– Jeg tok homeopatisk medising, og ble frisk. Det virker!

september 14, 2010


Overskriften representerer en tankefeil. En logisk kortslutning.

Problemet med denne logikken er at man kan ikke vite om man ville blitt frisk uansett.

Man vet hva man har opplevd, men man vet ikke årsaken til det man har opplevd.

For å bryte det litt mer ned. Man har oppdaget en tilsynelatende korrelasjon (ting som skjer samtidig), men vet ikke noe om kausalitet (årsakssammenheng). Og man kan også stille spørsmål ved korrelasjonen. Enkelthendelser er tross alt ikke statistisk signifikante.

Det er lett å la seg lure av sin egen intuisjon. Vi mennesker er flinke til å se sammenhenger. Det er vår hjernes  store styrke. Men derfor ser vi også ofte sammenhenger der det ikke er noen. Det er i mange sammenhenger en fordel å være seg bevisst på dette.

Derfor er også gode statistiske metoder viktig for å finne ut om korrelasjonen faktisk er reell. og den vitenskapelige metoden er viktig for at forskjellige forskere kan bekrefte hverandres arbeid. Først da har vi grunnlag for å si om noe faktisk virker.

Og ikke overraskende, homeopati viser ingen virkning når man går kritisk og systematisk til verks. All tilsynelatende korrelasjon/sammenheng mellom bruk av homeopatisk medisin og helseeffekt er med høy grad av sikkerhet kun vår intuisjon som lurer oss.

Ref: VG

Edit: Les også oppsummeringen om den vitenskapelige statusen til homeopati i Wikipedia.

Se også: James Randi TED-talk om homeopati.Reklame

32 Responses to “– Jeg tok homeopatisk medising, og ble frisk. Det virker!”

 1. Ole Woldstad Says:

  Homeopati virker, og homeopater er som regel flinke folk med mye generell kunskap om kroppen.

  Homeopatiutdannelsen er lang, nesten like lang som legeutdannelsen. Det dumme er at hvem som helst har lov til å kalle seg Homeopat uten utdannelse (tittelen er ubeskjyttet), så det er greit å sjekke at du faktisk besøker en som kan faget sitt.
  Det er ikke noe hokus pokus med homeopati. Det fungerer i hovedsak på samme måte som en vaksine. Kroppen gis en «prøvesmak» på hva sykdommen er, og vil i mange tilfeller være i stand til å bygge opp sitt eget immunforsvar til å motvirke dette. På samme måte som for eksempel en influensavaksine. Jeg hadde som liten mye problemer med hyppige forkjølelser og ørebetennelser, i flere år. ble behandlet hos en homeopat og alle problemer forsvant i løpet av noen uker. Etter dette bestemte min far seg for å utdanne seg som homeopat. Han praktiserte i 6 år før han vi flyttet til en by med et allerede stort homeopattilbud og måtte gi opp å konkurere.

  • ukorrigert Says:

   >Jeg hadde som liten mye problemer med hyppige forkjølelser og ørebetennelser, i flere år. ble behandlet hos en homeopat og alle problemer forsvant i løpet av noen uker.

   Her benytter du akkurat det forfeilede argumentet jeg tar opp i bloggen min. Jeg må nesten spørre om du faktisk har lest den før du la inn dette innlegget?

   Og nei, prinsippene bak vaksine og homeopati er IKKE like. Din beskrivelse av hvordan vaksine virker er ekstremt overfladisk, og blir fullstendig gal når den sammenlignes med homeopati.

   Det finnes ikke noe holdepunkt for å tro at fordi man introduserer en «prøvesmak» på et eller annet stoff, så skulle kroppen bygge opp et forsvar mot dette.

   Påstanden faller på sin egen urimelighet i det øyeblikket man spanderer 30 sekunders kritisk tanke på den. For hvis påstanden var riktig, så ville kroppen raskt opparbeidet et immunforsvar som angrep absolutt alt vi hadde i oss. Sier seg selv at det ikke er tilfelle.

  • john Says:

   «Homeopati virker, og homeopater er som regel flinke folk med mye generell kunskap om kroppen.»

   Nei homopater er svindlere med minimal kunnskap om noesomhelst. Enhver med litt kunnskap om kroppen skjønner at vann og sukkerpiller ikke er noen kur.

   Homeopati kan slettes ikke sammenliknes med vaksiner, her avslører du bare din totale mangel på kunnskap.

  • Jadda Says:

   «Homeopatiutdannelsen er lang, nesten like lang som legeutdannelsen. »

   At utdannelsen er lang betyr ikke at utdannelsen er god, din fjott!

   • Pelle Says:

    Visst vedkommende siden ung alder har vært plaget med tilnærmet kronisk øre infeksjon, og mottar homeopatiske midler, og vedkommende etter kort tid blir kvitt plagene. Fair enough.

    Såvidt meg bekjent er vel homeoptiske midler ofte framstilt av allverdens plante ekstrakter og lignede. Det man kan tenke på er at medisin generelt ikke er syntetisk framstilt, men komponenter hentet fra organiske sammensettninger.

    Kan være greit å angripe dette med litt ydmykhet.

    Og du som kaller folk fjott…. Drit å dra ditt bedritne lik av en skapning.

   • john Says:

    Til Pelle

    «Såvidt meg bekjent er vel homeoptiske midler ofte framstilt av allverdens plante ekstrakter og lignede.»

    Hvis du mener vann eller sukker så ja.

    «Det man kan tenke på er at medisin generelt ikke er syntetisk framstilt, men komponenter hentet fra organiske sammensettninger.»
    Noen ganger ja, men det er totalt irrelevant i denne sammenhengen og kan bare tas til inntekt for naturmedisinen som står i et helt annet lys en svindlerne som kaller seg homeopater.

  • Anonym Says:

   Det du sier er riv ruskende galt – homeopati fungerer på ingen måte på samme måte som vaksine. Homeopati baserer seg på «lik kurerer lik» ved at man vanner ut ingredienser som gir deg samme symptomer som en sykdom i en så stor grad at det ikke finnes noe igjen av stoffet i vannet man gir til pasientene. Vaksine fungerer ved at introduserer «uskadeliggjorte» sykdomsfremkallende stoffer, slik at kroppen kan lage antistoffer mot de normale formene av samme stoff.

   Det finnes forøvrig også drøssevis av forskning på homeopati, og alle rapporter viser at det IKKE virker.

  • Ove Says:

   At homeopatisk behandling virker etter vaksineprinsippet er nonsens. Vaksiner virker kun mot virus. Det finnes ingen vitenskapelig bevis, bare vitnemål fra folk som tror at de ble kurert.

  • Both sides now Says:

   Det er no enda vanligere å høre «Jeg tok skolemedisin, men ble ikke frisk» fordi nesten alle går først til vanlig lege. Hadde skolemedisinen kunnet hjelpe ved stadige ørebetennelser og allergi, hadde ikke folk hatt behov for homeopater. Jeg merker et merkelig hat mot homeopater i en del av innleggene her, og lurer på hva det kommer av. Truer dette at folk får hjelp av noe annet enn skolemedisin oss på noen måte? «Jeg tok skolemedisin, og ble frisk.» Det spørs om dette ikke i svært mange tilfeller vil falle inn under korrelasjon i stedet for kausalitet.

   http://www.i-sis.org.uk/nanopharmacology.php

 2. Jan Arild Says:

  Det er de som har forsøkt bønn som sier det virker også.
  Bevisene er like gode for begge typer healing, du må tro det folk sier til deg og godta det.
  Er det ikke slik når folk lyver også?

 3. jens Says:

  Amazing Randy (sjekk på utube) har i mer enn 20 år utlovet 1 mill dollar til den som kan bevise at homeopati,tankelesing etc. virker/har effekt. Ingen har hittil bestått nøytrale/objektive tester. Han viser også i en rekke videoer hvordan han avslører Uri Geller og andre suseladder.Richard Dawkins har også et langt innlegg om homeopati der han viser hvordan det umulig kan ha effekt.Men folk som tror (kfr. religion) lever i sin egen verden. Det er som å snakke til veggen.

 4. The impresario of Unease Says:

  Hei! Jeg hadde i forrige uke en betennelse i en sene i beinet. Den er nå borte! Likeledes var jeg også forkjølet i samme tidsrom, nå er jeg frisk. Tidligere har jeg hatt hodepine, vært plaget av mye magesyre, vonde ledd, hovent kne, løs mage, vondt rygg og tørr hud. Alt dette er nå helbredet! Jeg har forsøkt å finne ut hva som gjorde meg frisk, og noe av det jeg har gjort hver dag, er å pusse tenner. Følgelig står det KLINKENDE KLART for meg, at ved å introdusere kroppen for tannkrem, vil alle dine plager bli helbredet. Ja, jeg KAN ikke komme på noen annen holdbar forklaring.

 5. Jack Daniels Says:

  Hvor er forskninga eller bevisene på denne påstanden som er grunnlaget for at homeopati virker? Den såkalte ”likhetsloven” er tatt ut fra løse lufta:

  «Stoff som i normale eller store doser er i stand til å fremkalle visse symptomer, kan i små doser brukes for å lege en sykdomstilstand med et tilsvarende symptombilde».

  Hvor har de dette fra??

  Den tyskengelske ekshomeopaten Edzard Ernst ble i 1993 verdens første professor i alternativ medisin. Han har forsket mye på effekt av homeopati, men mener rett og slett at medisinen er helt virkningsløs.

  – Virker homeopati mot noe som helst?

  – Det korte svaret på det er nei, sier Ernst til VG Nett på telefon fra England.

  Ved en alvorlig infeksjon der antibiotika er nødvendig, vil det være farlig å erstatte det med homeopatisk medisin. Men det som nok gjør at man kan påstå dette, er at mange infeksjoner går over at seg selv uten at antibiotika er nødvendig. Dersom du har en forkjølelse og tar en homeopatisk medisin, så vil den forsvinne av seg selv i løpet av syv dager. Dersom du tar ingenting, så tar det en uke. De fleste sykdommer går over av seg selv, sier Ernst.

  Og dersom homeopati ikke er humbug, hvorfor ber homeopatene deg oppsøke lege om du ikke blir frisk?? Jeg siterer selveste lederen for Norske Homeopaters Landsforbund:

  – Man vurderer pasientens allmenntilstand, og hvis den behandlingen man gir, ikke viser umiddelbar effekt hos en sterkt medtatt pasient, ber man pasienten oppsøke lege, sier Fladeby.

  At noe er skolemedisin er det sikreste tegnet på at det virker. All medisin er jo fra naturen. Bare at man har klart å identifisere hvilket stoff som faktisk hjelper og utvinner det i labratorier og lager kontrollerte tabletter av det i de dosene som ved forskning har vist seg å være mest effektiv.

 6. Didi. Says:

  Jeg var «nedenom og hjem».
  Depresiv, sløv, nedfor og utslitt.
  Fikk mange, mange forskjellige tabeletter, kurer o.l hos Dr. som ikke hjalp meg.
  Etter tre år i depresiv tilstand begynnte jeg med plantemedisinen: «St.Johannesurt» og blev bedre og bedre etter som dagene og ukene gjikk.
  Idag er jeg helt frisk igjen og er oppe på normalen gjen, takket vœre den «alternative medisinen»…!!

  Mvh Didi.

  • A Says:

   Nå er det jo akkurat den type anekdotiske bevis bloggeren vil til livs. Når det er sagt kan du ikke sammenligne urtemedisin og homeopati da de er vidt forskjellige ting. Urtemedisin er urter, som ofte har virkestoffer i seg, homoepati er et glass vann til 2000kr.

  • ukorrigert Says:

   Fint at du ble bedre. Men som ‘A’ påpeker, det er nettopp denne illusjonen om at fordi noe skjedde samtidig, så er det en sammenheng jeg vil til livs.

   Det kan være urten, men det kan også være en tilfeldighet. Du vet hva som skjedde. Men du vet ikke årsaken.

   Når det gjelder homeopati, så er dette testet, og det virker ikke.

  • hpsh Says:

   vel, nå er det en del urter som faktisk virker, det er absolutt ikke ukjent for medisinen, fx aspirin er basert på barken fra et tre, men nå kunstig framstilt, kinin kom også fra naturen, digitalis kom også fra naturen, opium kom fra naturen og er det man lager morfin av.

   det er neppe mange som nekter for at urter kan ha virkning, men homopati er noe annet, vi snakker om stoffer som er blandet ut til en grad hvor det er usannsynlig å finne noe igjen av virkningstoffet, og hadde det blitt blandet på den måten at man skulle ta blandingen i et steg, så ville vi ikke ha nok vann i solsystemet til å lage en dose.

   når det gjelder urtemedisin, så tror folk at det er harmløst, men alt som virker, kan ha bivirkninger, og med urter så er hva du for i deg litt mere lotteri, den ene dosen kan være fra en sterk urt, men den neste fra en svakere, og man kan være uheldig med enkelte produsenter, som kan finne på å blande inn ting for å spare penger, eller gi en virkning, eller som ikke vet hva man gjør, og lager ting for kraftig.

   men er alltids hyggelig å høre når ting virker, siden du ikke nevner det så antar jeg du ikke ble overfølsom for sollys som kan være en bivirkning av johannesurt.

 7. Bård Says:

  Folk kan si akkurat hva de vil, mene akkurat hva de vil og så klart har alle sine erfaringer, rykter eller røverhistorier som gjør att folk har sin oppfatning! Dette gjelder alt, også homeopatmedisin.

  I starten var eg kritisk.
  Men kan nå fortelle om flere ganger eg har vert syk og gått til homeopat og blitt kurert. Dette gjelder influensa, muskelsmerter og allergi for å nevne de viktigeste av MINE erfaringer.

  Hun eg går til er utdannet homeopat og kjenner kroppen like godt som noen lege eg noen gang har vert til. UDISKUTABELT!

  F.eks allergi. Har så enge eg kan hugse vøre allergisk mot forskjellige dyr. Etter en stund fant hun den medisinen hun mente var rektig for meg.
  Etter 3-4 mnd med denne medisinen, samt 3 ganger med akkupunktur er eg totalt kvitt allergien. INGEN lege kan reklamere med det samme.
  Så klart, eg ar hørt om andre som har gått til homeopat og ikkje blitt kvitt allergi, men og mange som har blitt kurert!!

  Detta er MINE erfaringar, og eg trenger ingen bevis fra labratorium og forskerar rundt omkring i verden for å fortsette å bruke homeopat!!! Det virkar på meg! UDISKUTABELT. Så tilfeldig er det ikkje att eg etter 30 år med allergi tilfeldigvis blir frisk når eg går til homeopat. +mange andre eksempel eg kunne ramsa opp!
  Kansje homeopatmedisin bare virker på meg og noen av mine bekjente. Da er vi ganske unike og heldige som kan bruke naturmedisin isteden for alle de kjemiske preparatene legene dytter i oss!! Noen ganger er det også nødvendig, uten leger er vi ganske kjørt så en takk til alle leger! Men også ein takk til alle Homeopater! Det er godt å vite att ein har noko alternativ. De som kun vil gå til leger burde heller leve sitt lykkelige liv sammen med sin lege isteden for å legge inn ufyselige kommentarer uten noko sans for folkeskikk på forum som detta!!
  Homeopater:TAKK 🙂

  • hpsh Says:

   mulig at du ble frisk, men dette har det blitt gjort mange dobbelblind tester på, og man finner svært skjeldent noe som tyder på bedre virkning enn placebo.

   og som oftest i de testene som viser forskjell, finner man feil med undersøkelsen.

   samtidig blir folk friske av seg selv noen ganger, selv av alvorlige sykdommer.

   husker et klipp fra mythbuster der man skulle teste husmor-råd mot giftig eføy, noe som folk flest skulle være allergisk mot, de dro en gren med giftig eføy 3 ganger over armen på forskjellige plasser(om jeg ikke husker feil) 2 av teamets medlemmer, de behandlet et sted med et kommersielt middel, et med vodka, og lot et sted være for kontroll.
   vel det som skjedde var at ingen hadde noe reaksjon.
   de gjorde det i tur og orden med alle i teamet, tilogmed en som hadde blitt diagnostisert med alvorlig allergi mot giftig eføy, men ingen reaksjon, de måtte gå løs på produksjonsteamet, og tror man først fant en etter 10 forsøk.

   poenget er at man kan bli frisk av seg selv av allergi.

   samtidig så vet man at placebo har en virkning, selv om det ikke inneholder noen virkestoffer.

   og det skader neppe at en homopat gjerne kan ta seg lengre tid med en pasient, det er lettere å tro på at noe skal hjelpe når noen kan ta seg tid, og ikke som leger ofte er, nemlig at man knapt kommer inn døra før man for en resept og bedt om å betale i kassa.

   samtidig har vi en tendens til å tro at usannsynlige ting aldri skjer, men ting som det en milliard til en sjanse skjer faktisk daglig.

   sukk, ble mye tekst dette, for vist starte egen blogg 😦

  • ukorrigert Says:

   Da bør du gå tilbake og lese bloggposten en gang til. For din personlige erfaring er IKKE statistisk signifikant.

   Tilfeldigheter skjer. Hele tiden. Veldig usannsynlige ting skjer, hele tiden. Det er så mange muligheter for at noe usannsynlig skal skje, at det vil skje med jevne mellomrom.

   Det er lett å la seg lure av egne erfaringer. Det er derfor vi trenger god metodikk når man skal undersøke slike ting. Slik at vi kan heve våre konklusjoner over det subjektive.

   Og det er fortsatt slik at kontrollerte tester bekrefter at homeopati ikke fungerer. Så det at du er blitt friskere skyldes nok noe annet enn homeopatisk medisin. Kanskje andre aspekter ved behandlingen?

   • Bård Says:

    Vist folk tror de har blitt friskere av homeopati(eg er ein av dei), hvorfor i gni det det inn att ein ikkje har blitt det??? Om det så er det psykiske håpet som har gjort att ein blir frisk? Vil det da funke neste gang om ein har blitt mast på om att du bare er blitt svindla og detta ikkje he noko effekt?

   • ukorrigert Says:

    Bård, det er ikke sikkert det virker neste gang uansett. Og det kan være direkte farlig om du har klokketro på noe som ikke virker. Det kan gjøre at du ikke oppsøker den behandling du burde oppsøke.

    Generelt så er det egentlig ikke «vær skeptisk til homeopati» jeg argumenterer for. Men å være skeptisk til din egen intuisjon og være bevisst på hvordan man lett blir lurt av ting som ser ut som om de har en sammenheng.

    Og om noen illusjoner må dø på det alteret, så er det et helt greit offer.

  • enig Says:

   Og de som påstår at en homeopatisk medisin koster 2000 kroner for et glass, beviser at de ikke har noen somhelst konkret kunnskap om emnet. Du kjøper den medisinen du får anbefalt på apoteket, og de koster vanligvis fra 150 til 200 kr glasset. Det er jo også pussig hvor brennende viktig det er for noen at 7000 mennesker som har fått hjelp i England, folk som ofte har prøvd vanlige leger først, og som alle sammen «TILFELDIGVIS» blir bedre like etter at de får homeopatisk medisin, for all del IKKE må bli trodd. Og den forskningen som viser at man får effekt blir effektivt undertrykket. Men den har i hvert fall blitt trykket, også i seriøse medisinske tidsskrift.

 8. hpsh Says:

  til Bård.

  problemet er hva du bruker homeopati eller annen alternativ behandling på neste gang, og om du bruker det istede for vitenskapelig medisin.

  klassikeren her er vel kent hovind som anbefalte folk å spise aprikoskjerner mot kreft, hva er virkestoffet?
  jo cyanid.
  vi har også mannen som prøvde å helbrede seg selv med eget produsert sølvpreparat, endte opp med å se ut som en smurf, dvs fyren ble lilla fra topp til tå.

  du kan jo søke opp whatstheharm via google for å se mere.

 9. Jonn Mero Says:

  Hvor mange homeopater hadde det vært om ingen ville betale for sludderet? De er like grådige og skruppelløse som prester, predikanter, og andre svindlere.

 10. Tårnfrid Says:

  Hvis man blir frisk av å ta noen sukkerpastiller så sier det seg selv at man ikke har vært syk.

  Det er kanskje like mange innbilt syke som de som virkelig er syke. Noe som sikkert er et stort problem for helsevesenet men et stort gode for alternative utøvere


 11. Dette med korrelasjon og kausalitet burde vært pensum på barneskolen.

  Her kan man lett bli lurt.

  Bloggeren Tjomlid skriver en del bra om dette, f.eks. med henhold til vin, sjokolade og Phil Parker Lightning Process. Kjenner jeg deg rett, så kjenner du til denne bloggen allerede?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: