Strålings-FUD

november 16, 2009


Atter spres det FUD om stråling rundt i det ganske land. Denne gangenen regisert av Kurt Oddekalv.

FUD er et begrep fra dataverdenen og står for: Fear, Uncertainty, Doubt. Hensikten med FUD’ing er å skremme folk vekk fra å ta sjansen på noe annet enn det sikre. Og det passer godt i forhold til elektromagnetisk stråling, her skal folk skremmes til å være på den sikre siden, alså velge bort.

Kan det bevises at elektromagnetisk stråling IKKE er farlig? spør man retorisk. Svaret er åpenbart: Nei!

Men kan man bevise at det ikke er farlig å bo 1000 meter over havet? Nei!
Kan man bevise at det er ufarlig å bruke pepper i maten? Nei!
Kan man bevise at man ikke kan få kreft av å krysse gata på rødt? Nei!
Kan man bevise at julenissen ikke finnes? Nei!

Spørsmålet er feil stilt. Av to grunner:
1. Det er teoretisk umulig å bevise at stråling ikke er farlig.
Spørsmålet er om det finnes noen grunn til å tro at pepper i maten er farlig, at å gå på rødt lys gir kreftrisiko, at julenissen finnes og at elektromagnetisk stråling er farlig.

2. Vitenskapen opererer ikke med bevis.
Bevis bruker man innen matematikken og logikken. Innen vitenskapen opererer man med hypoteser og teorier. Og man gjør observasjoner som støtter eller svekker hypotesene. Det nærmeste man kommer bevis er at en hypotese er så godt støttet av observasjoner at det hypotesen sier kan ansees som fakta. Da oppgraderer man hypotesen til en vitenskapelig teori. Les mer om vitenskap…

Så, finnes det noen grunn til å tro at elektromagnetisk stråling er farlig? Ja, det gjør det! Folk får kreft og dør av dette hvert eneste år. Hver eneste dag, vil jeg tro. Sola bombarderer oss med elektromagnetisk stråling kontinuerlig, med en effekt langt langt høyere enn de magre 0.11 watt/kvm man på det meste fant i Trondheim. Effekten fra sola er mange hundre watt per kvadratmeter, og kan godt komme opp i over 1000 watt/kvm. Så ja, elektromagnetisk stråling kan være dødelig.

Elektromagnetisk kraft er en av de fire fundamentale naturkreftene. De tre andre er tyngdekraften, den svake nukleære kraften og den sterke nukleære kraften. Uten den elektromagnetisk kraften, som virker gjennom utveksling av kraftbæreren fotonet, ville ingen ting eksistert. Det er denne kraften som gjør at elektroner holder seg ved atomene og at atomene henger sammen i hverandre. Så over alt er det elektromagnetisk kraft, altså elektromagnetisk stråling.

Stråling kan være farlig, og det er den når to ting faller sammen:
Effekten er høy, og frekvensen er riktig. Stråling med feil frekvens påvirker ingen ting. Det er som å sette en antenne beregnet på en FM-radio på en mobiltelefon, den er alt for lang til å ta inn signalene som mobiltelefoner sender på. Eller man kan sette en mobiltelefonantenne på en FM-radio, det er enda mer håpløst.

Å sette en mobiltelefonantenne på en FM-radio er som å sette cellene i kroppen til å ta inn signaler fra mobiltelefonen, det er like håpløst. Cellene er mye mye mindre enn lengden på bølgene, og dermed alt for små til å være effektive antenner. Det er tross alt derfor du kan ha hodet mellom deg og mobil-masten uten å merke det. Når merket du selv kvalitetsforskjell på signalet avhengig av på hvilken side av telefonen, i forhold til masta, hodet ditt er? Strålingen går tvers igjennom hodet ditt, nesten uten å reagere med innmaten i det hele tatt. Jeg skriver nesten, for til sammen er det strukturer i hodet ditt som er større enn cellene er alene. Men når man tenker på kreftfare så er det molekylene i DNA’et man frykter skal bli påvirket.

Strålingen fra elektronisk utstyr slik som mobiltelefoner og trådløse nettverk er på en frekvens som er alt for lav, med tilhørende alt for lang bølgelengde, til at disse har innvirkning på cellene og kan forårsake såkalt ionisering, som er at elektronene kan slås løs fra sine atomer og dermed forårsake endringer i bindingene mellom atomene. Man kan derimot oppnå noe varme, slik en mikrobølgeovn skaper varme ved å få molekylene til å vibrere. Varme er altså økt kinetisk energi, og blir det varmt nok så er det skadelig. Men det er ikke noe annerledes med den varmen man får fra 0.11 watt/kvadratmeter stråling fra en mobilmast, enn tilsvarende effekt varme man får fra sola eller en stråleovn. Effekten på molekylene er den samme.

Så kan man motbevise at stråling fra mobiltelefoner er farlig? Nei, ikke mer enn man kan motbevise at det er farlig å stå foran en lommelykt. Men det finnes bare ikke noen grunn til å tro at det er farlig. Det er ingen ting som tyder på det.

Det hele koker ned til FUD; frykt, usikkerhet og tvil. Som følge av manglende kunnskap, og forsterket av at ordet «stråling» høres så farlig ut. Men husk: den største og farligste kilden til stråling vi daglig utsettes for er sola. Den er langt langt farligere enn mobiltelefoner og trådløse nettverk. Og på tross av dette så oppsøker vi den stort sett med glede og uten bekymring.

NRK
Blabla
Digi.no (anbefalt artikkel)
VG

Reklamer

2 Responses to “Strålings-FUD”

 1. Jone Bjørheim Says:

  Jeg sendte dette spørsmålet i går også, men det har visst ikke kommet med.

  Jeg følger deg et stykke på veien, men har noen tilleggspørsmål. Du sier at frekvensen i mobilstråling er for lav til å påvirke celler og atomer. Du virker ganske sikker i din sak, men vi vet at folk på militære fartøy som jobber med kortbølge radar har fått kreft med en overhyppighet som er statistisk signifikant.

  Jeg vet ikke hvilke frekvenser som mobiltelefoner og radarer opererer på. Hvis disse frekvensene ligger langt fra hverandre (mobil opererer med langt lavere frekvens?), da er jeg tilbøyelig til å stole på deg, men jeg er usikker. Iom. at vi vet at folk som har jobbet i nærheten av svært kraftige radarer har fått kreft + vanskapte barn på grunn av dette, er jeg fremdeles skepisk.

  Kan du utdype hvorfor det er så forbasket sikkert at frekvensen på mobilens eletromagnetiske signaler ikke kan eksitere elektroner til å hoppe ut av faste kjemiske forbindelser. Mao. dersom et elektron kan hoppe ut av en fast kjemisk forbindelse, da betyr vel dette at molekyler og DNA også kan gå istykker pga. dette. Jeg skulle likt å vite bombesikkert at vibrerende magnetisk eller elektrisk felt ikke kan kaste elektroner ut av banen sin og dermed ødelegge molekyler og DNA.

  Finnes det ingen resonansfrekvenser i den elektromagnetiske spektrum i radiobølgeområdet????? Jeg forstår at på lang og mellombølgen så skjer det ikke så mye påvirkning på atomer og på menneskelig vev, men noen radiobølger har vel bølgelengde i millimeter området, eller kortere?

  • ukorrigert Says:

   Heisan. Jeg har ingen moderering av siden min. Men spamfilteret tiil wordpress trigger av og til, så jeg måtte oppdage at innlegget lå der før jeg kunne slippe det igjennom.

   Du virker ganske sikker i din sak, men vi vet at folk på militære fartøy som jobber med kortbølge radar har fått kreft med en overhyppighet som er statistisk signifikant.

   En radar har langt høyere effekt enn det er snakk om når det gjelder mobiltelefon og trådløse nett. Og at høy effekt er skadelig, det vet vi. For eksempel er litt varme ufarlig. Men mye varme, altså høy effekt, vil ødelegge kroppen din.

   Kan du utdype hvorfor det er så forbasket sikkert at frekvensen på mobilens eletromagnetiske signaler ikke kan eksitere elektroner til å hoppe ut av faste kjemiske forbindelser.
   Fordi lengden på bølgene er så mye lengre enn strukturene det er snakk om. Dette henger sammen med …

   Finnes det ingen resonansfrekvenser i den elektromagnetiske spektrum i radiobølgeområdet?????
   En resonansfrekvens er en frekvens som resonerer med noe. Stikkordet er «noe», påvirkning og mottaker må stemme over ens for at det skal oppstå resonans og mottaker skal ta opp i seg effekten.

   Jeg vet ikke om du har hørt en panelovn dure i takt med bassen i musikk? Dette skjer bare når det er samsvar mellom frekvensen på lyden og panelovnens fysiske struktur. Blir frekvensen for lav eller for høy, så blir det ingen during. På rette frekvens vil panelovnen ta opp effekten av lydsignalet og begynne å dure.

   Det er en annen måte du kan få panelovnen til å riste på også, det er ved å rett og slett dra på så kraftig lyd at alt rister uansett.

   Der har du de to måtene du kan riste i stykker panelovnen på: Masse effekt, eller nok effekt på akkurat riktig frekvens.

   Mobiler og trådløse nettverk har verken riktig frekvens, eller nok effekt, til å ødelegge molekyler og DNA.

   Jeg skulle likt å vite bombesikkert at vibrerende magnetisk eller elektrisk felt ikke kan kaste elektroner ut av banen sin og dermed ødelegge molekyler og DNA.
   Du kan aldri vite noe bombesikkert. Det er logisk umulig. Det finnes uendelig mange spekulasjoner, men bare en virkelighet. Man kan ikke gå rundt og tro alt mulig inntil det er sikkert at det er feil.

   Man kan ikke vite 100% sikkert at mobiltelefoner og trådløse nettverk er 100% ufarlig. Men det vi vet er at det finne ingen grunn til å tro at det er skadelig. Verken statistisk eller gjennom kunnskap om årsak og virkning.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: