Få vitenskapen tilbake i forskningen!

oktober 3, 2009


Jeg har deltatt i en lengre diskusjon på forskning.no om vitenskapens plass i samfunnsforskningen. Mitt standpunkt er at vitenskap krever bruk av den vitenskapelige metode. Man må forme testbare (falsifiserbare) hypoteser. Kan man ikke gjøre dette, så har kunnskapen liten verdi som kunnskap, fordi man ikke kan skille mellom kunnskap og synsing.

Det er et hardt standpunkt, og jeg kan forstå de som mener det er for kompromissløst. Men for å forsvare denne kompromissløsheten i forhold til hva som er vitenskap, så hevder jeg ikke at at all annen aktivitet er verdiløst. Men man må være skeptisk til verdien, og svært forsiktig med konklusjonene. Spesielt skal man være skeptisk til å referere til forskning som autoritet og sannhet, når det i dag er åpent for så mye uvitenskapelig forskning.

Det deltar noen samfunnsforskere (jeg antar de er det ut fra språk og argumentasjon), som hevder at forskning uten å benytte seg av den vitenskapelige metode også er vitenskap, og henviser den vitenskapelige metoden til å kun gjelde naturvitenskap. Det verste er avvisningen av den vitenskapelige metoden i det hele tatt er mulig å benytte innen samfunnsforskningen. Det er altså ikke bare slik at de forsvarer andre metoder, men tar avstand fra den vitenskapelige metoden i sin helhet. Slik holdning er forstemmende.

Holdningen viser også hvor dårlig det står til med forståelsen av den vitenskapelige metoden i befolkningen. Det er trist, og noe bør gjøres for å få mer kunnskap om denne inn allerede i grunnskolen.

Les debatten på forskning.no. Det burde være åpenbart, men for ordens skyld, jeg bruker signaturen JB.

Reklamer

5 Responses to “Få vitenskapen tilbake i forskningen!”

 1. Den Moderne Mann Versjon 2 Says:

  Uvitenskapelig og politisert forskning er typisk for regimer vi ikke liker å sammenligne oss med.

  Dessverre blir det bare mer og mer av den og den stjeler ressursene fra den seriøse forskningen.

  • Den Moderne Mann Versjon 2 Says:

   Ang. biologi som blir nevnt i debatten på forskning.no, så har f.eks. Jørgen Lorenzen uttalt at biologigiske forskjeller er 100% irrelevant for kjønnsforskningen.

   Say no more…

 2. predikeren Says:

  Det er nesten utrolig å tenke på at teologien,tross sin irrasjonelle egenart, anvender vitenskaplige metoder, mens samfunnsforskerne altså unndrar seg denne disiplineringen!
  Samfunnsfagene vil altså fremstå som mindre troverdig enn teologien!


 3. […] har i det siste diskutert en del på nettstedet forskning.no. Jeg har diskutert med samfunnsforskere og forskere innen humaniora som mener den tradisjonelle vitenskapelige metoden […]


 4. […] Få vitenskapen tilbake i forskningen! Jeg har deltatt i en lengre diskusjon på forskning.no om vitenskapens plass i samfunnsforskningen. Mitt standpunkt er at vitenskap krever bruk av den vitenskapelige metode. Man må forme testbare (falsifiserbare) hypoteser. Kan man ikke gjøre dette, så har kunnskapen liten verdi som kunnskap, fordi man ikke kan skille mellom kunnskap og synsing. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: