Blod!

mai 31, 2010


Det er fascinerende og skremmende hvordan så mange kappes om å fordømme Israel, lenge før man har fakta på bordet.

Er fakta så uinteressant så lenge man på forhånd har tatt parti og vet hvem fienden er? Er det uinteressant å få vite hendelsesforløpet og hvem som startet volden?

Det er slik fordommer, rasisme og hat bygges og forsterkes. Man ser virkeligheten akkurat slik man vil, og dermed blir enhver situasjon en bekreftelse på at man har rett. I tillegg er det en massesuggesjon der folk oppildner hverandre til å bli stadig mer aggressive. Selv offentlige personer som burde ha vett og ansvar til å være litt tilbakeholdne kritiserer basert på rykter, og selv om tonen er mer moderat, så er kritikken like ensidig. Og dermed er de med på å legitimere det ukritiske hatet som florerer.

Det er ikke vanskelig å spore å mekanismene som fører til rasehat og krav om etnisk rensning (og jeg ser flere som krever midtøsten renset for jøder).

Det er aldri hyggelig når folk blir drept. Det er direkte lite hyggelig. Men uhyggen blir bare verre når folk opptrer så ureflektert og absolutt i sin fordømmelse av en situasjon der de fortsatt mangler det meste av fakta.

7 Responses to “Blod!”

 1. Tankekorset Says:

  Ja, det er helt utrolig hvor mange som har et irrasjonelt hat mot Israel, og ikke gidd å sette seg inn i bakgrunnen for det som skjer før de glefser.

  Da er det greit med litt ekte info om saken:

  «Den voldelige konflikten brøt ut da aktivister prøvde å ta våpen fra de israelske soldatene, ifølge israelske medier. På det tyrkiske passasjerskipet Marmara, som er det største av seks skip i flåten, ble soldatene møtt med voldelig motstand fra aktivister væpnet med stokker og kniver, opplyser kilder i IDF til Ha’aretz,
  Tyrkiske og arabiske medier melder at soldatene åpnet ild helt fra starten av operasjonen.
  Tidligere på kvelden hadde flåteledelsen fått to alternativer. De kunne enten følge den israelske marinen til havnen i Ashdod, like nord for Gaza-stripen, hvor lasten ombord ville bli sjekket for våpen, eller bli bordet av kommandosoldater. Flåteledelsen valgte å ikke samarbeide med den israelske marinen.»

  Kilde:miff.no

  Se ellers video, som viser at demonstranter angrep israelske millitære, blant annet med jernstenger:
  http://valgprat.no/bloggoversikt/555/42414

 2. Aak Says:

  Det kommer også tydelig frem av videoen at de Israelske soldatene på dette punktet er utstyrt med paintballgevær.

  I møte med slik motstand vil enhver forstå at de trenger tyngre skyts enn paintballgevær – om de vil fortsette bordingen. Når man da får kombinasjonen av skarpe våpen og gale aktivister, kan utfallet bli uhyggelig.

  Jeg er hverken pro-Israel eller pro-Palestina. Men når aktivister provoserer slik som dette, selv om de kunne valgt andre utveier for å levere bistanden, blir deres egentlige motiv klart nok for meg – å skape det mediebildet vi er vitner til akkurat nå.

  • ukorrigert Says:

   Jeg er pro både Palestina og Israel. Men anti terrorisme, anti terroristsympatisører og voldelige aktivister og anti svart-hvitt og ensidig mediedekning.

   Etter å fulgt litt med og forsøkt å danne meg et bilde av hva som har skjedd, må jeg si at jeg synes Israel opptrådte veldig dumt ved å borde i internasjonalt farvann. De kunne med fordel ha ventet til skipene var innenfor nasjonalt farvann. Det var ingen fare for at disse skipene skulle angripe Israel fra den posisjonen de var i da de ble bordet.

   Ved å borde på det tidspunktet så forårsaket Israel en situasjon som dessverre eskalerte og endte med flere dødsfall.

   Men jeg er også enig med deg. De som var ombord på disse skipene er ingen fredselskende engler. De visste de ville provosere frem en situasjon gjennom å presse på mot Gaza. Og dette er terroristsympatisører som benyttet første og beste anledning til å bruke grov vold og skape en unødig blodig situasjon.

   • Aak Says:

    Ja, det var unektelig en dårlig og uforståelig idé.

    Konfliktene kunne kanskje vært av en betydelig mindre skala om de hadde loven på sin side.

   • Aak Says:

    http://www.dagbladet.no/2010/06/02/nyheter/mavi_marmara/gaza/israel/utenriks/11978447/

    Nå begynner jeg virkelig å miste sympatien for disse såkalte fredsaktivistene.

   • ukorrigert Says:

    Jeg har aldri hatt sympati for disse aktivistene. Jeg har sympati med fredelige palestinere som ønsker et trygt hjem. Men ikke med enspora aktivister som kun ser en side av saken.

    Jeg legger også merke til debatten hos Dagbladet. På topp, om man ser bort fra nye innlegg, så ligger dette innlegget med 21 stemmer:
    Hmm begynner å tro at Israel begynner med propaganda igjen og lager falske videoer. Soldatene kom for å kapre båtene og fengsle de om bord. De har all rett til å bruke selvforsvar.

    Etterfulgt av et annet anti Israel innlegg med 18 stemmer. På side to kommer pro Israel innleggene med langt flere stemmer.

    Noen hos Dagbladet har altså sortert innleggene og mener at det siterte innlegget ovenfor var så høy kvalitet at det burde ligge på topp.

    Det er ganske illustrerende for hvor subjektive journalistene i dette landet er, når så dårlige innlegg er det som prioriteres.


 3. Det mest interessante er hvor lite hvor lite man vektlegger nevnte video og nærmest sår tvil om den er ekte.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: