Tid for en ny abortdebatt

januar 30, 2011


Dette er en kommentar til kronikken «Tid for en ny abortdebatt» av Hanne Skartveit. Jeg har gjort noen små modifiseringer på språk og innhold i forhold til det opprinnelige innlegget.

Det er trist å lese denne kronikken, og denne debatten, for ikke en eneste har så langt tett opp det aller viktigste: Kvaliteten på det livet den som er født syk og med ekstra utfordringer vil få.

Ingen ser ut til å bry seg om de dette gjelder aller mest. Alle snakker om (sin egen) moral, (hva de mener er) kvinnens rett og behov, og redselen for sorteringssamfunnet (som er et ladet begrep som gjør debatten mindre nyansert og erstatter fornuft med følelser).

Selv om det er andre aspekter, så burde denne debatten først og fremst dreie seg om hvor godt liv vi kan gi de som fødes med store ekstra utfordringer.

Jeg synes det er umoralsk og uforsvarlig å sette til liv en person med store ekstra utfordringer, hvis man ikke har tro på at man kan gi denne personen et godt liv. Å tvinge noen til å gå gjennom et nedverdigende og vanskelig liv, fordi man selv synes det er galt å drepe et foster, det er for meg egoisme og umoral. (Parallellene til debatten om å ta eget liv er tydelige.)

Måten å få ned aborter på er altså ikke å påtvinge kvinner å føde et ikke friskt barn, eller gjøre det praktisk vanskelig å velge det bort ved å utsette muligheten til ultralyd. Løsningen er at samfunnet jobber med sine støtteordninger slik at det å ta seg av en syk unge ikke blir en uoverkommelig oppgave, og at vi kan gi dette mennesket et leveverdig liv. Kan vi gjøre det, så vil antall aborter automatisk gå ned.

Vi må altså gjøre det lettere å beholde et barn med ekstra utfordringer, gjennom å tilby det nye mennesket et bedre liv, i stedet for å gjøre det vanskeligere å velge bort ved å hindre tidlige informasjon. Da kan vi med større trygghet la kvinnene få et reelt valg på et tidligere tidspunkt enn i dag.

Reklamer

3 Responses to “Tid for en ny abortdebatt”

  1. Anonym Says:

    legg ned bloggen din a , din jævla soper

  2. Skaperen Says:

    «Ukorrigert» skrev et bra innlegg til abortdebatten, men «Anonym» over her knuste «Ukorrigert» fullstendig med sin overbevisende argumentasjonsrekke og ufeilbarlige logikk.

    Jeg kan ikke forestille meg skammen «Ukorrigert» nå sitter igjen med…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: