Spotify: Eie ikke leie

oktober 15, 2010


Jeg digger Spotify!

Jeg har gjentatte ganger, og i mange fora på nett, forsvart at fri deling av musikk burde være mulig. Samtidig mener jeg at man bør betale for musikken. Men det er altså ikke slik at fordi man bør gjøre en ting så skal det være straffbart å ikke gjøre det.

Jeg skal ikke dra regla om hvorfor fildeling burde være lovlig nå, men heller si noen ord om Spotify.

Jeg har fått musikk- og film-bransjene i vrangstrupen, pga. måten de forfølger sine urettmessige rettigheter, og har sverget en personlig boikott. Samtidig hører jeg en del på Spotify, og har oppdaget mange nye artister der. Og jeg kjenner kjøpelysten, slik at jeg kan få skikkelig lydkvalitet. Jeg har Spotify Free, som gir redusert lydkvalitet i forhold til Spotify Premium  som koster 99,-  per måned.

Men jeg ønsker å eie, ikke leie. Når året er omme og jeg har brukt 1200,- på musikk, så ønsker jeg å sitte igjen med en liten bunke CD-plater med «full» lydkvalitet, som jeg kan høre på når jeg vil, resten av livet.

Så her er mitt ønske: Mulighet til å kjøpe album på CD, direkte via Spotify, slik at jeg kan støtte Spotify og få albumene jeg har lyst på. (Det er «Buy Album»-knapp i Spotify. Den virker ikke, i hvertfall ikke i skrivende  stund. Og ikke vet jeg om det er snakk om å kjøpe MP3’er eller om det er koblet med en butikk.)

Spotify er fantastisk. Man kan lytte gratis, og søke og finne ny musikk. Eller man kan abonnere, og få tilgang til all musikken i bedre kvalitet, også off line. Og det provoserer meg når evneveike representanter for platebransjen mener Spotify ikke gir dem nok inntjening. De har inntjening, bare ikke nok til å tilfredsstille grådigheten. Jeg vet ikke hva de forventer, men jeg synes det er urimelig å behandle Spotify som noe annet en gjennomsnittlig radio-kanal. Spotify er en av mange kommersielle aktører som  videreformidler musikken, og bør behandles som en av mange  som bidrar til den samlede totalen. Og Spotify bør  verdsettes som en måte å gjøre musikken kjent, og på den måten selge mer plater (til slike som meg) og lokke folk til konserter og til å kjøpe merchandise m.m.

Jeg kommer ikke til å kjøpe noen plater i butikken igjen, før jeg samtidig kan si klart fra på statistikken at det er Spotify sin fortjeneste at jeg kjøper akkurat den plata. (Eller at bransjen snur i forhold til sin uakseptable behandling av kundene sine.)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: