Religion gir ikke kunnskap i åndelige spørsmål

mai 13, 2010


It is not that atheists can’t be good people, but if death is eternal and life meaningless, why should you do the right thing?

Plukket fra en diskusjon på nett, og et argument mange sikkert har hørt eller lest i en eller annen form.

Det som er så fascinerende med dette argumentet er konsekvensen. Er det virkelig slik at religiøse mennesker (i hvertfall de som presenterer argumentet) ikke har noen som helst grunn til, eller føler trang til, å være snille, utover fordi der er hva de tror sin gud forventer? Har disse menneskene kun religiøse årsaker for å opptre på en god måte?

Jeg tror ikke det. Jeg tror ikke religiøse mennesker slutter å oppføre seg godt selv om de en dag skulle kaste religionen på dynga.

Den største glede man kan ha, det er å gjøre andre glad.

En smule idealistisk, men ikke uten sannhet. Jeg har hjulpet mange mennesker i mitt liv, selv i situasjoner der ingen har visst at jeg har hjulpet. Dersom jeg legger et feilpostet brev i riktig postkasse, og ingen vet at jeg gjorde det, og jeg ikke får takk fra noen, så gjør jeg det allikevel. Det er den riktige handlingen, og det føles positivt. Og som ateist forventer jeg ikke min lønn i himmelen heller.

Så for å spørre retorisk: På hvilket tidspunkt frarøver religionen det naturlig gode i menneskene?

Svaret er selvsagt at religiøse mennesker er ikke gode bare for å tjene sin religion. De er gode av de samme grunner som vi ateister er det. De bare glemmer det i sin iver etter å score retoriske poeng i diskusjoner, og når de forsøker å rasjonalisere sin, i natur irrasjonelle, tro.

Ofte hevdes det at vitenskapen kan ikke gi svar på åndelige spørsmål, men at religion kan gi slike svar. Det er selvsagt tullball. Det er tullball fordi religion gir ikke svar i det hele tatt. Religion serverer påstander: slik og sånn er det, fordi det er Guds vilje. Men hvordan vet man hva som er Guds vilje? Hvordan vet man at påstandene medfører riktighet og er noe mer enn bare påstander?

Jeg forventer at noe som skal kalles et svar er knyttet til fakta, og at man har et grunnlag for å vite at det er snakk om fakta. Det krever en viss form for bevis (evidence, ikke proof), og en viss grad av etterprøvbarhet. Religion kan ikke gi oss dette, bare påstander.

Vitenskapen kan derimot gi oss forklaringer på hvordan det gode i oss har oppstått: Genene som gjør oss samarbeidsvillige vil ha en overlevelsesmessig fordel. Jeg er hjelpsom ovenfor andre mennesker fordi jeg har gener som har gjort meg slik. Og et samfunn med mennesker som hjelper hverandre vil gi individene større overlevelsesevne.

Men det er også en viss andel mennesker som er mindre snille blant oss, mennesker som snylter på flertallets godhet. For i et samfunn av gode mennesker vil det ha en viss fordel å snylte og utnytte andre. Men blir det for mange snyltere, så tjener ingen på det lenger.

På den måten vil det oppstå en slags balanse mellom et flertall som har gener som gjør oss snille, og et mindretall som utnytter flertallets godvilje.

Kan religion gi oss slike svar og kunnskap? Selvsagt ikke. Religion serverer tomme påstander. Vitenskap, matematikk, statistikk, spillteori … gir oss reell kunnskap og forståelse. Også i forhold til åndelige spørsmål!

Nå vil noen hevde at det finnes masse god filosofi innen for religion også. Det er jeg faktisk enig i. Men jeg vil si at den filosofi som er basert på et religiøst fundament, altså religionens dogmatiske påstander om guders vilje, er ikke en del av den. Kan ikke filosofien begrunnes rasjonelt, så er det heller ikke god filosofi. Så den gode filosofien vi finner blant religiøse tenkere er kun den filosofien som ikke har et religiøst fundament.

A man’s ethical behavior should be based effectually on sympathy, education, and social ties and needs; no religious basis is necessary. Man would indeed be in a poor way if he had to be restrained by fear of punishment and hope of reward after death.

Albert Einstein

Reklamer

6 Responses to “Religion gir ikke kunnskap i åndelige spørsmål”

 1. Øyvind Aak Says:

  Meget god bloggpost!
  Kunne ikke vært mer enig.

 2. predikeren Says:

  Hva mener materialisten med «åndelige spørsmål»?
  Er ånd materie?

  • ukorrigert Says:

   De som mener noe med det er først og fremst de som argumenterer med at religion gir en slik type kunnskap, og at det er noe vitenskapen ikke kan gi. Det er altså et argument som forsøker å gjøre religion til noe viktig.

   Jeg vil ikke forsøke meg på noen klar og entydig definisjon, da det antageligvis ikke finnes noen slik definisjon å enes om. Så et slikt forsøk ville være dømt til å feile.

   Ånd og sjel betyr for meg egentlig ingen ting. Men jeg har hørt andre ateister og andre ikke-overtroiske benytte begrepene og knytte mening til dem. Slik jeg tolker det dreier åndelige spørsmål seg om spørsmål av subjektiv karakter.

   Relevant til mitt innlegg så kan spørsmål som «Hva er rett og galt?» «Hva er ond/slemt og snilt/godt?» betegnes som åndelige. Altså subjektive og personlige spørsmål det ikke finnes objektive svar på(*).

   Men spørsmål som allikevel er sterkt relatert til vår natur, hvem vi er og hva evolusjonen har gjort oss til.

   (*) Det er de som mener at fordi godt og (v)ondt er gitt av naturen, så kan man også si at dette er objektivt. Les for eksempel denne: http://www.huffingtonpost.com/sam-harris/a-science-of-morality_b_567185.html

   • predikeren Says:

    Takk for fin link.
    Så den dreide seg om hvordan vurdere om det er en akseptabel/valid moralsk forankring for en subjektivt opplevet verdi slik at den er anvendbar i en moralfilosofisk argumentasjon.

    Jeg er litt opptatt av temaet ånd materie, fordi materien er både partikkel og bølge samtidig.
    Jeg tror ekte vitenskaplig kunnskap og ekte religiøs kunnskap vil møtes, og representere to sider av samme sak.

 3. Sosialliberaler Says:

  Fremragende innlegg!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: