Hvem er fredsprisen for?

desember 8, 2009


Hvem er fredsprisen egentlig for? Er den for mottakeren, eller er den for avsenderen?

Obama har fått fredsprisen alt for tidlig. Han har ikke gjort noe verdt en pris ennå. Derfor er jeg fristet til å spørre, er årets utdeling for å hedre Obama med prisen, eller er årets utdeling for å hedre prisutdelerne med Obamas nærvær?

Mye kan tyde på det siste. Ihvertfall er det mange som opptrer uhyre snurt fordi Obama ikke er så spandabel med sitt nærver når han kommer for å motta prisen.

Men det man glemmer når man kaller Obama arrogant og uhøflig fordi han ikke bruker lang tid på utdelernes fester, er at Obama neppe har lyst til å være her i utgangspunktet. Han har fått en pris han skjønner at han åpenbart ikke har gjort seg fortjent til, men som han vanskelig kan takke nei til. Det setter han i en uhyre beklemt situasjon.

Så når man surmuler fordi Obama ikke vil hedre prisen og utdelerne med sitt nærvær mer enn absolutt nødvendig, så bør man huske at det er ikke Obama som har skapt situasjonen, og det er ikke Obama sin skyld at dette er i ferd med å bli pinlig.

Jeg håper at neste gang prisen utdeles, så deles den ut til noen som faktisk har utrettet noe, og ikke bare til noen som fører den typen politikk nobelkomiteen har tro på skal kunne utrette noe, eller som nobelkomiteen har lyst til å møte.

Reklamer

7 Responses to “Hvem er fredsprisen for?”

 1. Mel Says:

  Ja, jeg er helt enig. Folk som maser om at Obama er arrogant, skjonner jo ikke situasjonen han er i. Seff er Obama fullt klar over at han ikke har gjort seg forjent ennaa, det har tross alt bare gaatt 1 Aar! Folk tror det bare var aa si nei til Fredsprisen, haha.. og det ville da bare gjort situasjonen bedre ???

  • ukorrigert Says:

   Det hadde vært fantastisk om han hadde takket høflig nei!

   Men det måtte skjedd med en gang. Og han hadde neppe mye tid å tenke seg om på fra han fikk høre at han hadde vunnet, til han måtte uttale seg første gang.

 2. Caroline Says:

  Helt enig.

 3. wol Says:

  Du har oppsummert det jeg også tenker. Nå fikk Obama prisen for å ha endret det politiske klimaet, så der har han innfridd. Men samtidig er han tvunget til å videreføre blodige kriger han har arvet fra forgjengeren.
  Men det er jo litt synd at vi nordmenn ikke får fremstå som viktige på verdensarenaen ved denne anledningen… 😉

 4. Tage Says:

  Det er ikke alltid like kjekt å bli påhoppet av en ivrig puddel, spesielt når dressen er ny og uten flekker!

 5. apedog Says:

  Enig. Har själv skrivit om temat och en teori om varför han fick priset.
  Mvh

  http://apedog.wordpress.com/2009/12/08/barack-jens-plus/

 6. betenkt Says:

  godt skrevet… hvis han hadd (baller og) mot, sagt nei hadde det vært mere aresfult og tøffere, førstemann som sa nei hadde han ikke værrt(Lê Ðức Thọ i 1973 sa nei fordi hans land var i krig, er ikke usa nettop det, tillogmed i 2 land?) så nei hadde vært ett helt greit svar.
  er nok enig i att dette var nominasjons komiteens «ønske om han skulle utrette noe stort» som ligger til grunn for det kunne jo ikke være de takkemiddagene obama måtte gå i de 3 første ukene han satt som president som ligger til grunn?(når fristen for nominasjon utgikk hadde B.O sittet som president i 3 uker)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: