Feilplassert ansvar

mai 25, 2011


NRK Brennpunkt har fått tilgang til en rapport utarbeidet av Oslo politidistrikt (ved analytikerne Marianne Sætre og Veslemøy Grytda) som viser en oversikt over hvordan voldtekter foregår i Oslo by. Ikke overraskende er de fleste voldtekter knyttet til rus og alkoholkultur, uten at noen bør nedvurdere problemet med overfallsvoldtekter av den grunn.

– Det er en slags type partykultur som er veldig grenseløs, som kanskje de fleste kan håndtere, men som en del ikke klarer å håndtere ordentlig, sier Sætre

Det er heller ikke overraskende at jenters egen adferd er en faktor:

Hun forteller om mange unge jenter som drikker mye alkohol før de går ut på byen, så mye at mange får blackout og ikke husker hva som skjer videre.

– Det er personer som har vansker for å sette grenser i utgangspunktet, som får problemer i en kultur der det ikke er noen grenser. De blir dratt veldig langt inn i det, og havner i situasjoner der de i ettertid føler seg veldig krenket.

En ting til som heller ikke er overraskende her på berget er at en slik analyse følges opp og avsluttes med en politisk korrekt disclaimer:

Hun understreker at hun ikke ønsker å gi jenter og unge kvinner ansvaret for overgrep de blir utsatt for, men en mangfoldig kultur som unge personer i dag må kunne håndtere.

Og det er selvsagt riktig. Ingen ofre har ansvaret for selve handlingen, det har bare overgriperen. Men alle kvinner har ansvar for seg selv og den risiko de velger å utsette seg for gjennom egne handlinger.

For når det gjelder situasjonen som helhet er det mer enn ett ansvar. Det er fort missvisende å snakke om ansvaret, fordi det finnes et ansvar voldtektsmannen har, et ansvar politikerne har i forhold til den overordnede utviklingen, og et ansvar kvinnen har i forhold til egen adferd og risiko knyttet til denne.

Voldtektsmannens ansvar utelukker ikke kvinnens ansvar. Kvinnens ansvar for seg selv reduserer ikke voldtektsmannens ansvar og skyld.

Noen som ikke er i nærheten av å forstå dette er stortingsrepresentantene Arild Stokkan- Grande og Thomas Breen fra AP. I en tragikomisk pressemelding klarer de  å kritisere Brenpunkt for å snakke om sammenhenger mellom partykultur, kvinners deltagelse i denne kulturen og voldtekter:

Stortingsrepresentantene Arild Stokkan- Grande og Thomas Breen mener at utgangspunktet for denne debatten er at voldtekt er og blir menns ansvar.

– Uansett hvilken situasjon voldtekt skjer, er det aldri offerets skyld. Ingen andre debatter om holdningsskapende arbeid vil vi finne på å legge skylden eller ansvaret på offeret, sier Thomas Breen.

Han understreker at om man skal diskutere rus og voldtekt, så bør det handle om menn og rus.

– Det er på høy tid med en debatt om menns holdninger til voldtekt. Det er og blir menns ansvar, og voldtekt er en mannssak, understreker Arild Stokkan- Grande.

– Vi kan ikke lenger akseptere at våre medbrødre så til de grader skader kvinner, uten at de tar ansvar, avslutter Breen.

Født sånn eller blitt sånn?

Er det å benekte virkeligheten til fordel for det politisk korrekte noe man hjernevaskes til som del av det politiske miljøet i Arbeiderpartiet (venstresiden generelt?), eller er dette noe man har med seg fra fra starten av og gjør at enkelte trekkes mot politisk venstre?

Problemene med denne galskapen er mange:

 1. Breen og Stokkan- Grande mener tydeligvis at vi ikke skal diskutere reelle sammenhenger mellom kvinners adferd og risiko.
 2. De klarer, som nevnt, ikke å se at selv om kvinnen ikke har ansvaret for voldtektsmannens handlinger, så har kvinner allikevel et ansvar for egen adferd og sikkerhet
 3. De plasserer ansvaret på en gruppe som ikke har mulighet til å ta ansvar

Og gruppen i siste punkt er en det har blitt vanlig å legge ansvaret på i disse debattene om voldtekt: Menn.

Men menn som gruppe kan ikke ta et slikt ansvar. Vi menn har ikke en egen organisasjon med regler og retningslinjer som vi skal følge. Vi er som gruppe ikke en enhet som kan ta ansvar, slik som enkeltindivider er, og slik som for eksempel styresmaktene i landet, som Stokkan- Grande og Breen representerer, er.

Jeg som mann kan ta ansvar for mine egne handlinger. Jeg kan ta ansvar i mitt nærmiljø. Og det kan også kvinner. Men Menn som gruppe, eller Kvinner som gruppe, har ingen slike muligheter, og dermed ikke noe slikt ansvar.

Det er helt riktig av analytikerne i Oslopolitiet å diskutere reelle sammenhenger mellom kvinners adferd og konsekvenser. Det er fullstendig hjernevasket politisk korrekt galskap å benekte disse sammenhengene og i stedet prøve å skape en alternativ virkelighet som er mer politisk opportun. Og det er farlig og ansvarsløst å oppfordre kvinner til å ikke ta ansvar for egne handlinger og egen sikkerhet.

Ref: VG

Reklame

12 Responses to “Feilplassert ansvar”

 1. Robin Says:

  Vanskelig å si seg uenig i dette, et veldig bra innlegg.

 2. Sindre Says:

  Det er også galskap å overse det faktum at 100% av overfallsvoldtektene er utført av ikke-vestlige innvandrere. (Eller var det en sak nå nylig der det ikke var tilfellet?)

  • ukorrigert Says:

   Enig i at man ikke skal undervurdere innvandring og kultur når det gjelder overfallsvoldtekter, men det er et annet tema i dette tilfellet.

 3. Duck Manson Says:

  Jenter må bare slutte og menge seg med muslimer så går det greit.

  • ukorrigert Says:

   Festvoldtekter har meg bekjent lite med religion å gjøre. Overfallsvoldtekter ser ut til å ha sterkere kobling til innvandring og religion.

 4. longtallsally Says:

  Et bra innlegg.
  Det er viktig å oppfordre kvinner til å ta ansvar for egen sikkerhet. Enig! Men det er også viktig å oppfordre gutter/menn til ikke å utnytte kvinner som har glemt å ta vare på sin sikkerhet. – Selv var jeg 16 år (og jomfru) da jeg ble voldtatt av en eldre, ukjent gutt, på en privat fest (hvordan kom jeg dit?). Jeg var hinsides full og et lett bytte. Det ble noen tårer men livet gikk videre og jeg anmeldte ingenting. La oss si det sånn at jeg lærte den harde veien at man selv må ta ansvar for sin egen sikkerhet. Akkurat det har jeg lært videre til mine barn. Foresten; Rettsystemet er sjelden på ens side likevel, så hvorfor utsette seg for den biten?

  • ukorrigert Says:

   Ja, alle, menn og kvinner, må ta ansvar for seg selv og sine omgivelser. Det kan vi gjøre som individer. Men menn som gruppe har ikke noe ansvar.

   Når det gjelder rettssystemet så må det nesten være slik. Man er uskyldig til det motsatte er bevist, og når det er påstand mot påstand så er det svært vanskelige å bevise noe.

   Alle menns mareritt er at en man har hatt sex med i etterkant angrer og påstår det ikke var frivillig allikevel. Det er derfor noen spøker med at man må sørge for skriftlig samtykke (i tre eksemplarer) før man vier en kvinne seksuell oppmerksomhet.

   Derfor vil jeg oppfordre kvinner til å lage bevis. Skrik, bråk og slosskamp kan medføre at man får synlige merker som bevis, eller at noen i omgivelsene har hørt bråket og kan vitne. Da står man mye sterkere.

   Ligger man passivt og lar det skje, så er det vanskelige å bevise at det ikke var frivillig. Og det er også noe av poenget i artikkelen, er man så full at man er nærmest bevisstløs, så er det vanskelig å gjøre motstand, og man stiller svakt i en rettssak.

   Kalde, harde, vonde fakta. Men det kan som sagt vanskelige være noe annerledes.

 5. Odd Arne Hansen Says:

  Selvfølgelig skal også jenter få bli stupfulle uten at de blir voldtatt, MEN, vær aldri alene som jente, og dess mere utfordrende du er og «hisser opp» / flørter med en mann dess mere forventer han seg og han også full så mister han noen barrierer.Men jeg forsvarer absolutt IKKE voldtekt, okke som.

  • ukorrigert Says:

   Det handler om å innse at ovenfor en full drittsekk så betyr ikke ens rettigheter så mye i praksis. Det gjelder uansett om du er kvinne som ikke ønsker å bli voldtatt, eller mann som ikke ønsker å bli slått ned.

 6. Mann Says:

  Er veldig enig i innlegget ditt. Du setter både den politiske korrekthetens naivitet, og individets eget ansvar på agendaen på en god måte.

  En mann går inn i en bakgate i slummen i Rio på natterstid, blir enten skutt eller slått ned og ranet. Folk vil si han har seg selv og takke som var så dum å gå inn der.

  En jente er dritings og blir med noen somaliere på nachspiel, der hun blir voldtatt. Det er menn sin feil.

  Er jo ganske så like historier, fordi det er to personer som går inn i en situasjon man vet veldig godt kan være et faremoment utifra historiske fakta. Forskjellen er hvem som får skylda for å være uforsiktig.

  Tror også grunnen til at det er så få domfelte voldtekter er totale forskjellige oppfatninger av tvang og frivillig. Hadde du spurt gutten i historien til longtallsally hadde nok han hatt en helt annen versjon enn voldtekt. «Eldre og ukjent». Tviler ikke på at det er en stor bondeanger dagen etterpå for en jente som mistet jomfrudommen, men jeg setter spørsmål ved oppfattelsen av voldtekt fra kvinner og menn. Sier kvinner det er voldtekt hvis mannen «tar seg til rette» som i at jenta gir seg og sier ikke mer nei enn man oppfatter det som «hard to get», eller er voldtekt egentlig når man blir holdt med makt og tvunget til det mens man faktisk sier nei?

  • ukorrigert Says:

   Ja, det kan helt klart være forskjellige oppfatninger av frivillighet. En mann kan i fylla tolke fravær av protester som samtykke. Jeg tror de fleste menn som har vært full og kåt kan skrive under på at man ikke alltid er like rasjonell i en slik situasjon. Og det er ikke alle jenter som er så aktive i akten at det er lett å skille heller.

   Men hovedproblemet er at dersom jenta ikke gjør motstand som skaper spor eller vitner, så blir det påstand mot påstand. Og det er et krav for rettssikkerheten at man ikke blir uskyldig dømt, og da blir påstand mot påstand, en situasjon som normalt ender med frifinnelse grunnet mangel på bevis.


 7. Er desverre for mange som syns det er enklere å legge ansvaret for konsekvensen av egen adferd på andre.
  Selvsagt er det overgriperen som har ansvaret/skylda for at overgrepet utføres. Like selvsagt er det at offeret kan gjøre ganske mye for å ikke komme i en slik situasjon at hun blir voldtatt. Selvforsvar er like mye å unngå situasjoner/steder som kan være en risiko for egen sikkerhet, som det er å ta balletak på overgriperen. Tomlene er forsåvidt et svakt punkt i så henseende. De fleste klarer å bøye/vri motstanderens tommel så mye at han får andre ting å tenke på.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: