Er bruk av Hijab frivillig?

april 6, 2011


Spørsmålet er feil!

Dette er spørsmålet som ofte debatteres, men det er feil. Det er feil fordi det er et falsk dilemma basert på manglende forståelse for hva «frivillig» betyr. Frivillighet kommer i grader. Og man er aldri hundre prosent fri fra sine omgivelser.

«Betal eller dø! Ditt valg!»

Man har åpenbart et valg. Man har en viss frihet. Men konsekvensene er såpass alvorlige at det er vanskelig å kalle det spesielt frivillig om man velger å betale eller ikke.

Når det gjelder Hijab, så er det uinteressant å spørre om det er frivillig eller ikke. Svaret på dette er subjektivt og avhengig av hvor man trekker grensen. «Det er frivillig, men man må rekne med noen reaksjoner fra omgivelsene.» «Reaksjoner fra omgivelsene gjør at det ikke er frivillig.» Vi blir aldri enige, og kommer aldri videre. Fordi vi diskuterer på falske premisser.

Kvinnene i artikkelen linket til over knytter Hijab’en til sin religion. Det er grunn nok for meg til å rynke på nesa når jeg ser en Hijab. Jeg synes religion er tåpelig og farlig, og Islam fremstår som den verste. I hvertfall i konsekvens.

Reklame

7 Responses to “Er bruk av Hijab frivillig?”

 1. Madelina Says:

  Kunne ikke vært mer enig. Det er omtrent som ytringsfriheten i Iran: Du kan si hva du vil. Du må dø, naturligvis, men du kan si hva du vil. «Frivillighet» kan defineres som så mangt.

  • kri Says:

   ja, men vad är det som säger att din syn på frihet är den rätta?
   och den här diskussionen ni har reducerar den muslimska kvinnan som ett offer och den muslimske mannen som ond.

   jag tycker det är dags att inse att länder och kulturer inte är slutna enheter, i och med globaliseringen så måste vi lära oss att leva sida vid sida. hijab är en del av norsk (och svensk) kultur numera, och det spelar väl ingen roll om någon väljer att uttrycka sin tro genom att bära slöja?
   är kristna nunnor också förtryckta, och varför är det ingen som klagar på deras huvudbonad?

   • ukorrigert Says:

    Selvsagt spiller det noen rolle.

    Utbredningen av religion og Islam i samfunnet spiller en rolle. Undertrykking som følge av Islam spiller en rolle. Indoktrinering av barn i religion spiller en rolle.

    Ja, vi skal leve side ved side med hverandre. Men det betyr ikke at vi skal akseptere hva som helst. Det som er kritikkverdig er det på sin plass å kritisere. Spesielt undertrykkelse, i den grad det er det det er snakk om.

 2. MeMe Says:

  Vett DERE HVA FOLK BESTEMMER SELVOM DE VL BRUKE HIJAB ELLER IKKE, SLIK DEBATT ER BARE TULL RETT OG SLETT FOR DET ENDRER INGENTING ISLAM ER OG KOMMER TIL Å BLI I VERDEN FOR ALLTID, LIVE WITH THAT 😉 og folk bestemmer selv hva de vil gå med å ikke gå med, vi tvinger ikke dere norske til å gå med hijab da kan ikke dere heller tvinge oss muslimer til å ta av hijaben når vi ikke selv har lyst til det;) Vi muslimer står for det vi mener og gjør!! Vi er ikke med enhver mann hver dag som dere norske sorry meg ass, men det kalles rett og slett Ho…. skammer meg på deres vegne !!!Hahahah

  • ukorrigert Says:

   Islam er overtro, som all annen religion. Islam kan kun leve som funksjon av undertrykkelse av den rasjonelle tanke.

   Jeg håper at Islam, og all annen religion, i fremtiden vil være marginalisert som følge av kunnskap og fornuft.

   “He who will not reason is a bigot; he who cannot is a fool; and he who dares not is a slave”. William Drummond

 3. p Says:

  bra skrevet


 4. @MeMe Nei, jeg går ikke til sengs med menn hver dag, så vær så snill å ikke dra alle kvinner uten hijab over den samme kammen. Noen av oss er faktisk like ærbare som kvinner med hijab, selv om vi ikke viser ærbarheten vår med hvordan vi kler oss.

  Generellt
  Interessant diskusjon om hva som er frivillig. Hvis vi går til Karl Marx så kan han forståes slik at hanmener at kulturen oppstår i samspillet mellom mennesket og samfunnet. Altså det ene forutsetter det andre.
  Ja det er frivillig å gjøre slik, men da kan du i ytterste konsekvens dø. Men hva er valget? Å gå uten hijab og bli stemplet som hore? eller er det å bruke et hodeplagg for å beskytte hode/hår/luftveier mot kulde eller sand/støv?
  Ser ingen grunn til å stemple enkeltmennesker fordi de gjør bevisste valg. Ikke så lenge jeg selv vet hva jeg står for og hvilke holdninger jeg vil sloss for.

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no sist om «Prosjekt menneske»


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: