DAB-lobbyen fikk det til slutt som de ville

februar 4, 2011


Så har DAB-lobbyen klart å overtale regjeringen til å gå inn for slukking av FM-senderne om seks år fra nå.

Det de ikke fikk til på naturlig vis, å få folk til å bruke DAB fordi de så verdien i dette, skal nå innføres med tvang.

Nå skal det sies at DAB (eller tilsvarende, helst noe som fungerer i minimum hele Europa) nok er fremtiden. Men dette haster ikke. Og tvangsinnføring på denne måten er fullstendig unødvendig og ufint.

Hovedproblemet for meg er biler. Mange relativt nye biler har integrerte informasjonssystemer med radio. Disse er som regel veldig dyre å modifisere.

Dermed må mange bileiere velge å bli radioløse (og få redusert salgsverdi på bilen) eller betale mange tusenlapper for å få «oppgradert» systemet.

Personlig mener jeg løsningen er at staten betaler for denne oppgraderingen. Da vil det presse seg frem et naturlig tidspunkt for å slukke FM-senderne. Hvis det gjøres for tidlig, så vil det bli veldig dyrt. Venter man lenger, så vil mange biler være skiftet ut pga. alder, og det vil bli billig.

Dette er både det mest naturlig, og mest miljøvennlige. For et annet viktig aspekt er at tvangsskroting av store mengder radioer før naturlig utskiftingstidspunkt vil medføre en unødvendig ekstrabelastning på miljøet.

Som mange andre hører jeg radio hovedsak i bilen. Og hovedsak samme få kanaler (faktisk 90% samme kanalen). Jeg har dermed tilnærmet null interesse av det som er hovedargumentet til DAB-forkjemperne, større utvalg av kanaler. Og jeg er i hvertfall ikke interessert i å betale mange tusen kroner for dette.

Det andre store argumentet til DAB-forkjemperne er interaktive tjenester. I bilen har dette begrenset interesse av sikkerhetsmessige årsaker. Hjemme har jeg internett. Og der er utvalget av kanaler langt høyere enn det DAB noen gang vil kunne tilby. Muligheten for interaktive tjenester er også langt bedre.

Behovet for noe raskt skifte til DAB svært lite. Ulempene ved å skru av FM-senderne er langt større. Både for personer som kan få dyre oppgraderinger, miljøet som får en ekstra belastning, og i forhold til kompatibilitet med andre land i Europa og verden forøvrig.

Reklamer

3 Responses to “DAB-lobbyen fikk det til slutt som de ville”

 1. Ronny Says:

  Veldig bra, følgende er også verd å nevne…

  Alle biler med navigasjon, enteninnebygget eller løs komponent som får TMC trafikkvarsel mister dette da det kommer via radiobølgen til nrk1 eller p4 etc…

 2. ØH Says:

  Hvorfor er det slik at vi alltid skal sutre ? Først sier du at «Nå skal det sies at DAB (eller tilsvarende, helst noe som fungerer i minimum hele Europa) nok er fremtiden». Deretter vil du at staten skal betale for at du må kjøpe ny radio ?

  Skal staten betale for alle endringer ? Er du villig til å betale mer skatt for dette ?

  Og angående Europe så har alle land, med unntak av Frankrike (som alltid skal være noe for seg selv), valgt DAB eller DAB+ som standard.

  • ukorrigert Says:

   Er det noe jeg missliker så er det folk som beskylder andre for å sutre. Det går under personangrep, brukes ofte som hersketeknikk, og har ikke noe med saklig diskusjon å gjøre.

   Og problemet, som du ikke fikk med deg, er at de skrur av FM-senderne for tidlig, og at det vil bli kostbart for meg og andre. Utsetter man å skru av, så vil gamle radioer og biler kaseres naturlig, og det medfører ikke ekstra kostnader. Ingen trenger å betale mer skatt for dette.

   Poenget, som du ikke fikk med deg, med at staten skal betale, er at da ville staten tatt konsekvensen av tidspunktet de valgte for å skru av FM-senderne. Og hvis staten må ta konsekvensen av egne handlinger, fremfor å skyve dem over på folket, så ville det sannsynligvis ikke skjedd så fort som planen er nå.

   Kjør gjerne på med digitalradio. Men la oss få beholde funksjonaliteten i radioene våre i radioens naturlige livstid. La overgangen skje naturlig, og ikke gjennom tvang.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: