Piratkopiering er deling, ikke stjeling

september 12, 2009


Tenk at det går an. En aksjon mot piratkopiering bruker slagordet «Dele – ikke stjele». Det ironiske er at piratkopiering nettopp er deling, og ikke stjeling.

Stjeling innebærer å ta noe fra andre, og reguleres av straffelovens §257:

§ 257. For tyveri straffes den som borttar eller medvirker til å bortta en gjenstand som helt eller delvis tilhører en annen, i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved tilegnelsen av gjenstanden.

Når man lager en kopi av noe, så borttar man ikke noe som helst. Man stjeler ingen ting. Og når man gir bort en kopi til andre så deler man. Piratkopiering er «dele, ikke stjele» i praksis.

Fremstilling av kopier av åndsverk reguleres av åndsverksloven.

Personlig anser jeg eiendomsretten for en grunnleggende menneskerettighet. Det innebærer at dersom man lovlig har anskaffet en gjenstand, så står man fritt til å forvalte denne som man vil. Åndsverksloven griper inn i denne eiendomsretten, ved at man ikke lenger fritt kan for eksempel fremstille en kopi av egen lovlig anskaffede eiendom. Åndsverksloven bryter altså med grunnleggende eiendomsrett.

Grunnen til åndsverksloven er å beskytte interessene, først og fremst de kommersielle interessene, til åndsverkets opphavsmann. Jeg mener det er grunnleggende galt at kommersielle interesser skal overstyre private interesser. Dersom en opphavsmann ikke ønsker sitt verk spredd og kopiert, så er vedkommende fri til å i utgangpunktet ikke selge kopier til privatpersoner. Opphavsmannen kan på den måten beholde full kontroll over sitt verk. Men har vedkommende frivillig valgt å selge et eksemplar til et privatperson, så har man frivillig valgt å oppgi kontrollen over verket.

Åndsverksloven er en kunstig endring av dette forholdet, med formål å beskytte kommersielle interesser, og dengår på bekostning av private rettigheter, og er derfor etter min mening en etisk uforsvarlig lov.

Åndsverksloven bør etter min mening endres til å kun gjelde i kommersiell sammenheng, og ikke lenge bryte med private menneskers grunnleggende rettigheter, altså eiendomsretten.

Jeg er for deling, ikke stjeling. Altså fri deling av kultur privatpersoner imellom.

Les også:
Kultur bør deles mest mulig fritt
Stjeling og deling (Dagbladet)

Reklamer

4 Responses to “Piratkopiering er deling, ikke stjeling”

 1. Pirat1 Says:

  Eg ser mange skriv at Åndsverklova er til for å syte for at dei som skaper åndsverk skal få betalt i staden for å drive med gratisarbeid. Dette er unøyaktig. Heile poenget med Åndsverklova var å stimulere til skaping av åndsverk, og så lenge talet på skapte åndsverk held seg høgt fungerer lova bra. Poenget med åndsverklova var med andre ord ikkje, og har aldri vore, at skaparane av åndsverk skal tene mest mogleg pengar. Kommersielle interesser er med andre ord heilt underordna folket til sin tilgang til kultur. Platebransjen framstiller det gjerne som om dei har ein heilag rett til å mjølke og svindle kundane sine for mest mogleg pengar, og viser gjerne til åndsverklova som støtte for deira eigen umoral. Men så lenge ein ikkje kan syne til ein dramatisk nedgang i talet på nye åndsverk, fungerer alt som det skal. Akkurat no er talet på nye åndsverk og inntektene til underhaldningsindustrien rekordhøgt, på trass av bransjen sine påstandar om at dei held på å gå konkurs og artistane helød på å svelte i hjel.

  • ukorrigert Says:

   Helt enig. Det er ingen grunn til å tro at det vil bli mye mindre kultur-«produksjon» om åndsverksloven ikke gjaldt i privat sammenheng.

   Det ville kanskje bli noe mindre kultur totalt sett, men folket sin tilgang til kultur ville bli veldig mange ganger bedre om man tillot fri deling av kultur.

 2. yey Says:

  fuck u and fuck the world

 3. Christoffer Ødegården Says:

  Hei, jeg er journalist student og skriver en sak om nedlasting. Skulle gjerne sitert fra stoffet ditt, men må ha navnet ditt for å gjøre det. E-posten min er crindermaan@hotmail.com.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: