URL-forkorting

januar 20, 2010


URL-forkorting er en uting som er i ferd med å spre seg.

En URL er kort sagt en nettadresse. For eksempel: https://ukorrigert.wordpress.com

URL-forkorting går ut på å bruke en tjeneste på nett som tar en lang URL og gjør den til en kort en. For eksempel: http://bit.ly/7XGFsW

Fordelen med dette er selvsagt at URL’en blir kort. Fint på tjenester som twitter og … vel … det er fint på twitter. Totalt unødvendig 99.9% andre steder. På tross av det er det mange som bruker korte URL’er mange andre steder også.

Ulempene med korte URL’er er flere. Den viktigste er etter min mening at du ikke aner hvor URL’en peker. http://bit.ly/vbCVp <– tør du? (Nei, det er ikke Rick Roll, jeg lover!)

Og det kunne vært mye verre. Det kunne vært en shock site (f.eks lemon party, googles på eget ansvar, og andre sider som viser bilder mange synes er lite hyggelige), eller en side som automatisk hacker maskina di gjennom et sikkerhetshull i browseren.

En annen ting man bør være klar over er at slike tjenester videresender deg fra en side til en annen. Det betyr at all bruk kan, og mest sannsynlig blir, logget av tjenesten. Det inkluderer IP-adressen din, som i mange tilfelle (for eksempel når du sitter på jobb med en maskin med fast IP) er nok til å med rimelig høy grad av sikkerhet fastslå hvem du er.

Mine oppfordringer er:

  • å kutte ut å bruke URL-forkorting med mindre det er helt nødvendig.
  • å ikke klikke på slike lenker.
  • å klage på de som bruker kort-lenker unødvendig.

Firefox-brukere kan installere en plugin som for eksempel «Long URL please«, som vil vise deg den egentlige URL’en før du klikker. Men den virker ikke på alle slike tjenester, eller i alle situasjoner (bl.a har den hatt problemer med Facebook).

Reklamer

One Response to “URL-forkorting”

  1. Øyvind Says:

    Du glemte et punkt: Om bit.ly eller tinyurl går ned vil lenkene dine plutselig bli ugyldige. Kjipt om den eneste referansen du hadde til et nettsted var fra en slik tjeneste.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: