Google har ikke samlet sensitiv informasjon, frykt heller datalagringsdirektivet

mai 15, 2010


VG påstår i en artikkel at Google har vært inne på datamaskiner og samlet sensitive personopplysninger med sine biler, når de har kjørt gatelangs og samlet bilder til Google Streetview.

Det er i beste fall direkte feil, og i verste fall grov løgn.

VG slurver med sannheten

Det Google har gjort er noe jeg kunne gjort i dag, med laptoppen min. Det krever verken spesielle datakunnskaper, spesielt utstyr, eller tid og innsats. Og Google har heller ikke brutt seg inn på verken nettverk eller PC’er.

Det Google har gjort er følgende:

De har kjørt forbi huset ditt. Mens de tok bilder har de samtidig sjekket om det finnes noen åpne nettverk i nærheten. Og dersom det har vært et åpent nettverk, så har de lagret noe av den informasjonen som tilfeldigvis har flydd gjennom lufta akkurat der og da. Det er det siste som er problemet, og som Google nå hevder er gjort med en feiltakelse.

Det jeg synes er greit å være klar over er:

 • Dette er et lite og tilfeldig utvalg av data, fordi det kun er data som var i lufta i den korte stunden Google brukte på å kjøre forbi.
 • Dette er data som brukeren selv publiserer (sender ut) ubeskyttet, og som dermed i utgangspunktet er tilgjengelig for hvem som helst som er i nærheten.
 • Dette er IKKE, i motsetning til VG sin påstand, spesielt personopplysninger eller sensitive data.
 • Google har IKKE, i motsetning til VG sin påstand, brutt seg inn på noens datamaskiner eller nettverk.
 • Dette er, som sagt, noe hvem som helst kan lagre dersom de er i nærheten av usikrede trådløse nettverk med en datamaskin. Det finnes gratis programvare med denne funksjonaliteten.

Google påstår at denne datainnsamlingen er en feiltakelse. Altså Google har helt bevisst kartlagt hvor det finnes åpne trådløse nettverk. Men feiltakelsen er dataprøvene, fordi disse ikke var en del av planlagt innsamling. Det var, i følge google, eksperimentell programvare. Google har nå isolert dataene, og gir nå en tredjepart oppgaven å analysere dataene for å se hva Google faktisk har samlet inn.

Man kan godt være skeptisk til Googles enorme mengde informasjon om oss vanlige mennesker, og våre internettvaner. Men slik direkte feilinformasjon, som VG her har publisert, er det allikevel ikke grunnlag for. De fungerer bare villende (som man tydelig seg av enkelte andre som blogger om denne artikkelen) og er bare egnet til å skremme og forvirre (og det er derfor jeg skriver denne forhåpentligvis oppklarende posten).

Og i forhold til EUs datalagrinsinitiativ, som nå ser ut til å også bli gjennomført i Norge, så er denne informasjonen som Google her har samlet inn et piss i havet. Hvis man er redd for hva kommersielle selskapet finner på med litt overfladisk data, så burde man være livredd for hva myndighetene kan finne på med sin systematiske og grundige lagring av informasjon.

Reklame

8 Responses to “Google har ikke samlet sensitiv informasjon, frykt heller datalagringsdirektivet”

 1. Ferge Says:

  Ble nok like forbanna som deg da jeg leste VG artikkelen.. De fremlegger saken som om Google har vært inne på alle maskinenne og kopiert harddiskene.

  Bra skrevet ukorrigert 🙂

  • ukorrigert Says:

   Da jeg var «liten» hadde vi et uttrykk som var: Det må jo være sant, for det står i VG.

   Kanskje på tide å finne frem det uttrykket igjen.

 2. johny Says:

  Det jeg lurer på er hvorfor noen ska gå igjenom funnet og se hva de har fått tak i.ville ikke det politisk korrekte her være og slette det?

  • kjetil seim haugen Says:

   Grunnen til at de vil at en uavhengig og mer eller mindre nøytral part skal se på dataene er for å se hva de faktisk har samlet inn.

   Problemet med de dataene de nå sitter på er at de ikke vet om de er lovlig eller ikke. Om man bare slettet dataene har man ikke noe forsvar om noen skulle gå til sak mot google. Google måtte i praksis ha bevist at de ikke hadde dataene lengre.. noe som er umulig uten å gi fullstendig tilgang til alle google sine systemer.. uaktuelt regner jeg med.

   Dataene de har samlet inn er høyst sannsynlig bare generelt «digitalt søppel». Selv knotet jeg mye med trådløse nettverk i studietiden og vet hvor lett det er å samle info.. og hvor lite av interesse det flyr over eteren. Av hundrevis av megabytes med data ligger det kanskje en og annen bit med informasjon som er morro å se på. Gidder man å se igjennom? nope.

   Utfallet av hele saken blir høyst sannsynlig at dataene blir slettet. I utgangspunktet tviler jeg på at google vil ha noe med dataene å gjøre. Om de hadde villet kunne de sikkert bare ha slettet dataene og ikke fortalt dette til en kjeft 😉

 3. kenneth Says:

  Kan virkelig ikke forstå at man kan samle inn data «ved en feil»..? Høres ut som godt gammeldags bulls**t for meg.

  Jeg tenker: man lufter denne tanken nå, sånn at folk blir vant med det. Når man senere gjør det i større skala, så tenker folk at «dette hørte jeg jo om for lenge siden, ingen grunn til å stå i mot..»

  Noe sånt.

  • ukorrigert Says:

   Feilen er forklart på bloggen til Google og består i at eksperimentell funksjonalitet som samlet inn mer data enn planlagt ikke var deaktivert.

   Jeg finner ikke det usannsynlig eller rart i det hele tatt. Google har kultur for innovasjon og eksperimentering.

   Om det faktisk er sant at ingen ansvarlige på høyere nivå visste, eller om de visste og ikke tenkte på det som så farlig og nå drar en liten løgn, det er umulig å si.

   Men det er lite som tyder på at Google har hatt noen bevisst plan med innsamling av disse dataene.

  • Anonym Says:

   Et av de mest populære nettscanner-applikasjonene er Kismet. Det er en open-source wlan-sniffer. Denne lagrer datatraffikken den ser som standard. Om man ikke spesifikt går inn og deaktiverer lagring.
   Om noe slikt har skjedd kan jeg tenke meg at mappen med data bare har grodd på maskinen der programvaren kjører.

   Når det gjelder små eller stor skala… eh… Dette er google. De har allerede latterlig mye tilgang på data i utgangspunktet. Standard for chrome er blant annet å sende tilbake en del bruksinformasjon… I tillegg har google en god del backbone fiber der myyyye av trafikken går. Der står de selvsagt helt fritt til å lese av informasjon.

   Og en må i hvertfall huske at dataene det er snakk om gikk over et -usikret nettverk-.
   Disse dataene er per definisjon ÅPNE. Hvis du lager deg et system der du kommuniserer med naboen med megafon, er det da urimelig at de andre i nabolaget fritt kan høre på? Opptak er noe mer komplisert i analogien men høyst sannsynlig lov. En tar jo bare opp lyden man hører i sin egen hage 😉

   Om man ikke skjønner teknologie så i hvertfall prøv å lese litt eller spørre noen med teknisk kunnskap før en uttaler seg bombastisk om hva som er planen 😉


 4. […] } Ser at nå bedriver Dagbladet samme desinformasjon om Google, som VG bedrev for en tid […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: