Alle bilder lyver

oktober 25, 2009


Alle, absolutt alle, bilder er manipulert.

Det begynner i det man velger hvilket utsnitt av virkeligheten man ønsker bildet skal vise. Man ser akkurat det kameraet peker på, men ikke noe av det som skjer rundt. Allerede på dette tidspunkt er man avhengig av fotografens ærlighet og vilje til å vise deg et utsnitt som er sannferdig.

Gode naturfoto er manipulerte. For å få knallbildet av en ørn som lander, så har man kanskje holdt på i flere måneder med å legge ut åtet. For å få det fantastiske bildet av soloppgang så har man ligget ute i flere dager, beregnet når på året solen kommer inn fra riktig vinkel, og når døgnet solen står opp. Profesjonelle fotografer er ikke bare tilfeldigvis på stedet, det er hardt arbeid å være på rett sted til rett tid.

Når man fotograferer en modell i et studio, så er modellen tungt sminket. Skjønnhetsfeil er dekket over, ønskede trekke er fremhevet og uønskede trekk er dempet med riktig bruk av farger og skygger. Man skyter flere bilder for å få riktig vinkel. Og lyset i studio er nøye kontrollert for å få rette varmetonene.

Alle profesjonelle etterbehandler bildene sine. Det gjorde man i gamle dager i mørkerommet med en rekke forskjellige teknikker. I dag skyter man digitalt og etterbehandler i photoshop. Når et amatørkamera produserer et jpeg-bilde så er det på forhånd gjort en del innstillinger i forhold til kontrast og skarphet. Kameraet velger mer eller mindre automatisk hvitbalansen ved å analysere bildet. En profesjonell fotograf vil ofte benytte kameraets råformat, og gjøre disse valgene manuelt i Photoshop.

Så foregår eventuell retursjering, fargejustering, fjerning av bakgrunn, legge på ny bakgrunn, montasje osv. Og det ferdige resultatet kjøres kanskje gjennom ett eller flere filtre som skal fjerne feil og få bildet til å fremstå skarpere.

Fotografi er manipulasjon hele veien. Så når Rød Ungdom-leder Mari Eifring mener at «Det burde stått en merkelapp om at bildet av modellen er behandlet og at de ikke ser slik ut i virkeligheten,» (VG) så viser hun en naiv forståelse for hva et fotografi er. Ikke noe fotografi er en sannferdig representasjon av virkeligheten. Og manipulasjonen starter lenger før man kommer til Photoshop-stadiet. Og alle bilder i profesjonell bruk har dessuten vært gjennom Photoshop-stadiet.

Vær alltid klar over at alle bilder er manipulerte. Det du ser er aldri virkeligheten, det er et utvalgt utsnitt av virkeligheten, presentert på en valgt måte, i en valgt kontekst, og med et valgt formål.

Reklamer

6 Responses to “Alle bilder lyver”

 1. james Says:

  de er bare sure pga ingen ville tatt seg så mye bry med bilder av dem.
  Er egentli litt underli.90% av de som protesterer mot modeller er damer man ALDRI ville snudd seg etter på gaten.
  viker som om dte er deres hevn pga de ikke kan kapre drømme typen

 2. Joakim Says:

  Alle bilder er det gjort noe med, den er jeg enig i. Men jeg ville ikke gått så langt som å si alle bilder er manipulerte, jeg tror retusjert er mer riktig å si.

  • ukorrigert Says:

   Det du ser på et bilde er uansett aldri virkelighet. Alt fra utvelgelse av utsnitt til siste finish er en manipulasjon av situasjon til det ferdige resultatet.

   Ikke noe av det du ser på et foto er sant uansett. Så man skal aldri stole blindt på det et fotografi gjengir.

 3. confusicus Says:

  Vel… Jeg må nok si meg litt uenig i det du skriver her. Joda, alle bilder har blitt etterbehandlet – men det er stor forskjell på etterbehandling og manipulasjon. Å gjøre noen syltynne på et bilde, når den egentlige sannheten er at modellene ser langt mer «normale» ut, bidrar på alle måter til å fortsette å frempresse det syltynne idealet (som de aller færreste menn er enige i at skal være et ideal uansett) – og spesielt ovenfor unge jenter som lett lar seg påvirke.

  At Rød Ungdom prøver å motkjempe dette syns jeg bare er flott; kanskje feil måte, men allikevel en måte som gir oppmerksomhet.

  Dessuten, lederen i Rød Ungdom, er absolutt ikke (som james påstår) en dame som ingen ville snudd seg etter på gata, hun er faktisk relativt pen. James fremstår faktisk som en idiot etter den kommentaren, glad jeg ikke kjenner folk som er såpass blokkerte som ham. Spis en bolle. Det er mange som reagerer på slike bilder, ikke bare de «stygge og uønskede».

  • ukorrigert Says:

   >ehandlet – men det er stor forskjell på etterbehandling og manipulasjon. Å gjøre noen syltynne på et bilde, når den egentlige sannheten er at modellene ser langt mer “normale” ut, bidrar på alle måter til å fortsette å frempresse det syltynne idealet …

   Du argumenterer ut fra konsekvens.

   Det er ikke slik at fordi konsekvensen av en type behandling er verre enn konsekvensen av annen type behandling, så er det ene manipulasjon og det andre ikke.

   Fotografi er manipulering på forskjellige måter fra start til mål. Vi har en intuitiv tanke om at det som festes på linsa er mer ekte enn det som har hatt en justering i Photoshop. Men det er en illusjon, det gjøres mengder av manipulasjon på forhånd for å skape et unaturlig glansbilde, også før selve bildet taes.

   Selv uten Photoshop kan man gjøre modeller slankere. I mange motebutikker er for eksempel speilene lett bøyd, slik at du ser slankere ut. Enkel manipulasjon uten Photoshop, for å selge mer klær. Mye kan gjøres med vinkler og linser også av en fotograf.

   Alle bilder brukt i reklamer er det brukt Photoshop på. Alle bilder måtte dermed med merkes, om man skulle fulgt Eifring. Å lage en grense for hvilken type behandling som skal kreve merking og ikke, er i praksis umulig. Det er også umulig å kontrollere og følge opp.

   Dessuten er det ikke spesielt heldig om staten skal kontrollere absolutt alle detaljer i vårt samfunn på den måten.

   Det er langt viktigere at man er bevisst på at fotografi kan lyve, også uten bruk av Photoshop. Så får man ta tak i ungdomsproblemer og moteindustri på en annen måte.

 4. C. Says:

  Bilder er manipulerte på samme måte som språket og filosofi/ideologi styrer vår måte å oppfatte verden på. Man kan også si at det du skriver her er løgn, fordi det utelater, omfordeler, prosesserer, bruker troper og andre ting som det gjøres med fotografi også. Jeg er enig med deg, også angående kritikken mot lederen i Rød Ungdom 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: