Rettmessig krav i Northugs følelsesliv?

februar 21, 2010


Har journalister og det norske folk et rettmessig krav i Petter Northugs følelsesliv?

Personlig synes jeg norske journalister oppfører seg selvgodt og usmakelig. «Skal ha, skal ha, skal ha» kommentarer og intervju. «Hvis ikke henger vi han ut som tverr og grinete».

På tide å ikke bare tenke på egne behov, men også innse og forholde seg til at noen ganger trenger mennesker å ta vare på seg selv.

Og når jeg ser på VG sin avstemming, så har hele 60% stemt på «arroganse», i motsetning til forståelse for Northug! Hva får dere til å mene at dere har rett på Northug på en måten? Skammelig!

Denne kravmentaliteten, «vi eier deg og ditt», er en uting, som man ser slår gjennom på andre områder også.

Ref: VG (21/2/10)

Reklamer

37 Responses to “Rettmessig krav i Northugs følelsesliv?”

 1. Apel0ff Says:

  Hva hadde skjedd om Northug hadde sluttet landslaget, for å så bli med privat lag istedet for, og ikke nok med det, han får med seg broren også.
  Hva har Norge og stille opp med da?
  Ikke en shit..

 2. Ola N Says:

  Journalister er mislykkede skribenter med forvokst ego……. barnehagegjengen ….. snakker om «solkongen» ….. de er en gjeng med halvfulle idioter.. ..

 3. jrk Says:

  petter på godt og vondt. klart han må få lov til å kjenne på skuffelsen og så dele tanker når HAN er klar.stå på petter

 4. Christian Says:

  Gutten er en dårlig taper og en dårlig vinner.
  Det er ikke værre enn det.

  Det er jo rart at alle andre utøvere kan stå oppreist etter et tap, bortsett fra han?

  Alle forstår at han er skuffet. Men dette handler om litt respekt og ydmykhet også. Tenk om alle løperne bare hadde gitt blaffen i løpet i det de skjønte de ikke ville få medslje? Han er muligens en atlet, men han vet ikke hva god sportsånd er.
  Olympiaden handler om litt mer enn å vinne, og så lenge han ikke forstår det burde han holde seg hjemme.

  • ukorrigert Says:

   >Det er jo rart at alle andre utøvere kan stå oppreist etter et tap, bortsett fra han?

   Og hva så? Er det ikke akseptabelt med personlige svakheter?

   >Tenk om alle løperne bare hadde gitt blaffen i løpet i det de skjønte de ikke ville få medslje?

   Dette vil ikke skje selv om man slapper litt av og viser forståelse for enkeltpersoner nå
   og da.

   >Olympiaden handler om litt mer enn å vinne, og så lenge han ikke forstår det burde han holde seg hjemme.

   Hvilken rett har du til å stille slike krav til Northug? Hvilken rett har du til slik tilgang til Northugs følelsesliv, slik at du kan kreve at må stille opp uansett hvordan han selv har det i øyeblikket?

 5. Petter Says:

  Hvorfor skal han være mer skuffet enn andre skiløpere som taper. Han stiller jo gjerne opp for hele folket hvis han vinner. Jeg forstår at han er skuffet men dette er ikke rette måten å takle det på.

  • ukorrigert Says:

   Individer er forskjellige, og har forskjellige styrker og svakheter. Det er noe man bør erkjenne og respektere.

   Northug har ikke tatt ut sine følelser på noen, men har hatt behov for å være for seg selv. Det bør respekteres.

 6. Lars Vegas Says:

  Har jobbet innen media i mange lange år. Min erfaring er at de fleste journalister har fått det for seg at de selv er verdens sentrum. Deres eget ego dyrkes nonstop. En «god » artikkel eller hvilken som helst øvelse de utfører som kaster glans på dem selv, påfølges av en øl eller ti på Presseklubben slik at kollegene skal kunne su.. ku.. deres…. Egoet til journalisten er som regel langt viktigere enn det de faktisk formidler. De selv og deres formidling er blitt essensen, ikke selve nyheten. Unger.

  • Lars Vegas Says:

   …øhhh.. altså, derfor dette voldsomme kjøret når nyhetsskapere som Northug ikke leverer varene slik journalistene ønsker… 🙂

  • ukorrigert Says:

   Jeg har litt samme inntrykk fra en del situasjoner der jeg har observert frekkheten og den forsmådde oppførselen når intervjuobjekt ikke har stilt opp på flekken når journalistene har forventet det.

 7. jepp Says:

  Her er det ikke snakk om hva hver enkelte utøver føler for, vedr. å snakke med pressen. Utøverne er underlagt sitt særforbunds avtaler med sponsorer og de avtaler arrangørene gjør med pressen. I OL har pressen betalt enorme summer for å få tilgang til utøverne og få de i tale, og sponsorer forlanger at utøverne snakker med pressen,så her bryter PN alle retningslinjer, så det er vel like godt han går utav landslaget og starter eget team. Så får han fort se hvor mange sponsorer han får med slik oppførsel mot pressen. Sutrete guttunger, er ingen tjent med å ha på landslaget.Vi har vel egentlig nok med Bøkko.

  • ukorrigert Says:

   «Northug er en hore, og har å gjøre det han blir betalt for.»

   Slik leser jeg innlegg ditt.

   For arbeidstakere flest har nemlig mulighet for å stille enkelte krav til arbeidsgiver, og får også en smule respekt og forståelse for å være mennesker med følelser.

   Og hvis det å være menneskelig, og være for sur og skuffa en gang i blant, vil hindre sponsorer i å sponse Northug, da er det etter min mening ikke Northug det er noe feil med.

   Og det var også bloggpostens poeng.

 8. Anniken Says:

  Hvis dette er måten Northug ønsker å avreagere på, så må da det være helt greit for det norskefolk, og ikke minst pressefolk. Dere burde skamme dere!!!

 9. Lise Says:

  Ærlig talt JantelovenNorge!!

  Han er ett konkurranse-menneske. Hvor langt tror dere folk med type meninger som «Det viktigste er å delta. Jeg kan jo bare gjøre mitt beste, hvis andre er bedre så er det jo sånn!!» kommer?

  Det er jo vinner-instinktet som driver. Det må da få svarte være lov til å bli skuffet og sinna og «være dårlig taper» i en sånn setting!?

  Get down from your fucking high horses, og se ting for det de er. Ha selvinnsikt og forstå hvor viktig det er for en utpreget konkurranse-person som Northug og faktisk vinne OL!

  Mvh

  Heia Janteloven og Du Er Faktisk Noe:)))

 10. Anniken Says:

  Det at han velger og ikke snakke med pressen respekterer jeg hundre prosent. Det er jo ikke rart at han blir skuffet når hele det norske folket praktisk talt forventer at han skal vinne alt som er. Jeg tror neppe det er arroganse som drev Petter til å ikke snakke med de innpåslitne sportsfolka, det er rett og slett skuffelse over at han ikke klarte pallen, og det syns jeg helt ærlig han må få lov til å være. Han er da et menneske han og? Syns pressen virkelig behandlier Northug usmakelig når alt ikke går som det skal. Skjerpings

 11. Anonym Says:

  Helt enig med deg!

 12. apples Says:

  En ting er at han er en dårlig taper og en dårlig vinner, som en skrev ovenfor.

  Men så lenge han representerer Norge og er der for noe som er større enn seg selv så forventes han å snakke med folk. Greit at han er sint, lei, skuffet – det hadde nok vi alle blitt. Folk har ulike personligheter? Helt greit! Han forventes ikke å stå der for å rose konkurrentene.

  Men enn så lenge man selv har valgt å være professjonell idrettutøver, må man være begge deler. Å snakke med journalistene – til det norske folk, det hører med. Om det bare er et par setninger, forbannelse av svenskene eller hva det måtte være.

  Det er en del av jobben, og desverre for Northug så må det gjøres. Ingen forlanger å få utbroderende fortellinger om hans følelsesliv (bortsett fra en viss NRK-reporter). Men har det norske folk et krav til å høre fra de som representerer oss i OL? Der må jeg si ja, det har vi faktisk.

  • ukorrigert Says:

   Alltid, uten unntak, aldri lov eller akseptabelt å ha en dårlig dag?

   Hvilken rett har vi til å kreve dette av noen? Er det menneskelig akseptabelt?

   • apples Says:

    Selvsagt kan man ha en dårlig dag, det ligger vel ikke noe i mitt innlegg som antyder det motsatte?

    Men allikevel mener jeg at når du representerer landet ditt i OL så har du forpliktet deg til å stille opp – også på intervjuer. Slik forventes av alle, noe Northug er erfaren nok til å vite nå.

    Helt greit å være skuffet, sur og sint… men det utelukker ikke at man er i stand til å bruke et par minutter på de millioner(er?) av mennesker som sitter hjemme og heier på deg. Å sette egne følelser til side et øyeblikk er faktisk noe de fleste lærer etterhvert som man blir voksen – uansett hvor vankselig det kan være.

   • ukorrigert Says:

    Selvsagt skal man stille opp på intervjuer? Men alltid? Til enhver tid? Uten unntak?

    For det er ikke snakk om at Northug generelt ikke stiller opp. Det er snakk om enkeltsituasjoner. Og kan man ikke akseptere enkelte unntak fra regelen, i respekt for at Northug er et menneske med følelser?

   • ukorrigert Says:

    Og ikke minst, er ikke dette en sak mellom Northug og hans arbeidsgivere, og ikke noe journalister og folket kan komme å forlange?

 13. Sidsel Says:

  Kan så være at PN virker arrogant. Men det er slik han er, han har en enorm vilje til å vinne, noe som gjør at han reagerer slik når han taper. Og jeg kan ikke skjønne at media, og det norske folk, har rett til å få vite hva han føler? TV-reporterne stiller jo de mest idiotiske spørsmål, og var han ikke lei seg fra før, blir han det vel etter å ha pratet med dem.
  «Hva føler du nå?», «Hva kunne du gjort annerledes?», «Om du hadde gått med andre ski, hadde du vunnet da?». Helt tåpelige spørsmål, som ikke fortjener svar, spør du meg.
  Leste forøvrig dette på nett nå: «Aftenposten har fått informasjon som tyder på at Northugs Fischer-ski har gått gjennom en slipemaskin som trolig utelukkende har vært benyttet på Madshus-ski.

  Det skal ha gitt katastrofale følger.

  Den norske smøreledelsens vurderinger og handlinger skal ha skjedd uten at Northug er blitt informert.

  Omslipingen skal ha blitt utført på alle de skiparene som er definert som Northugs beste.

  Northugs første OL-løp, 15 kilometer fristil, der han til slutt ble nummer 41, ble angivelig ødelagt på grunn av for varm innsmelting av voks.

  Det førte til et oppvaskmøte i smøreleiren, til ingen nytte. Northug skal en stund ha vært klar over hva som har skjedd med alle de beste skiene hans.

  Northugs lagkamerat, Martin Johnsrud Sundby, som også går på Fischer-ski, gjorde noe så uvanlig som å refse smørerne offentlig etter løpet.

  – Hva jeg er mest skuffet over? At vi ikke klarer å smøre gode nok klassiskski. Skal jeg være med i teten, og bruke styrken min, er jeg nødt til å ha gode klassiskski. Jeg var så sliten på den første 15 kilometeren, at jeg ikke visste hvor jeg var hen, sa han til NRK.

  Northug sa ikke ett ord. Kanskje veldig smart, med tanke på dette. Mulig han ville sagt det han mente, og så ville han jammen fått kjeft for det og. Stakkars fyr.

  • apples Says:

   Enig i det du skriver om å refse smørerne – jeg synes at tidligere gjorde de det hele tiden, mens nå er det en sjeldenhet.

   Men hva da med sprinten? Nordmennene så da ut til å ha svært gode ski da, både menn og kvinner.

   Når det gjelder dumme spørsmål er jeg enig, tror jeg skal melde meg frivillig som NRK-reporter, for jeg tror til og med jeg (som er historiens dårligste på small talk) skulle kommet opp med bedre spørsmål enn «Hvor skuffet er du nå?»…

 14. Lise Says:

  Ok, så så lenge man er professjonell så må han uttale seg, snakke med pressen, oppføre seg o.l?

  Hvorfor får man ikke utøve yrket sitt uten å måtte bli spist opp av folket og pressen hvis man ikke oppfører seg korrekt!?

  Det der er det dummeste jeg hører. Ol-mestere er mennesker de og, filmstjerner er vanlige mennesker som også peller seg i nesa, popstjerner sitter også på do.

  Vi velger disse yrkene på lik linje med alle dere andre som får betalt for jobbene deres. Vår jobb er ikke annerledes. Vi er ikke mer professjonelle enn dere. Det er bare det at vi blir offentliggjort, og det ofte uten at man egentlig vil.

  Og da skal liksom gud og hver mann få lov til å uttale seg, akkurat som om man skulle vært ett dyr.

  Mennesker i offentligheten er bare «vanlige folk» de og, vær så vennlig og gi oss litt slingringsmonn!!

  Mvh

  Representant i det Offentlige Søkelys

  • apples Says:

   Det høres fælt ut men jeg mener egentlig at ja, representerer man Norge så har man en forpliktelse til å gi litt av seg selv. Å stille opp til intervjuer.

   Ingen av «oss andre» kan vite hvordan det er, selvsagt ikke, men reiser man til OL for Norge… vel, det sier igrunn seg selv.

   Men det er selvsagt forskjell på å bli stilt inngående spørsmål og forklare seg i timevis, og å gi et par kjappe kommentarer. Man forventer ikke at de/dere skal gi utbroderende forklaringer om «hvordan føles det nå», men det er vel en del av jobben å si et eller annet… og de fleste liker vel ikke absolutt alle aspekter av jobben sin like godt?

   Igjen, det høres slemt ut… men man blir mer enn privatpersoner når man selv velger å stille seg i offentlighetens søkelys – og i OL er det nettopp dette man gjør.

 15. Aleksander Says:

  Så klart skal han få reagere på denne måten, han gjør da ingen fortred? Bedre at han vil holde seg alene og ikke snakke, enn å skjelle ut folk og finne opp unnskyldninger. Nei, skjønner Petter godt jeg, har drevet med idrett selv og det er ikke så lett å prate etter et tap/stor skuffelse. Petter er i likhet med meg, en vinner som tenker; Det viktigste er ikke å delta, men å vinne. Noe som er korrekt tankegang, men dessverre ikke mange i Norge tenker. Du taper eller vinner, man er aldri fornøyd med å tape når du er en vinner. Petter er en vinner. Jeg kan aldri forstå at de som sier Petter er arrogant selv har drevet idrett, i så fall var dere aldri vinnere, man er ikke en vinner om man aldri er skuffet over tap. Se for deg Rooney gå å glise og le etter tap i en CL-finale? Nei, det blir for dumt.

 16. Lise Says:

  Petter har absolutt rett til å bli skuffet, og at han velger å ikke gi noen komentar rett etter løpet er i og for seg ikke det jeg reagerer sterkest på. Måten han gjør det på er derimot kritkkverdig, noe vi så både FØR og ETTER løpet…Det er rett og slett helt vanlig folkeskikk å heve blikket og gi et svar tilbake om at man ikke ønsker å gi en komentar der og da. Å altid gi et svar på et spørsmål har selv mine barn på 10 og 12 lært seg. Ikke rart den gutten blir oppfattet som arogant!

  • apples Says:

   Vel… når du har reportere fra femti ulike tv-stasjoner, radiokanaler og aviser så skjønner jeg godt at – dersom man ikke har tenkt å svare – så har det ikke noe for seg å si «nei, ikke nå» til hver og en av dem. Det vil nok bare oppfattes som en invitasjon til å rope høyere og spørre mer.

 17. even Says:

  Petter benytter seg av ytringsfriheten. I denne ligger også retten til å la være å ytre seg. Det er en rett media liker å glemme.

  Petter har all rett til å reagere som han vil. Men hvor klokt det er, er en annen skål. Med tanke på popularitet, fremtidige sponsor- og reklameinnteter, er taushet neppe noen vinnerresept. Men dette er Petters eget valg, og ønsker han ikke å la media fråtse i skuffelsen hans, er det Petters sak.

  For øvrig BURDE medias fokus på norsk herrelangrenn nå være hva i all verdens som har gått galt. Bak Northug er det svarte natta og har vært det lenge.

  Ellers er påstandene om at media har betalt store summer for å få tilgang til utøverne noe stort tøys. De ulike mediebedriftene har store utgifter i forbindelse med OL, men ikke en egen utøvertilgangsavgift.

  • ukorrigert Says:

   Helt enig. Det er ikke nødvendigvis klokt å være sur og vanskelig. Men det er menneskelig, og det å la være å prate når man ikke er i humør til å si noe positivt, det burde være 100% akseptabelt og respektert.

   >De ulike mediebedriftene har store utgifter i forbindelse med OL, men ikke en egen utøvertilgangsavgift.

   Godt poeng.

  • apples Says:

   Tøys? De betaler for å få stå nede ved løypene, der utøverne kommer forbi. Utøverne skriver selvsagt ikke kontrakt om å stille opp for hver eneste tv-kanal og avis som har kjøpt seg en plass. Det forventes bare at man stiller opp på norsk TV, som en del av det å bli tatt ut (blant alle de håpefulle løperne) til OL som en del av den norske troppen. Man representerer Norge – helt frivillig – og man forventer jo også at det gjøres på en god måte.

   *kårer ‘ytringsfrihet’ til 2010s store hit-ord!* 😉

   • ukorrigert Says:

    Å kalle ytringsfrihet, en av de viktigste og mest grunnleggend rettighetene for et «hit-ord» er triste greier. Og å koble det kun til nåtiden vitner om historieløshet. Ytringsfriheten har vært en «stor greie» ganske lenge.

   • apples Says:

    Det var bare siste setningen du ville kommentere? 🙂

    Begrepet «ytringsfrihet» som det blir brukt i dag, i enhver sammenheng der en har lyst til å oppføre seg dårlig ovenfor noen, det er en ny greie 🙂

   • ukorrigert Says:

    Ytringsfrihet har alltid vært til for å beskytte de ytringer som provoserer andre. Ytringer som ikke provoserer noen, er det heller ikke noen som ønsker å kvele.

    Om det er riktig at det er en ny greie, det vet jeg ikke. Men i så fall kan det kanskje være fordi ytringsfrihetene har vært mer under angrep i det siste? Det har i hvertfall vært en ny type angrep fra ekstremister som er ute etter å faktisk drepe folk som kommer med «feil» type ytringer. Støttet av en del apologetikere som heller vil underkaste seg ekstremistene enn å ta konflikten som følger med å ta et standpunkt for den viktige menneskeretten ytringsfriheten er.

 18. mylifemydays Says:

  vær glad vi har noen som vil ofre så mye tid av livet sitt på å representere landet vårt, de gir så utrolig mye av seg selv og vi bare forlanger mer.
  tenk om alle kunne være litt mer fornøyde og alle må ha lov til å bli skuffet,la dem få litt tid, der er bare mennesker som oss andre.
  Ani

 19. even Says:

  Leser at Hermod Bjørkestøl, leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, ikke ønsker å snakke om langrennsnedturen i OL.

  DET er en langt viktigere sak enn at vi ikke får ta del i Northugs skuffelse.

 20. kikki Says:

  Skäms NRK och densåkallade landslagstränare(hur kass som helst), Northug har sin fulla rätt att inte prata med media, de skadar honom ändå bara. Stå upp nu Norska folket för eran guldgosse även när det inte går vägen. Heja Northug. från Sverige


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: