Kommune mangler skatteinntekter. Løsning: tvinge folk til å jobbe mindre

februar 10, 2010


Skedsmo kommune har feilberegnet sine skatteinntekter. Salderingsposten de har funnet er barnehagenes åpningstid (hurra for all makt til kommunen!), noe som gjør at folk må komme tidligere hjem fra jobben. Altså stresse mer og jobbe mindre.

Konsekvensen av mindre jobbing er mindre inntekt, og dermed mindre skatteinntekter til kommunen. Som jo nettopp velger dette tiltaket fordi skatteinntektene var mindre enn forventet.

Personlig er jeg av den oppfatning at barnehagene bør tilpasse sin åpningstid til foreldrenes behov, og ikke til kommunens økonomiske behov. Spesielt siden det har vært så sterkt trykk fra politikerne de siste årene for å få så godt som alle barn i barnehager.

Ref: VG

Reklamer

15 Responses to “Kommune mangler skatteinntekter. Løsning: tvinge folk til å jobbe mindre”

 1. Frøken Says:

  Foreldre burde betale det barnehager koster, da blir det ikke et problem.
  Slutt med sponsing av barnehager!

 2. floffeloffe2 Says:

  Ja, dette er ikke måten å spare penger på.
  Det uroer meg også når det uttales at de må kutte ned på stillinger. Hvilke stillinger kan det kuttes ned på,med kun 30 minutter mindre åpningstid? Allerede nå har barnehagene knappt med ressurser. Jeg har selv jobbet i barnehage, og det er litt av noen arbeidsforhold sånn som det er.
  Frøken: Hvem skulle ha råd til å ha ungene i barnehage hvis de ikke ble sponset? For 20 år siden betalte jeg 6500 kroner pr måned for to unger, fikk ikke kommunal plass. Mind you, jeg hadde utbetalt 9300 kr den gang. I tillegg måtte vi betale et depositum på 3000 kroner per barn når de fikk plass. Pluss MANGE dugnader. Nyåpnet barnehage. Det var et slit. Til tross for stor egenbetaling tror jeg barnehagen fikk noe av kommunen.
  Alle barn bør ha tilgang på barnehage. For de som ikke jobber kunne man kutte ned plassen til disse ungene med 50% kanskje? Der kunne man spart inn litt…

  • ukorrigert Says:

   At barnehagen er blitt billigere er en illusjon. Det koster fortsatt å drive, men prisen er skjult fordi det ikke er noen direkte kobling mellom det vi betaler i skatt, og det som går til barnehagene. Men ting koster fortsatt, selv om den direkte betalingen er gått ned.

   Det er også forskjell på hvem som betaler. Når det offentlige sponser barnehagene, så betyr det at det er de barnløse som sponser de som har barn. Hvor smart det er, med tanke på overbefolkningsproblemet, kan diskuteres.

   Men det er også slik at de rikere betaler for barna til de som er for fattige til å betale for egne barn. Fellesskapstanken kaller man dette. Men det gjør også at folk ikke trenger å ta ansvar for seg selv lenger. Selv om man egentlig ikke har råd til barn, så er det bare å kjøre på. Fellesskapet, det vil si de skattebetalerne med god råd, tar den regningen. Sponsing av ansvarsløshet kan det godt kalles.

   Men så er vi i den situasjonen at vi ikke bare kan drite i folk som ikke tar ansvar. Spesielt ikke når det er barn som rammes. Men jeg spør meg selv om det ikke er bedre måter å ta tak i dette problemet på.

   Jeg så gjerne at skatten gikk ned, og barnehageprisene opp. Jeg betaler gjerne i større grad for egne tjenester, dersom jeg samtidig får mindre skatt. (Og nei, jeg er ikke noen riking som betaler toppskatt.)

 3. mammalita Says:

  Jeg har barn i barnehage nå og hadde det for ti år siden. For ti år siden betalte jeg 4600kr for et barn, idag betaler jeg 2500kr.

  Tenk på alle timene ungene er i barnehagen – de er ofte i barnehagen flere timer enn vi er på jobb – er det virkelig ikke verdt mer enn 2500kr?

  Må innrømme at jeg syntes det var dyrt med 4600kr den gangen på inntekten til en nyutdannet og en student, men vi klarte da det.

  Med opp til 50 timer i barnehagen hver uke og betaling på 2500kr i måneden gir det en timespris vi som foreldre må ut med ned mot 12,50kr timen, er det virkelig ikke verdt mer for foreldrene?

 4. Kim Says:

  Bare og utfordre kommunen til å legge frem hele kommunebudsjettet på såkalte «kurs, konferanser, studieturer osv som egentlig er rene koseturer så er det nok betydelige kutt å gjøre der i gården. I tilleg bevilger kommunene seg selv de beste og nyeste lokalene, mens skoler, sykehjem m.m. forfaller. Kutt i de unødvendige utgiftene først dere griske kommune-pamper.

 5. På flyttefot Says:

  Skrinlegger alle flytteplaner til denne kommunen.
  Fy og skam til kommunetoppene for slett utført jobb.
  For min familie er dette opplysninger vi må ta på alvor når vi nå vurderer boligkjøp i forskjellige kommuner i Akershus. Skedsmo VAR ett godt alternativ før denne saken, men nå er hverdagen en helt annen.
  Ønsker alle pendlere i kommunen lykke til og minner om at kommunevalg er nært forestående.

 6. John Says:

  Dette sporer jo helt av. Poenget er ikke om foreldre vil betale mer for en barnehageplass. På grunn av maksprisordningen er det ikke mulig for kommunen å øke prisene. Det er i den situasjonen det ekstremt tåpelige og rent ut samfunnsfiendtlige forslaget om å kutte åpningstiden kommer. De fleste foreldre i Skedsmo som pendler til Oslo for å jobbe får trøbbel med henting og levering når åpningstiden blir redusert. Det er elendig samfunnsøkonomi presse foreldre til i ytterste konsekvens å måtte gå ned på arbeidstid for i det hele tatt å kunne ha både barn og jobb samtidig. Hvis de kommunale politikerne ikke skjønner at de med dette undergraver hele maksprisordningen – og i tillegg rammer kommunens skatteinntekter – må de finne seg noe helt annet å gjøre.

 7. Andy Says:

  Hva med heller å sparke den eller de som har feilberegnet, det er tydelig di ikke kan jobbe sin, sparke de jævlene så kan kommunen spare penger, i både mindre lønn til ubrukelig folk og mindre feilbergeninger 🙂

  • ukorrigert Says:

   Politikerne er de som har ansvaret (både på kommunalt og nasjonalt nivå). De kan bare sparkes om folk skjønner hva de bør stemme.

   Men flertallet synes å stemme for denne måten å organisere kommuner og ansvar på. Så da så…

   Bare synd at de som har vett til å ikke stemme på slike politikere, må lide med dem.

 8. Andy Says:

  Hvor mange ganger har man lest om prosekter, byggepjosjekter osv som overskrider den opprinelig budsjetten, GI SPARKEN TIL ALL DISSE IDIOTER SÅ SPARE VI PENGER,

 9. Andy Says:

  Hvor mange ganger har man lest om prosekter, byggepjosjekter osv som overskrider den opprinNelig budsjetten med flere millioner, GI SPARKEN TIL ALL DISSE IDIOTER SÅ SPARE VI PENGER, det er tydelig de ikke kan jobbene sine, når et anbud er lagt ut og undertgenet burde prosen være prisen, hvorfor regne ut kostnadene i det hele tatt, det stemme aldri!!

  Forresten, gi f…. i å gi 600 mill + til SAS, GI DET TIL NSB!!!!

 10. Heidi Says:

  Men helst bør vel barnehager tilpasse sine åpningstider til barnas behov – ikke de voksnes …

  • ukorrigert Says:

   Tja… kanskje familiens?

   Man kan vel ikke benekte at barnehager er til i stor grad for de voksnes behov. Det er jo de voksne som trenger barnevakt, slik at de skal kunne komme seg på jobb. Det er jo ikke barnas behov man først og fremst tenker på, når barna skal i barnehage?

   Jeg vet det har vært en del politisk retorikk om at det er bedre for barna å være i barnehage enn hjemme, pga. sosialisering m.m. Jeg kjøper ikke den helt. Kanskje for noe noen barn, kanskje for flertallet, men definitivt ikke for alle.

   Dessuten er det jo slik at i «gamle dager» var nærmiljøet fullt av lekende barn. Og da fikk man sosialisering i nærmiljøet på dagtid, i tillegg til at mødrene i nærmiljøet ble kjent når de var ute og passet barna. Ikke så dumt som integreringspolitikk det heller.

   Men tilbake til saken, åpningstidene er først og fremst noe som må tilpasses de voksnes behov. Barna trenger jo ikke lange åpningstider. Barna kunne gjerne gått hjem klokken tre hver dag. Men det passer ikke foreldrene, som ofte må jobbe lengre enn som så.

 11. bjeil Says:

  Ser ikke helt hvorfor det blir så mye oppstyr rundt dette. Folket stemte for makspris på 2500,- for en barnehageplass, noe som er fantastisk lite. Sånn går det. Kommunen må spare penger men har ingen plass å ta det fra, bortsett fra å kutte i tilbudet.

  • JB Says:

   Det blir oppstyr, fordi mange ikke skjønte konsekvensen av hva de stemte for, da de stemte.

   Men advarselen har vært del av debatten. Har man fulgt med, så burde man ha fått med seg ulempene ved at omsorgstjenester, snømåking og rådhus skal dekkes med samme kommunebudsjett. Da får man fort en del uheldige prioriteringer.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: