Elektronisk stemmegivning er på vei

januar 21, 2010


Elektronisk stemmegivning er på vei.

Dette innebærer at man kan stemme hjemmefra, ved hjelp av elektronisk ID. Men det kastes ett av de viktigste prinsippene ved stemmegivning på dynga, kravet om at ingen andre skal kunne stemme i ditt sted. Elektronisk ID betyr verken at man kan garantere at rett person stemmer, eller at personen ikke blir påvirket av andre i stemmegivningsøyeblikket. Det er ikke vanskelig å se for seg at andre kan stå bak ryggen på den som stemmer, og kontrollere at det stemmes «riktig».

Et uttalt formål med elektronisk stemmegivning er økt valgdeltakelse. Men dette er ikke noe mål i seg selv. Økt valgdeltakelse er et tegn på folks politiske engasjement. Å øke valgdeltakelsen på «kunstig» vis, betyr dermed ikke økt engasjement. Det eneste det betyr er at flere med lite engasjement avgir sin stemme.

Personlig ser jeg få fordeler at personer med lite engasjement, og med det liten politisk bevissthet, avgir stemme. Jeg tror det bare vil føre til enda mer overfladisk og populistisk valgkamp enn tidligere, der den tomme retorikken vil stå enda sterkere. «Mer rettferdig fordeling, alle må bidra til spleiselaget …» osv.

Debatten rundt elektronisk stemmegivning er dessverre fraværende, og jeg frykter at dette kommer uansett. Når Navarsete sier «eventuell videreføring», så tror jeg det bare er spill for galleriet. Jeg ser ingen ting som ikke tyder på at videreføringen allerede er bestemt, med mindre dette viser seg å bli en skikkelig katastrofe.

Reklamer

One Response to “Elektronisk stemmegivning er på vei”

  1. Shiva Says:

    Helt enig med deg.

    Elektronisk stemmegivning er ikke veien å gå for å øke valgdeltagelsen.

    Og som du sier kan denne ordningen misbrukes så til de grader.

    Nei, man må til et stemmelokale hvor man kan være sikker på at alt går riktig for seg!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: