p2p-next: Forsøk på kommersiell P2P-løsning

oktober 29, 2009


Å konkurrere mot gratis er ingen lett oppgave. Derfor har «bransjen» slitt veldig mye med å komme piratkopieringen til livs.

Personlig mener jeg deling i privat sammenheng burde være lovlig, men det er ikke det dette innlegget handler om.

Skal man konkurrere mot gratis må man gi et bedre tilbud. Man må sørge for at det kjøpte produktet har mer verdi enn det kopierte produktet. Dette kan man gjøre ved å tilby bedre tilgjengelighet, bedre kvalitet, rene samvittighet. Det er altså ingen umulig oppgave, bare en vanskelig oppgave.

Så langt har «bransjen» hatt hel feil fremgangsmåte. DRM gjør det kjøpte produktet dårligere. DRM har aldri hindret et eneste spill, en eneste film eller en eneste låt fra å dukke opp på fildelingsnettverk. Det har derimot innført begrensninger i bruk på de lovlig kjøpe produktene.

Hva vil du helst ha: En film du kan ta med deg hvor du vil, og bruke fritt. Eller en fil med begrensing i bruk. Husk at den begrensede filen må du betale litt ekstra for i tillegg! Dette er taktikken brukt så langt, og så skjønner man ikke hvorfor man ikke klarer å bekjempe piratkopiering!

Njål Borch har skjønt det:

– En kommersiell løsning må tilby en bedre tjeneste enn gratis fildelingstjenester, slik at du som sluttbruker er fornøyd med det du betaler for.

– For å kunne konkurrere med piratene kan man ikke bruke DRM. Filer med DRM har bare ulemper, de kommer i veien for legitim bruk og er overhodet ikke til hinder for piratene, sier Borch.

Om den nye løsningen det jobbes med, PHP-next, kommer til å lykkes vet jeg ikke. Det er vanskelig å konkurrere mot gratis. Jeg tror det vil bli minst like vanskelig å overbevise «bransjen». Her er det mange som fortsatt klamrer seg til DRM-løsninger, og til å bruke samfunnets maktapparat til å tvinge gjennom sin vilje.

Om p2p-next: http://www.forskning.no/artikler/2009/oktober/233001

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: