Google for menneskerettigheter!

mars 11, 2010


Google slår et slag for menneskerettigheter i Kina, og truer med å trekke søketjenesten sin dersom de må fortsette å sensurere resultatene.

Informasjonsfrihet og ytringsfrihet er viktige menneskerettigheter. Og det er gledelig at et firma tar moralsk ansvar og sier nei til å være med å bidra til undertrykkelse, selv om det kan koste Google et meget stort og voksende marked.

Dessverre er Microsoft ikke med på notene. Dermed blir det langt lettere for kinesiske myndigheter å forsette sin undertrykkelse, når de har Microsoft med på laget for å tilby sensurerte søketjenester.

For Microsoft gjelder som vanlig kun en ting: markedsinnflytelse. MS er som kjent dømt i retten flere ganger for å missbruke sin makt og innflytelse for å ødelegge for annen konkurranse.

Alle firma bør ha etikk og moral til å følge den. Firmaer styres av mennesker og eies av mennesker, og disse menneskene står etisk ansvarlig for sine handlinger. Ingen kan gjemme seg bak at «firmaets formål er å skape profitt for sine aksjonerer», som jeg har sett enkelte argumentere med. Firmaets formål er det aksjonærene som bestemmer. Og de ansatte i et firma er fortsatt ansvarlige for sine handlinger.

Forøvrig synes jeg det er betenkelig at våre store nyhetsmedier, som VG, Dagbladet og Aftenposten, tydeligvis ikke har plukket opp en så viktig sak.

Reklamer

One Response to “Google for menneskerettigheter!”


  1. […] Google for menneskerettigheter! […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: