Betraktninger om Sverigedemokratene og demokratiet

september 21, 2010


Jeg gjør meg en del tanker når jeg følger debatten om det svenske valget og Sverigedemokratene i mediene.

For eksempel merker jeg meg hvordan partiet konsekvent omtales som «det innvandringsfientlige» eller «det høyreekstreme» partiet.

Hvorfor bedrives det slik konsekvent karakterisering av enkelte parti, og ikke andre? Hva er den journalistiske begrunnelsen og motivet for dette?

Og hva betyr egentlig «høyreekstrem»? Ekstremt opptatt av fri konkurranse? Ekstremt opptatt av individets rettigheter? Ekstremt opptatt av verdiskapning? For det er dette som for meg er høyre-verdier. Hvor kommer koblingen mellom fremmedfientlig og politisk høyre fra?

Sverigedemokratene er hacket (VG, TV2). Noen har fått tak i 5700 navn på personer som har vist interesse for partiet, og publisert navnene på nett. Og er det publisert på nett, så forsvinner det aldri.

Grunnen til denne publiseringen er for meg åpenbart å henge ut folk. Det er ikke sosialt akseptert blant «oppegående mennesker» å stemme Sverigedemokratene, slik det i mange miljøer fortsatt ikke er sosialt akseptert i mange miljøer å stemme Frp i Norge. Man blir sett på som alt fra litt mindreverdig og dum, til direkte rasist.

Dette stigma-våpenet er ikke bare i bruk i Norge og Sverige. Jeg husker fra siste valgkamp i USA, der det gikk en kampanje som skulle legge sosialt press på tilhengere av det republikanske partiet. Bl.a ble det laget video med en jente som var med en gutt hjem, oppdager at han har et signert bilde fra en politiker fra det republikanske partiet, og rømmer.

Denne formen for elitistisk tankegang har visse faremomenter ved seg. «Vi er bedre enn dem»-tanken er grunntanken i all rasisme. Og det legitimerer å behandle andre respektløst. Noe vi har sett i Sverige, der en politiker nektet å la seg sminke i samme rom som en fra Sverigedemokratene, og nå når hjemmesiden er hacket, og navnene spredd på nett.

Jeg synes det er skremmende politiske forhold i Sverige, når man ikke evner å behandle mennesker med respekt på tross av at de har andre meninger. Det er skremmende når sosialt stigma og uthenging er et akseptert politisk maktmiddel som brukes aktivt av alt fra politiske meningsmotstandere til massemedier.

Det skaper holdninger som nedgraderer mennesker, gjør at demokratiets verdier undergraves, og i verste fall fører til forfølgelse og verre ting.

Reklamer

One Response to “Betraktninger om Sverigedemokratene og demokratiet”

 1. Måten SD blir behandlet på er oppsiktsvekkende Says:

  SD er nasjonalsosialistiske, noe nazismen bygger på.

  Nazismen blir ofte feilaktig referert til som høyreradikal, sikkert et krampeaktig forsøk på å stemple høyresiden som rasistisk. De fleste vet nok at rasisme ikke er noe som hører hverken høyre eller venstresiden til, mindre opplyste mennesker finnes nemlig i alle politiske fløyer Nazisme, eller nasjonalsosialisme, bygger derimot videre på sosialismen. Med sin kritikk mot kapitalisme, individets frihet og demokrati er den lite forenlig med høyresiden og liberalismen. Nasjonalsosialismen fremmer nemlig strengere statlig styring og oppbygging av et klasseløst samfunn. Liberalisme (som representerer den høyre fløyen i politikken) og nasjonalisme vil alltid stå i et motsetningsforhold til hverandre da nasjonalisme legger en begrensing på fri flyt av varer, kapital, og mennesker, noe som for en liberalist er en positiv ting.

  SD, er et nasjonalistisk parti og inspirert av nasjonalkonservatisme og den sosialdemokratiske, det som skiller dem fra resten av sosialistene er innvandringspolitikken.

  Jeg tror faktisk SD dobbler sine stemmer neste valg. FrP ble forsøkt fryst ned med rasist og nazist karakterstikker, men det viste seg derimot at det slo kraftig tilbake. Nå er ikke SD og FrP forenelig da SD er et sosialistisk parti med innvandringsfiendtlig politikk. Men prinsippet om å prøve å fryse ned et parti med karakteristikker er det samme.

  Syns folk det er greit å bruke udemokratiske virkemidler for å knerte politiske partiet man er uenig med? Vil vi undergrave demokratiet for å knekke partier som ikke deler vårt syn?

  Måten Sverige-demokratene har blitt behandlet på er under enhver kritikk. Partiet har blitt:
  Nektet å kjøpe reklameplass for flere av deres kampanjer
  Flere av deres reklamekampanjer har blitt sensurert
  Partiet har blitt nektet deltagelse i flere debatter på TV
  Deres valgkamparrangementer har blitt avlyst pga. manglende beskyttelse av politiet
  Partilederen har ikke fått god nok beskyttelse, noe som har medført at han ikke har kunnet drive valgkamp på lik linje med de andre partilederne
  Listekandidater har blitt ekskludert fra sin fagforening pga. at de stiller til valg for Sverige-demokratene. Og stemmer har blitt offentliggjort, noe som til de grader undergraver demokratiet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: