Hvem har ansvaret for døde reinsdyr?

desember 2, 2010


De som har fulgt med på NRK bør ha fått med seg at det er en sultkatastrofe på gang på Finnmarksvidda om dagen. Samene har avla opp alt for mye reinsdyr de siste årene, og nå er det ikke mat nok, så nå dør dem som fluer.

Så hvem har ansvaret?

1. Den enkelte reineier har et åpenbart ansvar for egne dyr
2. Myndigheter har ansvar for den overordnede situasjonen

Man kan ikke gjøre som landbruksminister Lars Peder Brekk gjør, og skylde på reineierne. Den enkelte reineier kan kun lastes for tilstanden til egne dyr, og de kan ikke lastes for den overordnede situasjonen.

Det er myndighetene sitt ansvar å tilrettelegge de forhold reindriften foregår under. Og det er her det har sviktet.

Problemet er at det kom en ny reindriftslov sommeren 2007.

– Tankegangen var følgende: Jo mer rein man hadde når loven trådte i kraft, desto mindre utsatt ville man være for reduksjonen av flokken som måtte komme, forteller Nils Henrik Sara til NRK.

Myndighetene har altså laget et system som har oppfordret reineierne til å øke flokken sin. Ingen av disse reineierne har hver for seg den overordnede oversikten over hva de andre gjør, og hvor mye økning som er bærekraftig, men hver for seg handlet rasjonelt ut ifra sitt eget ståsted. I tillegg er det en ganske stor forsinkelse fra handling til konsekvens i dette systemet. Det tar tid for rein å vokse seg fra nyfødt til voksne.

Ansvaret for denne tragedien hviler altså 100% på de myndigheter som vedtok en lov, uten å se på hva den nye situasjonen la opp til for den enkelte reineierne.

Myndighetene har lagt opp til en situasjon der rasjonell handling fra den enkelte reineier fører til krise for situasjonen som helhet.


Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: