Jan Egeland mangler innsikt

november 3, 2010


I en kort kronikk i Aftenposten hevder NUPI-direktør Jan Egeland at terrorens mål er å spre frykt. Og «lar vi terroristene vinne?», spør han retorisk.

Egeland bommer fullstendig. Terrorens mål er å spre frykt, men ikke frykt for fryktens egen del, men for å bruke frykten til å skape politisk press og skape politiske endringer. Terror er et politisk maktmiddel.

Et eksempel på dette kan være å presse vestlige land til å redusere ytringsfriheten og ta avstand fra egne borgere som kritiserer Islam, enten direkte eller ved bruk av humor. Et annet eksempel er å presse Israel opp i en situasjon og til handlinger som gjør dem upopulære i verdensopinionen.

Hver gang jeg ser at gamle damer må gi fra seg litt for store solkremer eller ta av seg skoene i flyplassenes sikkerhetskontroller tenker jeg: «Slik vant Al-Qaida».

Dette er irriterende, men et minimalt problem. Al-Qaida har ikke vunnet noe som helst med dette. Men Al-Qaida har vunnet mye når det blir splid internt i Norge om bruk av ytringsfriheten. Eller når det blir en sak på presidentnivå i USA fordi en eller annen ukjent prest annonsere at han skal brenne noen koraner.

Egeland sammenligner også terrorfaren med at «Narkotikakartellene dreper mennesker hver eneste uke i Norge og i samtlige andre vestlige land.» (Det visste jeg ikke, er det virkelig så mange drap i Norge!?) Dette reduserer to ulike komplekse problemstillinger til en enkelt dimensjon, og sammenligner på ett enkelt kvantitativt kriterie. Dette er forflatende og fordummende.

Problemet med terrorisme er sammensatt. Det handler ikke bare om frykten for å bli rammet blindt (å bli rammet blindt er skummelt, slik jeg frykter for at jeg eller noen av mine kjære skal bli blindt rammet av møteulykker i trafikken), men også om frykten for at terrorisme skal få makt over politikken og ramme det som or mange er svært viktige verdier: Ytringsfriheten og individuell frihet.

Jan Egeland viser en imponerende mangel på innsikt og evne til å forstå kompleksiteten i problemstillingen han tar opp. En mann i Egelands posisjon, direktør i NUPI, burde ha bedre evne til refleksjon enn dette.

Reklame

6 Responses to “Jan Egeland mangler innsikt”


 1. Det er vel ikke utenkelig at det dør minimum 52 mennesker hvert år i Norge som kan knyttes til narkotika – enten det er overdoser, trafikkdøde eller andre følger?

  • ukorrigert Says:

   At narkotikaen dreper er ikke det samme som at narkotikakartellene dreper. Det blir litt som å si at Vinmonopolet dreper mennesker.

   Hvis det er dette Egeland har ment, så er det i beste fall misvisende.


   • Jeg tror ikke Jan Egeland mener at narkolangere skyter mennesker ukentlig i Norge.

   • ukorrigert Says:

    Det er det han skriver. At narkotikaen koster er liv i uka er noe helt annet, så annet at det faller inn under løgn i min definisjon av ordet.


   • Jeg er sikker på at Jan Egeland ikke er den eneste som mener at produksjonskjeden av heroin er ansvarlige for de som dør som en følge av bruken.

   • ukorrigert Says:

    Selvsagt har narkokartellene ansvar. Men det er ikke det samme som at det er de som dreper.

    Politikerne har ansvar for døde i trafikken. Det betyr ikke at det er Stoltenberg som dreper. Og det er heller ikke vinmonopolet som dreper når det skjer et alkoholrelatert dødsfall.

    Denne typen fremstilling av virkeligheten er både useriøs og så uredelig at det må kalles løgn.

    Når man må ty til denne typen retorikk, så er det også som regel et tegn på at man har dårlige argumenter i utgangspunktet. For har man gode argumenter så trenger man ikke overdrive eller forvrenge virkeligheten for å få dem frem.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: