Farlig helsereform

februar 12, 2010


De rødgrønne lover helsereform i 2012.

– Innsatsen og de økonomiske ressursene skal vris fra sykehusene og til kommunene. Men dette må skje på en harmonisk måte. Pengene skal følge med etter hvert som kommunene bygger ut sitt tilbud. Da vil den økonomiske veksten ved sykehusene flate ut, sier Hagebakken.

Ref: Dagbladet

Dette er jeg ikke spesielt begeistret for.

Budsjettprioriteringer

For det første får du svært uheldige budsjettprioriteringer innen kommunen. Det samme budsjettet skal gå til helsetjenester, barnehager, snørydding, rådhus og alt mulig annet. Eksempel på konsekvenser ser vi i Skedsmo, som ble omtalt nylig. Kommunen mangler skatteinntekter, og kutter dermed inn på åpningstidene til barnehagene.

Varierende kompetanse

Kompetansen til de enkelte kommunene er det også så som så med. Ikke alle kommuner er i stand til å ta et stort ansvar av denne typen. Noe Terra-skandelen tydelig viste.

Tilfeldig kvalitet

Å la hver kommune selv ha ansvaret vil uunngåelig føre til forskjellige prioriteringer fra kommune til kommune. Dette er hovedargumentet for å overføre ansvaret til kommunene. Det blir dermed stor variasjon i tilbudene, og hvor godt helsetilbud man får vil avhenge av hvilken kommune man bor i. Slike forskjeller er urettferdige i natur, og det man burde gjort var i stedet å å etterstrebe å sikre like god kvalitet på helse- og omsorgstjenester over hele landet.

Bukken og havresekken

Kommunen burde være der for den enkelte, og sikre at den enkelte innbygger får de tilbudene man har krav på og behov for, og at kvaliteten er god. Når kommunen både skal ha rollen som kontrollorgan og være den som utfører tjenestene, så blir det som å la bukken passe havresekken, kommunen skal kontrollere og passe på seg selv. Dette kan bli svært problematisk for de som av en eller annen grunn har noe å klage på i forhold til tjeneste som leveres. Kommunene sitter på all makt i en slik situasjon, den som klager kan lett få stempelet som «kranglefant» og kommunen kan gjøre seg vanskelig uten at noe annet organ kan gripe inn.

Stikk motsatt retning

Den reformen som de rødgrønne har tenkt å sette i gang er farlig. Det er stikk motsatt retning av hva man burde gå i. Man burde etterstrebe rettferdighet i den form at man har krav på samme kvalitet uansett i hvilken kommune man bor i. Vi trenger også en ansvarsfordeling, der det er klart skille mellom de som utfører omsorgstjenestene, de som kontrollerer tjenestene og er pasientens talspersoner og de som finansierer tjenestene. Dette kan for eksempel løses ved modellen jeg har foreslått tidligere: staten finansierer, kommunen kontrollerer og private drifter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: