Norsk lov håndheves i rettssalene

mai 15, 2010


I VG leser jeg:

Stridens kjerne står om to krav som transportarbeiderne ikke har fått innfridd, regulering av speditørenes mulighet til å leie inn midlertidig ansatte og en omfangsavtale som regulerer hva de ansatte skal gjøre, og hva de skal ha rett til å gjøre.

– I realiteten dreier det seg om at arbeidsgiverne må respektere norsk lov og våre tariffavtaler. Vi kommer i konflikt for å forsvare norsk lov når det gjelder bruk av midlertidig og innleid arbeidskraft, sier Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet.

Ettersom streik er vårt sikreste vårtegn, så er det ikke lett å finne noen som helst sympati. Like sikkert som at skatten skal angis, og brunsneglene tyter frem, så skal ett eller flere fagforbund ut i streik.

Sist gang jeg husker transportarbeiderne var i streik, så var det når Valla prøvde å presse gjennom den totalt respektløse og individ-fientlige tanke om at det skulle være påbudt å være fagorganisert. Tanken er at det skulle være påbudt å betale kontigent til organisasjoner som i all hovedsak er venstreorientert og markedsfientlige. Og med det ville det også bli påkrevd å delta i de vårlige streikene som fagforbundene benytter seg av for å få gjennom viljen sin, enten man er enig i sak eller ikke. Jeg er evig takknemlig for at Valla er ute av bildet, og at hennes prosjekt er lagt på is.

Mulighet til fagorganisering er et viktig prinsipp. Min mening er at forbundene skal først og fremst være til hjelpe for medlemmene, når de trenger ekstra støtte å hjelp. Men denne organisasjonsretten blir bare mer og mer missbrukt til å drive politikk. Og retten til å slippe å være med på dette kjøret burde være like sterk å klar som retten til å være organisert.

Problemet nå er altså nå at bedrifter som ønsker å utføre tjenester billig ønsker billig arbeidskraft. Det truer selvsagt norske arbeidstakere, ettersom vi har kunstig høye lønninger i dette landet. De er kunstige, fordi forskjellen kun kan opprettholdes gjennom lover og regler som hindrer flyt av arbeidskraft og som hindrer at markedet kan sette lønninger etter hva arbeidskraften faktisk er verdt. Dette er en ond sirkel, fordi de store forskjellene medfører stadig nye utfordringer for å hindre utenlandske arbeidstakere å presse ned lønningene. Og dermed opprettholdes de kunstige forskjellene.

Det man synes å være redd for er utenlandske arbeidere som kommer for å ta jobbene til nordmenn. Den mer politisk korrekte forklaringen er at man vil ivareta norsk lov. Og jeg er forundret over at begrept «sosial dumping» ikke er brukt denne gangen.

Men norsk lov, den ivaretas av politi og domstoler. Bryter noen loven, så kontakt politiet. Det er ikke opp til fagforbundene å håndheve loven.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: