Kvinnekamp og barnehager

juni 1, 2011


Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) synes ikke det er bekymringsfullt at så mange barn har svært lange dager i barnehagene.

– Nei, det synes jeg ikke. De minste barna sover flere timer i løpet av barnehagedagen og er ofte mer opplagt på ettermiddagen enn treåringene som har sluttet å sove om dagen.

Ref: VG

At det blir liten tid til foreldre og barn å være sammen i løpet av hverdagen er ikke et tema, kun om det er bra nok i barnehagen. Men dette overrasker ikke. Holdningen som ligger bak dette har Øystein Djupedal røpet for lenge siden (i Dagsavisen november 2005):

Altså, jeg mener det er et forfeilet syn på barneoppdragelse å tro at foreldrene er de beste til å oppdra barn

Ref: Google

Jeg mener det er et forfeilet syn at så små barn nødvendigvis har det best i barnehager, som en annen sak i dag illustrerer:

Én voksen var alene med 19 barn

Ref: Aftenposten

At en voksen er alene med 19 små barn i to timer er grotesk. At barn har omkommet i barnehage fordi de ikke har vært under oppsyn i få minutter har forekommet. Og det er ikke mulig for en enkeltperson å både ta seg av og trøste de som trenger det, passe på å løse konflikter mellom de små, og skifte bleie på de som trenger det, samtidig som vedkommende skal ha oversikt over alle de andre.

Jeg har selv sett liknende situasjoner (ikke fullt så mange barn), og hatten av for mange av de som jobber i barnehager under liknende forhold. Jeg ville ikke byttet plass med dere for det dobbelte av hva dere får i lønn!

Enkeltsituasjoner til side, bakenfor ligger flere problemer i forhold til kommuneøkonomi, vikarstopp og minimumsbemanning, noe som i praksis betyr at det ofte er underbemanning. Dette rammer barnas mulighet til å dra på turer, oppfølging av de enkelte barna og ikke minst skaper dette stor belastning på personalet som blir langt mer stressa og slitne enn nødvendig. Dette fører igjen til høyt sykefravær, mye behov for vikarer og høyt gjennomtrekk av personale.

Spesielt synes jeg stadig utskifting av personale er bekymringsfullt for små barn mellom ett og tre år som skal lære seg å bygge relasjoner til voksne mennesker. Hvordan opplever ett til treåringer det å stadig skulle bli kjent med og glad i nye voksne, som plutselig forsvinner ut av livet deres igjen etter et halvt år?

Etter min mening har SV (og resten av de rødgrønne) et usympatisk og forfeilet syn på relasjon mellom barn og voksne, og på relasjon mellom barn og egen familie. Jeg mener små barns velvære ofres for det som i bunn og grunn handler om kvinnekamp og likelønn. Jeg mistenker at det egentlig underliggende motivet er å få kvinner mest mulig i arbeid, fortest mulig, etter at svangerskapet er over.

Og jeg er ikke imot kvinner i arbeid, det har mange positive effekter for samfunnet. Det er bare så trist at det skal ramme de aller minste og svakeste blant oss.

Reklame

2 Responses to “Kvinnekamp og barnehager”


  1. SV + KrF i regjering burde få orden på sysakene

  2. faktasjekk? Says:

    Du har glemt å få med at SV har 2 av 53 representanter i Kristiansand hvor barnehagen du nevner ligger. Høyre AP og KRF har rent flertall, og det er de, sammen med FrP som har stemt for det vedtaket som du syner er så hårreisende. I Trondheim hvor SV er en del av det styrende sammarbeidet er det et oppnåelig mål for neste periode å få 3 heltidsansatte pr 9 barn under 3 år og pr 18 barn over 3år. Dagens situasjon er ikke helt der, men ikke langt unna. At SV legger opp til en politikk nasjonalt betyr ikke at det er umulig for de andre partiene å sabbotere det lokalt. Eller er de logiske sluttningene dine feilaktige: at barn ikke nødvendigvis har det best i barnehage betyr heller ikke at de har det fælt i barnehage. Barnehagene er ikke bedre enn personalet, og har ikke bedre økonomi enn kommunestyret VELGER å bevilge. At du ikke liker SV betyr ikke at HØYRE-ordføreren i Kristiansand ikke er den som er ansvarlig for brudd på barnehageloven. Kan du i det minste være enig i det? At driften av en barnehage i Kristiansand er ansvaret til kommunesturet i Kristiansund og ikke ansvaret til Kristin Halvorsen? Og forresten, jeg foreslår at du går inn på Kristiansand kommune sin hjemmeside og finner frem til protokollen til det bystyremøtet hvor gjeldende budsjett ble vedtatt og se hva de forskjellige representantene stemte på. Da vil du blandt annet finne at SV sine 2 representanter stemte imot gjeldende kutt i barnehagesektoren. Jeg skjønner at det er lettere å bare klippe og lime fra avisforsidene, men det er lov å se på informasjonen som ligger bak de tabloide overskriftene. Heldigvis har vi en offentlighetslov i Norge som gjør at det aller meste av informasjon er lett tilgjengelig, og det hadde ikke tatt deg mer enn en halvtime å sjekke om det var noe som helst hold i påstandene dine utover de politiske fordommene du har.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: