Nordmenn best på å tenke selv

oktober 6, 2009


Hver femte nordmann tviler på at klimaendringene er menneskeskapt. Det viser en fersk undersøkelse som er utført for den nordiske forsikringsbransjen.

Mens hver tiende svenske, danske og finne tror endringene i klima ikke skyldes menneskelig aktivitet, er tallet i Norge det dobbelte — altså mener hver femte nordmann at klimaendringene ikke har noe med menneskelig aktivitet å gjøre.

Ref: Dagbladet

Konklusjonen er feil. Det at man tviler betyr ikke at man benekter muligheten. Det man derimot kan si er at fire av fem nordmenn er overbevist.

— Dette viser hvor vanskelig dette er. Om man i et land som Norge har problemer med å nå ut med kunnskap, hvordan skal man da forvente å nå ut til folk i Kina og India? Dette er dramatisk, sier Persson til Dagbladet.

Persson fremstiller dette som et problem. Det er et problem at nordmenn i for stor grad tenker selv, og ikke lar seg overbevise til å blindt tro på det de blir fortalt av politisk styrt forskning.

Personlig synes jeg det er fantastisk at Nordmenn er best på å være skeptiske, og best til å ikke tro blindt på autoriteter.

Det er kanskje derfor Norge også er verdens mest sekulariserte land. Fordi vi vi har evnen til å tenke selv og trekke i tvil dogmatiske påstander. Jeg tror ikke vi skal gi Frp æren for dette, men det er kanskje også derfor så mange stemmer Frp, på tross av hvor ofte vi får høre hvor dumme vi er. Vi ser forbi kritikken, følger ikke flokken, men tenker selv.

Og Frps skepsis til klimaforskningen tror jeg har liten innvirkning på hva folk mener. Det er jo tross alt ikke Frp som først og fremst fremmer denne skepsisen i mediene, det er Frps motstandere som stadig trekker dette frem.

Jeg er en sterk tilhenger av forskning og vitenskap. Men jeg er også klar over hvor mye politikk som styrer forskning og ikke minst formidling av forskning. Klimaforskningen og dens formidling har vært ekstremt politisert. Så politisert at jeg mener det er fullstendig galskap å ikke være skeptisk. Men som sagt, skeptisk betyr ikke at man benekter. Skeptisk betyr at man ikke tror blindt.

Persson snakker om at man ikke når ut med kunnskap. Dette er tullprat, kunnskap om påstandene har så godt som alle nordmenn. Kunnskap nok til gjøre en faktisk selvstendig vurdering har de aller aller færreste. Vi er derfor avhengig av god formidling fra forskningen for å trekke konklusjoner. Når det gjelder klimaet har ikke formidlingen vært god. Den har vært politisert, ensidig og dogmatisk. Tvilere hetses og fremstilles negativt, slik Persson fremstiller tvilere som kunnskapsløse, og slik artikkelen fremstiller det å være skeptisk som å ha tatt klart standpunkt mot.

I et slikt politisk klima, med en slik formidling, så mener jeg alle burde bære sterkt skeptiske.

Det ser ut som om vi i Norge er best til å tenke selv. Det er veldig bra. Men fortsatt er det 80% som blindt stoler på autoriteter i stedet for å ha sunn skepsis. Det er alt for mye.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: