Hvordan skal Arbeiderpartiet løse eldreomsorgen?

september 17, 2009


I Dagbladet i dag står den artikkelen som jeg savnet før valget, den som setter spørsmålstegn med hvordan Arbeiderpartiet skal klare å løse problemene med eldreomsorgen.

For Arbeiderpartiet har ikke kommet med noen forslag til omstrukturering slik høyresiden har gjort. For AP er det «mer av det samme» som gjelder. Men vi har problemer med omsorgen allerede i dag, og utfordringene vil bli større i årene som kommer. Dermed blir spørsmålet hvordan AP skal løse dette.

Forskningssjef Ådne Cappelen i SSB lister opp «fire svært upopulære alternativer»:

 • Øke skattene, noe Stoltenberg har lovet at han ikke skal gjøre.
 • Øke brukerbetalingen slik at det blir dyrere med sykehjemsplass.
 • Bryte handlingsregelen og risikere renteøkning.
 • Holde seg til handlingsregelen, men bruke nesten alle oljepengene på utbygging av sykehjem. Da blir det i realiteten ikke nok igjen til andre viktige formål.

Det som ikke nevnes er at vi trenger fler til å jobbe med eldreomsorgen. Det betyr en utarming av det private næringslivet, som igjen betyr mindre skatteinntekter å betale for de offentlige oppgavene med.

Det mangler et alternativ i listen over, det jeg stemte for i valget, omstrukturering med tanke på et mer effektivt system. Man trenger ikke tviholde på dagens organisering. Frykten for å slippe private interesser til er fullstendig irrasjonell og unødvendig. I tillegg er det ekstremt viktig å legge til rette for det private næringslivet, for oljefondet kan vi ikke leve av. Det er bare en reserve.

Det blir spennende å se hvordan det går. I verste fall går det så dårlig at folk om fire år innser at dagens system ikke lenger er bærekraftig.

Oppdatering:
Helga Pedersen «svarer» på utfordringen:

– Vi befinner oss nå i en stram økonomisk situasjon, og det er ingen tvil om at det vil bli krevende for Norge å kunne gi alle eldre sykehjemsplass innen 2015. Det kommer til å bli dyrt, sier Pedersen og legger til:

– Men politikk handler om å prioritere, og i denne perioden prioriterer vi eldre – og derfor må vi si nei til en del andre ting.

Hva er disse andre tingene? Finnes det en plan her? Har AP tenkt å informere oss?

Og jeg spør igjen, hvorfor ble aldri Arbeiderpartiet utfordret på dette i valgkampen?

Reklamer

4 Responses to “Hvordan skal Arbeiderpartiet løse eldreomsorgen?”

 1. tjaha.. Says:

  Klart Jensemann har løsningen. De rødgrønne setter bare pensjonsalderen til 85 år, så blir vi tvunget til å jobbe til vi stuper. 🙂

  Da selvfølgelig med unntak av offentlige ansatte med partiboka i orden. (som går av på 65 :p )

  På den annen side er det lov å håpe at han innser at han er ute på tynn is, og at han trekker seg.

 2. nagel Says:

  Schjøtt-Pedersen: -Nu kan du si noen fornuftig Ådne, om Handlingsregelen min..

  Cappelen: Inndra kjøpekraft, blablala, økt skatt eller økte renteblalanbla..

  her hører alle sammen i samme økonomiske insvingte keiserpingvinfrakk under handlingslammelsesparaplyen, mens alle land kjører montkonjunturpolitikk, uten handlingsregel. Herregud hvor naive vi er i dette landet, men snart kan ikke dette engang ytres for nå skal Høyre og AP vedta datalagringsdirektivet, da tar jeg skrittet og blir kriminell, men ikke kom å si at det var jeg som startet det..

  «Ja til eldre…»

  Si heller nei til de eldre. Gjør alle til minstepensjonister på 30 cm, slik at vi kan sette dem på peisen i hytter og hus..eller bruk dem til oljelenser eller vindmøller.Miljøgamlisen..varer i 67 år presis.


 3. Og det samme gjelder skolen.

  Mer av det samme. Da blir det bra!

 4. Bjarne Betjent Says:

  Private sykehjem, sykehus o.l finansiert av staten (offentlig privat samarbeid) bidrar ikke til mer inntekt for staten enn offentlige sykehjem, sykehus o.l.

  Løsningen på alle problemer er ikke nødvendigvis privatisering.

  Det som derimot må skje er en effektivisering. F.eks. norske leger er blant de i verden som brukes minst timer av arbeidstiden på å behandle pasienter. Det er rimelig å anta at mye arbeidstiden brukes på skjemaveldet. En jobb helsesekretærer har halve lønna for å utføre.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: