Det er ikke publiseringsplikt

august 3, 2011


En populær missforståelse om dagen er utsagnet «det er ikke publiseringsplikt». Dette er ment å forsvare at ikke alle kommer til med sine meninger i den offentlige debatten. En avis har full rett til å la være å publisere innsendte kornikker. Selvsagt!

Grunnen til at dette allikevel er en missforståelse er at utsagnet egentlig er irrelevant. Selv om man ikke kan klandre en enkelt avis for å regjere i eget hus, så er det allikevel et demokratisk problem dersom visse meninger aldri slipper til.

Det trenger ikke eksistere noen konspirasjon, det holder lenge med en av følgende to:

 • Konformitetskrav. Visse typer innlegg er «uanstendige» og bør ikke videreformidles
 • Sammenfallende subjektive vurderinger, altså at det tenkes veldig likt i forskjellige redaksjoner

Dette er faktorer som lett fører til at hoveddelen av et lands større medier velger å sensurere de samme meningene. Selv om de individuelt ikke kan klandres, så betyr det i praksis offentlig sensur av visse meninger. Det er et demokratisk problem. Og det gir lett vann på mølla for de paranoide som ikke nødvendigvis ser de strukturelle årsakene, men i stedet ser et demokrati som er kuppet.

Mer demokrati og mer åpenhet betyr at aviser og andre medier bør se det som sin moralske plikt å gjøre en innsats for å videreformidle meninger fra alle politiske hold.

4 Responses to “Det er ikke publiseringsplikt”

 1. K Says:

  Jeg er helt enig i innlegget ditt.

  Gjennom uheldig hersketeknikk mener jeg dog at sittende regjering har aktivt drevet konformitetskravet og kollektive vurderinger i en uønsket retning. – Uten at dette har vært en konspirasjon.

  Regjeringen har den sterkeste innflytelsen på samfunnet. Når kritikken aldri eller sjeldent addresseres, men enten elegant skyves under teppet med slagord om egen medmenneskelighet eller angrep på kritikerenes integritet styrer det samfunnsopinionen.

  Politikerene må ta ansvar for å debattere sak på en ryddig og god måte. Våre ledere tyr til slagord, polarisering, hersketeknikk, og ignorering eller undertrykking av meningsmotstandere. Dette er veldig farlig, og kan i ytterste konsekvens føre til avl av dårlige ideer, og enorm frustrasjon hos de som føler seg undertrykket.

  Jeg ser frem til den dagen vi igjen har politikere som setter samfunnets beste først, fremfor egene pompøse ambisjoner.

  • ukorrigert Says:

   Norsk offentlig debatt er elendig og preges av hersketeknikker, billige retoriske poeng, slagord, sympatisanking, uthenging, latterliggjøring osv.

   Når nivået er så labert på toppen, så er det vanskelig å forvente så mye bedre av «vanlige folk».

   Norske journalister er ikke spesielt gode heller. De få gangene noen prøver seg på kritisk journalistikk, så er de kritiske spørsmålene forberedt på forhånd, eller det er bare gjentaking av spørsmålene i en kritisk tone. Det er tilsynelatende ingen som klarer å avsløre ulogisk og tomme svar på direkten og følge opp disse.

 2. abre Says:

  Dette ville vært et viktig poeng før internett. Nå synes jeg det blir litt tøvete. Alle slipper til, selv om de kanskje ikke slipper til i det store avisene.

  Det å ha visse grenser for hva som er «anstendig» handler om å ivareta debatten. Enkelte typer innlegg har erfaringsmessig vist seg å redusere debatt til skittkasting. Folk som kunne ha kommet med motargumenter rømmer unna, og da er det ikke debatt lenger, men et sted der frustrerte får tømme seg. Slikt trenges forsåvidt også, men jeg synes det blir urimleig å pålegge avisene et slikt ansvar.

  Slik nettavisenes kommentarfelter fungerer pr. i dag, synes jeg det er naivt å oppfatte disse som viktig mhp. demokrati. Debattklimaet i en del av dem er slik at det sannsynligvis bare de som er enige med disse frustrerte som orker å lese dem.

  Jeg tror at kjøreregler og kriterier er nødvendig for å gjøre et forum relevant, men disse bør først og fremst handle om form og tone. Det bør stilles visse krav til måten man møter andre debattanter på. Enkelte er egentlig ikke er interessert å bli motsagt, men vil bare ha en talerstol. Da er det ikke det minste synd på dem om de ikke slipper til.

  Derimot synes jeg man bør strekke seg langt i å slippe til alle slags meninger, om ikke annet for at vi skal vite at de finnes. Det kan nok likevel hende at visse synspunkter i seg selv har en såpass destruktiv effekt på debatten at det kan være riktig å henvise disse også til sine egne boltreplasser. Men dette må naturligvis hver enkelt redaksjon få vurdere selv. Viktigst er det at kriteriene er klare på forhånd, sånn at man ikke blir vilkårlig når debatten først er ute av kontroll.

  Hvis alle aviser blir veldig strenge på dette, og alle tenker veldig likt når det gjelder selve meningsinnholdet i det som modereres, ser jeg at det kan være et problem. Jeg tror vi er nokså langt unna dette pr. i dag.

  • ukorrigert Says:

   Det er et viktig poeng jeg burde nevnt eksplisitt, og det er at ytringsfriheten handler ikke bare om å slippe alle til, men det handler om at ytringene har verdi for samfunnet og demokratiet. Altså, ytringsfriheten er ikke bare der for å beskytte individets rett til å ha meninger, men er der også fordi det har en demokratisk verdi for samfunnet.

   Denne verdien har flere elementer. Det er viktig at meninger som rører seg i samfunnet blir hørt, både for at vi skal være oppmerksom på dem, og fordi det forebygger at ekstreme personer finner andre måter å bli hørt på.

   Ellers er jeg fullstendig enig i at nivået på debatter på mane nettfora er elendig. Men det har andre årsaker, slik som at det å komme raskt ut med en kort innholdsløs spydighet premieres, mens det å bruke litt tid på å skrive et reflekterende innlegg straffes. Mye kan gjøres der, men det er etter min mening et annet tema.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: