Tilbake til julens verdier

desember 25, 2011


Da var julekvelden overstått. Og hos oss ble den feiret som seg hør og bør, med familie, gaver og god mat. Vi er heldige.

Familie, gaver og god mat … fæle greier, ikke sant? I hvertfall om man skal tro de som hvert eneste år må klage over at vi har glemt julens opprinnelige budskap. Men det de egentlig sutrer over er at guden deres er blitt mer og mer nedprioritert, til fordel for mer verdslige mellommenneskelige verdier.

Joda, det er et visst kommersielt kjøpepress i  jula. Det er mye fordi vi kjøper i stedet for å lage. Men det er slik samfunnet vårt fungerer, vi spesialiserer oss på forskjellige oppgaver og bruker tiden vår på disse. Til gjengjeld får vi penger, som vi så bytter mot varer og tjenester som andre har spesialisert seg på. Dermed har vi ikke tid til å lage alt selv, og noe av det personlige preget går tapt.

Også er det jo slik for mange av oss, ikke for alle, men for mange, at vi har alt vi trenger. Og det er her jeg merker det mest som et press. Man skal gi noe for å gi noe, til tross for at den vi skal gi til allerede har alt. I hvertfall alt i den prisklassen som er aktuell for gaver. Mitt triks er forbruksvarer. Ting som folk bruker opp, og som ikke blir stående innerst i et skap og kaste bort plass. Jeg kunne vært flinkere til det i år.

Jeg vurderte også geiter for noen år siden. Altså gi til et godt formål, og et symbol i gave i stedet. Men jeg slo det fra meg. I mitt tilfelle ville det egentlig bare være en dårlig unnskyldning for å slippe å finne en skikkelig gave. Jeg kan gjøre begge deler, gi til et godt formål hvilken som helst dag ellers i året, OG gi gaver til familien i jula.

Den viktigste av julens verdier er for meg familien. Den feires ved å dele tid og ekstra god mat sammen, og ved å gi hverandre gaver. Og ikke minst gis barna ekstra oppmerksomhet. For meg er det også slik at både gaver under treet, og den gode maten symboliserer en takk til naturen for alt den gir oss. Jeg kan tenke meg det er langt nærmere julens opprinnelige mening. Og selv om man i hverdagen ikke har så mye direkte kontakt med naturen lenger, så ligger den allikevel med sine ressurser til grunn for all den velstand vi har.

Slik jeg ser det, men dere andre får legge hva dere selv ønsker i julen, så er vi nærmere julens ekte budskap når vi takker naturen og hyller familien, enn når vi tilber ikoner fra en eller annen religion.

Ha en fortsatt fin jul.

Reklame

3 Responses to “Tilbake til julens verdier”

 1. Barbro Says:

  Helt enig i at vi kan gi til gode formål ellers i året og heller konsentrere oss om å gi gaver til familie og venner i jula.Å ta vare på gode tradisjoner er viktig.Men kjøp gaver på salg gjrnnom hele året,så blir det ikke nødvendigvis så dyrt til jul.

  • ukorrigert Says:

   Det er ikke alle som er så flinke at de klarer det. Men jeg synes ikke det trenger å bli så dyrt uansett. I mitt tilfelle så har de jeg skal gi gaver alt de trenger innenfor den prisgruppen det er aktuelt med gaver. Dermed er det ikke nødvendig å strekke seg etter noe dyrt og fint, men finne noe passende.

   Unntaket er den aller nærmeste familien, da kan det bli noe dyrere. Men ofte noe vi vet vi trenger/har lyst på, men kanskje har ventet med å skaffe oss tidligere.

 2. Lammelåret Says:

  Jeg tenker at det betyr mye hva slags holdninger familien har til gaver. Dersom det forventes store, dyre gaver er det lett å falle gjennom.

  Har en egne barn kan en styre gavepresset selv, ved å regulere forventningene til ungene.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: