Klimaendringer og religion

november 6, 2009


I en fascinerende historie der en mann nektet å gjøre jobben sin fordi det gikk mot hans filosofiske overbevisning om at klimaet må bevares, og en engelsk dommer avgjorde at tro på menneskeskapte klimaendringer i denne sammenheng må sidestilles med religiøs tro, kan man også lese følgende:

John Bowers QC, representing Grainger, had argued that adherence to climate change theory was «a scientific view rather than a philosophical one», because «philosophy deals with matters that are not capable of scientific proof.»

Greit nok at ord som bevis og filosofi også har folkelige meninger. Men skal man være korrekt, så snur sitatet ovenfor virkeligheten fullstendig på hodet.

For det finnes ikke noe slikt som vitenskapelig bevis. Vitenskapen jobber ikke med bevis og absolutter, den jobber med observasjoner som styrker og svekker hypoteser. Dersom vi i vitenskapelig sammenheng bruker et ord som fakta, så er det en hypotese som er så godt underbygd av observasjoner at det ikke er noen grunn til å betvile den.

Innenfor filosofien jobber man derimot masse med bevis: «I think, therefore I am!» Formallogikken tilhører også filosofien: Dersom A fører til B, og B fører til C, så fører A til C.

Det John Bowers QC tenker på er livsfilosofi, altså verdigrunnlag, altså synsing om hva som er viktig og hvorfor, altså det som religion har sine dogmatiske påstander om. På det grunnlaget er det altså at troen på teorien om menneskeskapte klimaendringer er så viktige å ta hensyn til at de må beskyttes på linje med religion. Noe som igjen gir beskyttelse mot oppsigelser på jobben, selv om ens tro står i veien for å gjøre det man er ansatt for.

Det er en rar verden vi lever i.

Reklamer

One Response to “Klimaendringer og religion”

  1. predikeren Says:

    Morsomt eksempel!
    Endelig en troende som konsekvent handler i samsvar med sin tro!
    Jeg lurer nemlig på hva som får våre egne politikere til å «formane» i «skråsikre» vendinger i klimapolitiske spørsmål, mens de samtidig planlegger store nasjonalmonumenter like i vannkanten.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: