Hyllest til dialogen

oktober 9, 2009


At fredsprisen går til Barack Obama tolker jeg på to måter:

 1. Det er en hyllest til dialogen
 2. Ønske om å sola seg i Obamas glans

Obama, hva har han fått til så langt? Han har pratet, han har pratet mye, og han har brukt fine ord. Men han har ikke faktisk oppnådd noe ennå.

Forhåpentligvis har han gjennom dialog lagt et grunnlag for å oppnå noe, men foreløpig er det lite konkrete resultat. Og inntil pratet blir til resultat så kan ikke denne utnevnelsen sees på som annet enn hyllest til dialogen.

Men dialogen er en metode. Obama har valgt den metoden Nobel-komiteen liker, og får prisen for det. Ikke for oppnådd å ha oppnådd et faktisk resultat. Dermed reduseres fredsprisen fra å være en pris for å oppnå noe, til å være en pris som hyller en spesiell politikk. Prisen blir med andre ord et middel for komiteen til å fremheve det de selv mener er god politikk. Fredsprisen er redusert til å blitt et middel for å fremheve et politisk synspunkt, i dette tilfelle en hyllest til dialogen, i stedet for å være en pris som ærer mottakeren og vedkommendes arbeid for fred.

Jeg misstenker også Nobelkomiteen for å ønske å kaste glans over seg selv. Men det blir bare spekulasjoner.

Ref: VG, TV2

Reklamer

2 Responses to “Hyllest til dialogen”

 1. Spaceman Spiff Says:

  Med de kriteriene som legges til grunn her foreslår jeg at den neste mottakeren som får den er en veltalende Miss Universedeltaker…

  • ukorrigert Says:

   Ja, hvorfor ikke. Skjønner ikke hastverket til nobelkomiteen. Obama skal være der han er i noen år til ennå, det er god tid til å gi han prisen når (dersom) han har oppnådd konkrete resultater.

   Men kanskje de er redde for at det ikke skal bli noen resultater, og derfor vil forte seg å gi prisen til dialogen mens de ennå har sjansen?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: