Ikke anta at alle rundt deg har humor!

november 24, 2009


Du drar en spøk. Lite satire, litt sarkasme, kanskje en seksuell hentydning. Ikke seriøst ment, ikke vondt ment, det er din form for humor. Og alle rundt deg ler.

Men, noen deler ikke din form for humor. Noe syntes spøken gikk for langt. Noen ble fornærmet på andres vegne.

Dette skjer hele tiden. Og plutselig en dag blir det brukt mot deg. En eller annen ønsker å ta deg: «Mobbing!» «Seksuell trakassering!»

At mobbing krever en gruppe, og trakassering er noe gjentagende er ikke så nøye. Man gjør ikke slike beskyldninger unødvendig milde.

Og blir du beskyldt for seksuell trakassering og mobbing, da sliter du. For dette er så alvorlig og stigmatiserende at få tør ta deg i forsvar. Alle tar avstand fra dette, spesielt seksuell trakassering og seksuelle overgrep.

Og kommer saken i media, og journalistene værer blod, da er det bare å gi opp. Da er det bare å vinke karrieren farvel. Det politisk korrekte tyranniet seirer alltid i slike situasjoner.

Dette innlegget er selvsagt relatert til saken om Peter Mueller. Jeg har ingen forutsetning for å si noe om realitetene her. Om Mueller har vært på kanten, har vært litt over streken eller langt over streken, jeg vet ikke.

Men konklusjonen er: Ikke anta at folk rundt deg har humor. Er du i en lederstilling, vær veldig forsiktig. Plutselig kan det du anser som uskyldig humor plutselig bite deg hardt i rumpa. Og du havner på forsidene av alle aviser, hengt ut som en overgriper.

Reklamer

24 Responses to “Ikke anta at alle rundt deg har humor!”

 1. Jan Says:

  Min mening er at Muller har driti ut Haugli forran en del mennesker som var med på denne middagen, både på samme bord og rundliggende bord.

  Det har hele vært en spøk som Haugli tydeligvis ikke har taklet og dermed gått til motangrep. Ikke ved å ta saken der og da, det er hun tydeligvis for sjenert til å gjøre, men tatt saken videre ut i det offentlige rom.
  Hadde Haugli hatt «pupper nok» hadde hun konfrontert Muller og de hadde skværet opp dem imellom

  Jeg sier ikke at Muller, eller noen andre, skal gjøre ting som dette, men en sak har alltid to sider.

  Men dette beviser vel bare at noen ikke tåler å bli driti ut, uten å ta det personlig

  • ukorrigert Says:

   Vi har alle forskjellige grenser i forhold til humor og selvironi. Det som er uskyldig for en er veldig fornærmende for andre. Problemet er at det er ikke alltid man får tilbakemeldinger. Så går noen å koker på det, og plutselig får man saken i retur.

   Så er man i en offentlig posisjon, så må man være veldig forsiktig.

   • humor vs sjikane Says:

    Dette her dreier seg ikke om «forskjellige former for humor». Det her handler om seksuelle hentydninger. Det handler om en type humor som i 99% av tilfellene rammer kvinner, ikke menn. Og det er menn som serverer kommentarene. Enhver mann vet innerst inne at kvinner misliker slik form for seksuell og nedlatende humor. Det er bare menn som kan le av slik, når de er sammen med andre menn. Når menn bruker slik humor ovenfor kvinner, er det ikke for å få kvinnene til å le, men for å få kvinnene til å føle seg forlegne. Altså hadde Peter Mueller helt andre hensikter enn å få Maren Haugli til å le.

   • ukorrigert Says:

    Du har ingen forutsetninger for å si noe om Mueller sine intensjoner. Det blir bare spekulativt og fordomsfullt.

    Så det eneste du viser med din kommentar er manglende innsikt i hvor forskjellige vi mennesker kan være.

    Spørsmålet i forhold til Mueller er om kommentarene hans var over streken eller ikke.

    Spørsmålet i forhold til mediene og de andre som angriper Mueller er om det er riktig å kalle det trakassering, og det kan forsvares å henge ut en person på den måten som har skjedd. Mannen er etter min mening forhåndsdømt.

    Ingen burde ha interesse av å forhåndsdømme noen. Det har uheldige konsekvenser på flere måter. I tillegg til det åpenbare at noen kan bruke slike beskyldninger til å skade noen, så kan det også føre til det motsatte. Folk kan bli redd for å si fra om uheldige forhold, fordi de er redd for at saken kommer ut av proporsjoner.

  • apples Says:

   Hun har jo ikke gått til Se og Hør med saken, hun skrev en rapport til forbundet om hendelsen. Jeg ville jo tro at det er en fordel om de vet om at slikt skjer.

   Når det er sagt er det jo ingen av oss som vet hva som hendte, og ingen av dem ser ut til å være enige om hva som ble sagt. Muligens ligger det mer bak enn vi vet, muligens har noen overreagert kraftig i straffereaksjonen.

   Dersom dette beviser at noen ikke tåler å bli driti ut spør jeg bare… hvorfor skal en trener ønske å drite ut utøvere foran lagkamerater og motstandere?

  • jån9 Says:

   Dette er bare flaut..

   Når en amerikaner sier «Blow me!» så betyr ikke det at vedkommende ønsker en avsugning. Vist man kaller dette seksuell trakasering.. så ja… Blow Norge!

 2. Anonym Says:

  Det var langt flere enn Haugli som reagerte på det som ble sagt. Mullers jobb i forbundet var ikke å servere respektløse kommentarer i plenum til utvalgte utøvere. Slik oppførsel skal overhodet ikke aksepteres – dette har ikke noe med humor å gjøre, men respekt for andre mennesker. At Haugli eventuelt er sjenert burde vel tilsi at Muller burde hatt litt ekstra antenner for å la være å opptre på den måten.

  • ukorrigert Says:

   Hva er respektløst?

   Poenget med innlegget mitt er ikke å ta stilling til Mueller. Det har jeg ikke forutsetning for.

   Poenget er at det som ikke menes respektløst kan allikevel ofte oppfattes respektløst. Man må, spesielt i posisjoner som Mueller er i, være veldig forsiktig. For blir det først en sak av slike ting, da er det gjort.

   • apples Says:

    Hva blir sannheten om hva som er «reskpektøst» da, det en person opprinnelig mente, eller hvordan folk rundt en oppfatter det?

    Dersom du.. lager en sang, du synes den er fantastisk… betyr det at sannheten er at den er fantastisk selv om de rundt deg synes den er dårlig?

    Vi har vel alle tråkket i salaten nok ganger til å skjønne at det som hørtes bra ut i hodet ikke var like bra når det kom ut. Det er jo vanskelig å vite hva man kan og ikke kan si, men å hentyde til oralsex med en yngre jente foran mange av deres kollegaer… det tror jeg de fleste sjefer ville skjønne at man ikke kan gjøre 🙂

   • ukorrigert Says:

    Poenget er at det er ingen sannhet eller fasit.

    Når det gjelder oralsex så er jeg isolert sett enig med deg. Når det gjelder den konkrete situasjonen så avhenger det av så mye. Hva som ble sagt, måten det ble sagt på, hva som er vanlig innenfor miljøet osv.

    Men generelt bør man være veldig forsiktig med den typen humor. Det er dårlig forstand, rett og slett fordi man risikerer å støte noen selv om man ikke var klar over det selv.

 3. Robin Says:

  Hele innlegget ditt var spekulativt og var helt bak mål.

  • ukorrigert Says:

   Da har du ikke skjønt innlegget.

   For jeg antar at om du skjønte det, så hadde du vært i stand til å begrunne påstanden din.

 4. Eirik Says:

  Hele saken er overdimensjonert. Selvsagt tar jeg avstand fra det Muller har sagt. Han tar jo avstand fra det selv. Ut i fra det som har kommet frem er det kommentaren sagt i forbindelse med verdenscup åpningen i Berlin som er hele årsaken til avskjedigelsen av Muller. Selv om det blir slengt ut en kommentar som er langt over streken, så betyr ikke det at utfallet er nødt å være sparken. En irettesettelse eller bot burde være mer enn nok. Muller taper sannsynligvis flere millioner kroner på grunn av en kommentar. Uansett kommentarens alvorlighetsgrad, det være seg seksuell, rasistisk, religiøs eller annen form, blir dette en reaksjon som ikke står i forhold til feiltrinnet fra Muller. Jeg synes også det burde være forskjell hvis Muller enda hadde synes det han sa var helt greit. Eller hvis Haugli og Muller ikke hadde skværet opp og saken enda var en varm potet blant utøverne.

  Synes det er et paradoks at på den ene siden setter man i Norge ytringsfriheten over alt. Man skal på død og liv tillatte folk å si akkurat hva de vil i det offentlige rom. Selv om mange millioner mennesker skulle bli dypt krenket. I motsatt fall. fordi en stygg kommentar faller i privat sammenheng, en kommentar som alle, inkludert avsender, er enig om ikke burde vært sagt. Så skal dette føre til sparken, og tap av jobb, inntekt og sosialanseelse og status. Jeg er selv idrettutøver og kan fortelle at slike kommentarer blir brukt daglig rundt i det norske idrettarenaer. Selv om dette selvsagt ikke burde skje så er det tilfelle.

  Konklusjon: Forbundet skyter så ettertrykkelig spurv med kanon.

  • apples Says:

   Dersom de kun baserte seg på denne uttalelsen så.

   Men vi vet lite om hva de baserte avgjørelsen på. Det er vel heller urealitisk å tro at han aldri har hatt problemer med forbundet, alt er rosenrødt og gode resultater, og så snart han sier noe feil får han sparken.

   For alt vi vet kan dette ha vært «the straw that broke the camel’s back», for det finnes vel knapt et oppegående menneske som ville vurdert å sparke landslagstreneren tre måneder før OL uten grunn.

 5. Geronimo Says:

  Dersom du er skøyteløper og aktuell for landslaget,og blir «driti ut» av landslagstreneren i mange andres påhør, så må du vel være ganske blåst mellom øra hvis du ikke skal ta det personlig.

  • ukorrigert Says:

   Vi har forskjellig grad av selvironi. En person med stor dose selvironi kan ta feil i forhold til hva andre opplever som moro eller krenkende.

   I mange miljø er det å drite hverandre ut en del av omgangsformen, og noe man setter pris på.

   • apples Says:

    Da må man jo på forhånd ha et slikt forhold at man kan spøke med slikt, noe reaksjonen viser at de involverte tydeligvis ikke hadde.

    Ellers er det jo som å forteller grisevitser til bestemor – ikke noe galt med verken vitsen eller bestemor, men dersom du ikke vet at hun setter pris på slikt blir det helt feil.

   • ukorrigert Says:

    Men det er der problemet liker. Det er ikke alle som sier fra. Man kan tro man har et slikt forhold, men så viser det seg i ettertid at det hadde man ikke.

    Det er derfor man, når man befinner seg i enkelte situasjoner, slik som leder for yngre jenter, at man må anta at folk IKKE har humor.

 6. Robin Says:

  Det er spekulativt fordi du kobler dette opp mot saken til Mueller.
  Selv om du sier at du ikke kan ha noen mening om dette så er det klart at du legger til rette for at dette kan ha skjedd her.
  Her finnes så mange grader og nyanser i den problemstillingen som du tar opp at det ikke er mulig til å komme med noen konklusjoner.
  Når du da allikevel kommer med konklusjoner om at beskyldninger om seksuell trakassering blir brukt pga uskyldige kommentarer og broderer videre på det så er det spekulativt.
  Mao. så spekulerer du med at dette skjer uten å ha noe grunnlag for å uttale deg om det.
  Selve innlegget ditt kan være basert på luft og koblingen din mot Muellersaken er i hvert fall luft.

  • ukorrigert Says:

   Selvsagt KAN det ha skjedd. Og det kan hende at det ikke har skjedd.

   Mueller er uansett hengt ut og dømt foran hele Norge, uten at noen vet hva som egentlig skjedde.

   Så å kalle mitt innlegg spekulativt, fordi man kan lese det som om Mueller kanskje har blitt behandlet hardere enn nødvendig er ganske merkelig.

   Ingen av oss VET noe, så alt vi tror om Mueller er per definisjon spekulasjoner ut fra det vesle mediene har sagt. Men det virker som om det eneste du mener er greit å tro er at Mueller virkelig er så ille som det fremstilles som.

 7. Marie Says:

  Vi i Norge har visstnok ikke noen problemer. Først var det Pepperkakehusekatastrofen i Bergen, nå har vi denne katastrofen. Andre land må da tro vi nordmenn har gått helt fra sans og samling. Andre har katastrofer som flom, sult, jordskjelv osv, vi har Mueller- og Pepperkakekatasrofene. For en vits.

 8. AC/DC Says:

  Hvis en engelsktalende person hadde slengt en kommentar som: «Suck my dick», så ville jeg også tatt det svært ille opp. Særlig om det ble sagt i plenum på en måte som var ment til å få meg til å bli så forlegen at jeg ikke ville åpne munnen etterpå.

  I og med at media spekulerer i at han ba om oralsex, så vet vel de fleste at det overnevnet uttrykk slett ikke betyr det, men er en måte enkelte menn sier ting på for å tie kvinnen det blir sagt til.

  Jeg har bodd i Statene i flere år og det er ikke et uvanlig uttrykk av «rednecks». Altså i sosiale lag hvor kjønnsrollemønsteret er ganske uforandret de siste 60 år.

  I Mullers tilfelle er det slik at han ba om unnskyldning etterpå og Haugli sa det var greit. DERFOR synes jeg ikke om brevet hun sendte. Hadde han IKKE bedt om unnskyldning hadde saken stilt seg helt annerledes.

 9. Mario Says:

  Til AC/DC, må jeg bare si meg helt enig, jeg skjønner at noen syns det var riktig at Hauglki sendte sitt brev til forbundet, men i og med at Muller tok kontakt med henne og ba om unnskyldning betyr faktisk at «han har baller nok» til å forstå at han gikk «over streken» men hvordan kan hun si at hun godtok unnskyldningen hans og ikke var på hans side etterpå, hun godtok aldri unnskyldningen, fordi hun rett og slett er «falsk» Feig» og ikke ment å være i medians søkelys , hun bør finne seg en hobby som ikke har noe med mennesker å gjøre, jeg menber absolutt at vi ikke skal godta all mulig sextrakasering, men her er det faktisk noe heløt annet bak, det er rett og slett en feilbadømming og missforståelse fra en «dame» som ikke har sosiale antenner, og da snakker jeg av erfaring, Sorru Haugli, men har burde du vist at du var et menneske du oxo.

 10. Per Says:

  Mueller fortjener fullt ut å bli «asskicked» ut av det norske skøytemiljøet. Vi har ikke bruk for drittsekker som ødelegger miljøet blant idrettsutøverne.
  Dessverre er Muellers «losfisker» mer opptatt av å forsvare denne type oppførsel. Mueller skulle ha hatt en omgang skikkelig bank. Det tror jeg han ville fått i USA , hadde han oppført seg slik der.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: