Alle har gjort rett, hver for seg

november 26, 2010


VG skriver om en gangvei som har blitt alt for dyr. Den kostet 70 millioner, men kunne ha kostet 30.

Det interessante med situasjonen er at ingen egentlig har gjort noe feil i denne saken.

Kommunen hadde mulighet til å betale 10 millioner for å kjøpe ut noen hus som sto i veien. Det ville de selvsagt ikke, og det er helt riktig av kommunen å spare disse millionene. De har bl.a eldreomsorg å betae, barnehager å drifte og sikkert et rådhus å bygge. Kommuner har gjerne det.

Statens vegvesen har så gjort jobben sin, som er å bygge veien rundt problemene.  Noe som ble svært dyrt, men det er ikke Statens vegsen som har ansvar for å bestemme om det skal bygges eller ikke.

Det er med andre ord handlet riktig, men resultatet er blitt feil. Problemet er med andre ord systemet. Problemet er at budsjettene er delt, alle forholder seg til sitt ansvarsområdet og det overordnede ansvaret er uklart. Og siden dette er det offentlige, så sløser man til syvende og sist med andres penger.

En an av mine politiske kjepphester er at man alltid må tenke system, og hva slags adferd systemet tilrettelegger for. Positiv adferd kan skapes ved å forme omgivelser som tilretteller for dette.

Etter min mening er alt for mange oppgaver delegert ned på kommunenivå. Det skaper for mye å organisere for kommunene, for mange utgifter, for mange ulike ting som må konkurrere på samme budsjettet. Og for mye ansvarsfraskrivelse på statlig nivå.

Rådmann Lars Ole Saugnes i Fet kommune stiller seg uforstående til utspillet.

– Å motta et brev om at Fet kommune skal bidra med 13,7 millioner kroner til et spleiselag synes jeg er urimelig og ubehagelig.

Saugnes påpeker at det er Statens vegvesen som har ansvaret for prosjektet. Bakgrunnen for at kommunen ikke ville løse inn husene kjenner han ikke til.

Varaordfører Røine tror kommunen valgte det rimeligste alternativet da reguleringsplanen ble vedtatt.

– I dette tilfellet ser man resultatet av en uheldig ansvarsfordeling, men jeg tror ikke det var en bevisst handling å velte ekstrakostnadene over på Statens vegvesen.

Ansvar noen?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: