Retursjering og lys

januar 14, 2010


Alle foto er per definisjon manipulert. De er manipulert i den forstand at man velger et utsnitt av virkeligheten, man velger iso på kamera (eller film), man velger blender og lukker. Alt påvirker resultatet. Man kan f.eks laget et high key foto med slike teknikker alene. Og på et slikt foto vil ikke modellen (om det er en person vi fotografer) ha samme hudtone som i virkeligheten, og gjerne forsvinner også ugjevnheter og andre detaljer fra huden.

I «gamle dager» skjedde også mye magi i mørkerommet, i forhold til farger, kontraster, lys og skygger. Med digital fotografering skjer det selvsagt digitalt.

Med mindre man tar utgangspunkt i filer i kameraets råformat, så skjer det masse manipulering i selve kameraet. Kameraet velger hvitbalanse, oppskarping, kontrast osv. før jpeg-fila lagres.

Å kalle justering av lys for retusjering er missforstått. For farger «finnes ikke», i den forstand at fargen er egentlig ikke mer enn en opplevelse i hodet til den som observerer. En gjenstand som er grønn, vil oppleves som grå i lite belysning, og kanskje blå dersom lyset i rommet er farget.

Lysets bølgelengde gir ikke entydig fargen. Og lysets intensitet sier ikke entydig om noe er hvitt eller svart. Et svart ark i sterkt sollys vil faktisk reflektere flere fotoner enn et hvitt ark i et dårlig belyst rom. Det er personen som ser arket som bestemmer om opplevelsen er svart eller hvitt, ikke den faktiske mengden fotoner.

Så når en mørkhudet fremstår som hvit på et foto, så er ikke det snakk om retursjering. Retursjering er når man justerer innholdet på bildet, fjerner ting, tegner inn ting, slanker ting osv, ikke det at man har valgt et lys som gjør at noen ser lysere ut enn de de vanligvis gjør. Man kan kalle fremstillingen uredelig eller falsk, men å kalle det retursjert er missforstått.

Reklamer

7 Responses to “Retursjering og lys”

 1. Øyvind Aak Says:

  Tror nok dette er retusjert. Du må skille mellom retusjert og manipulert. Manipulert trenger det nødvendigvis ikke å være, selv om det høyst sannsynlig også er manipulert.

  Digital justering av lys, hud-toner og hud-teksturer i et digitalt etterbehandlingsprogram kan nok defineres som retusjering.

  • ukorrigert Says:

   Det er nettopp å skille mellom retusjert og manipulert jeg gjør. Å manipulere lyset, slik at noen ser lysere ut enn man vanligvis oppfatter dem, er ikke det samme som å retusjere.

   • Øyvind Aak Says:

    Nei, du forveksler de.

    «Retursjering er når man justerer innholdet på bildet, fjerner ting, tegner inn ting, slanker ting osv» – Dette er manipulering.

    Fjerning ting kan være en form for retusjering (fjerning av kviser, arr og urenheter i huden). Om man imidlertid fjerner et helt objekt er det snall om manipulering.

   • ukorrigert Says:

    Alt man gjør for å skape et bilde er manipulering. Fra man manipulerer situasjonen, utsnitt, lys til etterarbeidet der man retusjerer, bruker diverse filter osv.

    Ser du på ordet retusjerer, så vil du se ordet tusj inni der. Det kommer av at i gamle dager retusjerte man med tusj. For å legge til, fjerne osv.

    Retusjering er altså en av mange former for manipulering.

 2. Øyvind Aak Says:

  Nja, i teorien er det vel det. Men i praksis kan man si at manipulering er en annen ting. Det meste vil være «manipulering» i ordets forstand, men i fotofaget skilles det mellom de to.

  I alle fall, hvorfor er ikke det der retusjering?

  • ukorrigert Says:

   Når du kan få til samme effekten med lyssetting som er gjort med etterbehandling av bildet, så synes jeg det er meningsløst å kalle det retusjering.

   Dessuten vil enhver som jobber med digitalt foto justere farger og eksponering. Det er nærmest en nødvendig del av prosessen for å skape et fotografi.

   Bruker man jpeg direkte fra kameraet, så gjøres denne etterbehandlingen automatisk. Kameraet måler lyset, beregner hvitbalanse og justerer bildet før det lagres på minnekortet.

   Og som sagt, det finnes ikke noen fasit på hva som er riktige farger, f.eks hvor lyse/mørke hudtoner skal være.

   Jeg har googlet litt, og funnet en fin beskrivelse:

   Retouching In film photography or printing, retouching refers to a process of altering a print or negative after development by use of dyes or pencils to alter tones of highlights, shadows, and other details, or to remove blemishes. In case of digital photography, use of the digital image manipulation software to enhance or modify the digital image.

   Fra: http://www.sellingpicturesonline.com/glossary.php

   Legg merke til, «… to alter tones of highlights, shadows, and other details, …»

   Retusjering er altså ikke snakk om det generelle lys/kontrast-nivået i bildet, men manipulering av enkeltdeler i fotografiet. For eksempel selektivt endre hudtonene. Og da blir det et spørsmål om det er dette som er gjort eller ikke. Man kan som sagt skape veldig lyse hudtoner på en mørkhudet ved å sette på skarpt lys og eksponere riktig.

   • Øyvind Aak Says:

    Men å tro at denne effekten er oppnådd ved hjelp av lyssetting er naiv.

    Det er nok mer en blanding av lyssetting, hvitbalanse og retusjering.

    «to alter tones of highlights, shadows»

    En tone er lyshetsgraden eller valøren av en farge. Altså, endre på valøren av en farge er (i analoge tider) definert som retusjering. Og nettopp det er en av de tingene som er gjort her – i etterarbeidet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: