» er noen form for beskyttet tittel. Hvem som helst kan benytte disse betegnelsene om seg selv eller hvem som helst andre. Dette er viktig å være klar over og å ha i bakhodet når noen blir introdusert som ekspert eller forsker, eller når noen henviser til eksperter eller forskere for å gi tyngde til en uttalse.

En ekspert er noen som burde ha greie på det han snakker om. En ekspert burde derfor være i god stand til å komme med gode argumenter og utredelser. Å være ekspert er altså ikke noe frikort for å slippe å komme med gode begrunnelser. Tvert om, å være ekspert medfører forventninger om høyere kvalitet på argumentene.

En forsker er en person som prøver å finne svar gjennom forskjellige typer undersøkelser. Forskning forbindes ofte med vitenskap, fordi det er en nødvendig del av den vitenskapelige metoden. Men forskning trenger absolutt ikke være vitenskapelig i seg selv. Og at man er en forsker gir ingen garanti for at man har funnet riktige svar, gode svar, eller svar i det hele tatt. Det gir heller ingen garanti for at man har stillt riktige spørsmål eller kommet til riktige konklusjoner. Og det gir selvsagt ingen garanti for at man er ærlig når man gjengir sine konklusjoner. Svært mye forskning er politisk ladet, og når man har et politisk formål med sin forskning så er det ofte lettere å finne de svarene man vil ha, og mer eller mindre aktivt overse de resultater som man ikke ønsker.

For forskere og eksperter gjelder det samme som for alle andre, det er de gode og velbegrunnede argumentene som teller. og ved henvisning til forskningsresultater og statistikk, så må man alltid se på hele bildet og hvordan forskningen er utført, og ikke bare resultatene og konklusjonene.

Les også:
Ni av ti forskere mener…

Reklamer

One Response to “Eksperter og forskere”


  1. […] forsker er en man forventer bringer kunnskap og gode argumenter til debatten, og man forventer også at det […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: