Matematikk – en objektiv sannhet

april 17, 2010


Ikke alle er enige i at matematikk er en objektiv sannhet. Jeg har vært i diskusjon med de som påstår matematikk også er subjektivt og kulturelt. Jeg skal kort forklare hvor skillet mellom matematikkens objektivitet og dens subjektive bruk ligger.

2+2=4

En tidløs sannhet. Uavhengig av mennesker. Du kan observere denne sannheten i naturen ved å observere for eksempel fire steiner, og se at det faktisk er det samme som to par. På samme måte kan du se at 2+3≠4.

Eneste måten du kan benekte dette på er å tvile på din egen observasjonsevne. Og det er det i ytterste konsekvens lovlig å gjøre, så jeg gir meg ikke med dette.

Tegnsettingen og definisjonen av pluss-tegnet er skapt av oss mennesker, selvsagt. Og det er fullt mulig å definere andre funksjoner. Vi kan omdefinere + slik at svaret blir en høyere enn tidligere. Vi finner med andre opp en ny funksjon som sier 2+2=5. Dette er fullt lovlig.

Men dersom vi bruker den nye pluss-funksjonen i praksis så støter vi fort på problemer:

1+1+1+1=7
2+2=5

Den nye pluss-funksjonen gir ikke de resultater vi forventer. Men begge deler er gyldige funksjoner! Begge svar er objektive sannheter gitt de pluss-funksjoner vi har definert.

Svaret på dette tilsynelatende paradokset er at bruk av matematikk er subjektivt. Vi har i utgangspunktet definert et formål: Vi trenger en tellefunksjon.

Av denne tellefunksjonen krever vi bl.a at uansett hvilken rekkefølge vi legger sammen talene i, uansett om vi teller en av gangen eller to av gangen, så skal vi komme frem til samme resultat. Og gitt dette som formål så kan 2+2 bare bli fire, slik 1+1+1+1 også bare kan bli fire.

Tellefunksjonen er en evig objektiv menneskeuavhengig sannhet. Behovet for denne funksjonen, benevnelsene og tegnene vi bruker, formålet med funksjonen, er derimot definert av oss mennesker.

Les også: Vitenskap – en objektiv sannhet

Reklamer

One Response to “Matematikk – en objektiv sannhet”


  1. […] "http%3A%2F%2Fukorrigert.wordpress.com%2F2010%2F04%2F17%2Fvitenskap-2%2F" } Som en oppfølging til matematikk – en objektiv sannhet, så vil jeg nå argumentere for at også vitenskap er en objektiv sannhet. Og da snakker jeg om […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: