Utslipp per kvadratmeter

desember 17, 2009


Det snakkes alltid om utslipp per innbygger.

Med det som mål så vil en nasjon med mange innbyggere med lite utslipp per innbygger fremstå som bedre enn en nasjon med få innbyggere og høyere utslipp per innbygger.

Men for klimaet er dette irrelevant. For klimaet er det totale utslippet som gjelder. Utslipp per klode.

Utslipp per klode er proporsjonalt med utslipp per kvadratmeter. Mange innbyggere med lavt utslipp, eller få innbyggere med høyt utslipp, det er likegyldig for kloden. Det er totalen som teller. Og det burde være likegyldig for politikerne også. For verdens nasjoner burde man altså sette utslipp per kvadratmeter som mål, og ikke utslipp per innbygger.

Kina og USA er i landareal ganske jevnstore. Men Kina har gått forbi USA i størrelse på utslippene. Og Kina kommer antagelig til å øke enda mye mer fremover, siden de har en stor fattig befolkning som fremover skal få sin levestandard hevet.

Reklamer

2 Responses to “Utslipp per kvadratmeter”

 1. bee Says:

  Du mener altså Kinas befolkning skal holdes nede, mens amerikanerne skal fortsette å leve i sus og dus? Hva med befolkningen i Bangladesh? Hvilken levestandard skal de kunne unne seg selv? For oss i Norge er det jo et ganske fint forslag. Vi er få personer på relativt stor landmasse. Grrreat!

  • ukorrigert Says:

   Fattigdom er ingen god metode for å holde utslipp nede. Fattigdom til økt befolkningsvekst, og dermed økt belastning på natur og ressurser.

   Kina har gjort seriøse tiltak for å redusere befolkningsveksten, og skal ha all ære for det. Men siden vi ikke har moralsk anledning til å holde kineserne i fattigdom, så vil allikevel deres belastning på klima og ressurser øke.

   Hovedproblemet med klimaendringer er hvordan det påvirker befolkningen. Naturen vil nemlig klare seg gjennom disse klimaendringene, slik naturen har klart seg gjennom alle tidligere klimaendringer.

   Å holde folk i fattigdom for å hindre klimaendringer er i praksis å holde folk nede for å hindre at folk skal lide, og er fullstendig meningsløst.

   Løsningen er altså stikk motsatt av den du prøver å tillegge meg.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: