Fredsprisens ironi

desember 11, 2009


Fredsprisen ble i år gitt for å fremme dialogen som virkemiddel.

Dialogue and negotiations are preferred as instruments for resolving even the most difficult international conflicts.

Fra begrunnelsen gitt i annonseringen av årets pris.

Men det som i talen til Obama ble forsvart var nødvendigheten av å tidvis bruke langt hardere midler enn kun dialog for å oppnå og sikre freden.

Årets fredspris har altså i praksis gått til økt forståelse for bruk av harde virkemidler, som våpenmakt, når formålet var å fremme det motsatte.

Ironien er at Jagland, og mange andre hevder at Obama har skjønt det, til tross for at han har benyttet anledningen til å fremme de motsatte ideene av det Jagland & Co ønsket å fremme.

Reklamer

8 Responses to “Fredsprisens ironi”

 1. rikssynser Says:

  Hei!

  Ja, Obama er en luring. Han snakka om det alle ville ta han for, nemlig de to krigene han fører. Men hvem snakka han mest til? Jo, han snakka mest til sitt hjemmepublikum.

  Obama har selvsagt forstått hvorfor han fikk fredsprisen. Han vet at han ikke fikk prisen for krigene i Irak og Afganistan. Han vet også at han ikke fikk fredsprisen for sine ideer om hvorfor man av og til må bruke krig for å oppnå fred. Men disse ideene ville opponionen i USA høre. Derfor snakka han om det. Er det så vanskelig å forstå at mannen også må være taktisk?

  Vel, jeg mener vel han har oppnådd enormt mye på det snaue året han har vært president. Nå snakker jo Øst og Vest sammen igjen. Ja, til og med den kristne og den muslimske verden snakker sammen igjen.

  Den mannen har skapt et håp. Det er viktig i seg selv. Skal det bli noe mer enn håp, er det viktig at alle gode krefter drar i samme retning. Obama er den mannen som kan få med seg disse kreftene…..

  • ukorrigert Says:

   Basert på det jeg har observert, så synes jeg han har påvirket godt en del nordmenn også.

   Innholdsmessig har han i denne konteksten ikke sagt så mye annet enn det Bush gjorde. Argumentene er de samme. Men av en eller annen grunn velger folk å lytte nå, mens de lukket ørene når Bush snakket. Folk synes å være veldig forutinntatte. Det er også litt good cop, bad cop over det hele. 🙂

   Det blir interessant å se når støvet har lettet, om folks mening faktisk har endret seg eller ikke, eller om det bare er snakk om øyeblikkets Obama-rus.

   • rikssynser Says:

    Dette er innholdsmessig svært mye annerledes enn Bush. Også utstråler jo Obama en helt annen holdning en Bush. Bush holdt på med sin cowboy-retorikk: «Wanted dead og alive». Obama viser at han forstår at ulike kulturer har ulike tilnærminger. Han viser også at han forstår at USA har gjort mange overgrep mot mange land, og signaliserer at dette nå skal bli annerledes.

    Og ikke minst så sier Obama at de vil holde seg til Geneve-konvensjonen. Han sier klart at USA ikke lenger skal bruke tortur ved avhør. Han vil også stenge Guantanamo sånn at USA ikke har en haug med skyldige og uskyldige sittende fengslet under eksteme forhold i årevis, faktiske også uten lov og dom.

    Jo, dette er noe helt annet enn Bush

   • ukorrigert Says:

    Hva er innholdsmessig annerledes i forhold til hvorfor man er engasjert i Afghanistan, og hvorfor det er riktig å benytte millitærmakt for å oppnå og bevare fred?

    Waterboarding og Guantanamo er snakk om justeringer, ikke noen endring i hovedlinjene.

 2. Peter Says:

  Hva vet Obama om krig?

  Obama trolig nok har lest mye om krig men han har ikke opplevde i krigen og kan derfor aldri forstå hva krig virkelig innebære … Han ville aldri motta Nobels fredsprisen dersom han kjønnet det… eller er han en krig leder med uten samvittighet?

  Det er helt vannvittig å dele ut Nobels fredsprisen til Obama (en krig leder) og enda vannvittigere at folker samler seg å støtte på ham… det er en indirekte å støtte på folkemord.

  Hvorfor lærte vi aldri av krigen, tenker tilbake Vietnam krigen, det er rent folkemord og nederlag… USA bare gjør det verre. Historien skal gjenta seg…?

  • rikssynser Says:

   Men det er jo dette Obama kjemper mot. Det var ikke Obama som startet disse krigene. Han sender riktignok flere soldater, men det er jo fordi han forsøker å avslutte krigen.

   Husk at Obama arvet disse krigene. Muligens ville han gått inn i Afganistan, men han ville aldri gått inn i Irak.

   De fleste av oss har heldigvis ikke opplevd krig. Det betyr uansett ikke at vi ikke forstår noe om hvor grusomt krig er. Det kan bare de som har opplevt det forstå. Greit nok det, men det betyr ikke at vi ikke bryr oss.

   Dersom Obama ikke brydde seg hadde han gjort som Sovjet gjorde i sin tid: Bare trakk seg ut av Afganistan og overlot landet til folk som var enda galere….

  • ukorrigert Says:

   Folkemord er … handlinger som er begått i den hensikt å ødelegge helt, eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe som sådan

   Peter, hvilken gruppe er det som er utsatt for folkemord?

 3. rikssynse Says:

  Det er klart annerledes når USA går fra å godkjenne bruk av tortur ved avhør til å si klart nei til dette. Dette er slett ingen justering. Ei heller det å si at USA nå skal følge Geneve-konvensjonen er en justering. Man går egentlig fra å opptre som et totalitært regime til å bli et fullverdig demokrati.

  Bush-mannen ga blaffen i alt dette. Obama sier at de skal følge internasjonale konvensjoner. Han sier at vi mister oss selv om vi ikke følger disse avtalene. Ja, ikke bare det, men han sier at om vi ikke følger disse avtalene, så blir vi jo akkurat som «dem».

  Ja, jeg innrømmer at jeg blir påvirket av Obama. Jeg blir rett og slett inspirert av han. Selvsagt blir det ikke fred av gode taler og fantastiske talegaver. Men han inspirer flere enn meg. Og jeg tror han og at han kun har gode hensikter.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: