Godt eller flåsete sagt om Irak?

september 7, 2009


I en artikkel i Aftenposten om økende bruk av tortur blir Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International intervjuet. Her står bl.a følgende å lese:

På én enkelt dag, 19. juni i år, ble 19 personer hengt i Bagdad. Over tusen fanger venter i dag på å bli henrettet, ofte som resultat av tilståelser, som kan være gitt under tortur.

– Er det noe med det arabiske kulturen som gjør at regimene ikke har større respekt for menneskerettigheter?

– Jeg tror ikke dette har noe med verdensdelen å gjøre. Dette viser først og fremst viser at det ikke går an å bombe [frem denne respekten]. Det var en besnærende tanke da vi sto overfor Saddam Hussein, men det har vist seg å være et dårlig virkemiddel, sier Egenæs.

Å fremme respekt for menneskerettigheter er en langsiktig prosess, mener han. – Man må jobbe sammen med befolkningen for å skape en ny måte å tenke på. Det handler om politiske tradisjoner som man ikke kan snu over natten.

Afteposten har valgt å pull-quote deler av utsagnet:
pullquote

Men er dette egentlig godt sagt? Utsagnet antyder at noen mener bombing alene er nok. Men hvem skulle dette være, Egenæs? USA og Bush? Eller stråmannsversjonen av disse?

Resten av utsagnet sier jo bare det åpenbare, at det tar tid å endre holdninger.

Og selve spørsmålet svarer Egenæs heller ikke på, spørsmålet om hva som er grunnen til at det er slik som det er. Er det noe feil med den arabiske kulturen? Et politisk betent spørsmål, selvsagt. Men dette var bare feig unnavridning fra Egenæs, og definitivt ingen pullquote verdig.

Sløve ukritiske journalister kaller jeg det.

Og fordi jeg ikke vil være like feig selv:
Problemet ligger i barbarisk kultur som ikke har fått fornyet seg. Mye på grunn av politisk islam. Mye fordi resten av verden har latt ting få ture og gå i fred alt for lenge, uten å gjøre det som trengs for å renske opp i møkka og for å beskytte befolkningen i disse landene mot udemokratiske, korrupte og voldelige regimer.

Når hele generasjoner har vokst opp og ikke kjent til andre politiske løsninger enn vold, da tar det selvsagt lang tid å snu dette. Men heldigvis er det nå åpnet en mulighet, en mulighet som vi nå griper og gjør det beste ut av. Å overlate lrak og Afghanistan til seg selv nå, det ville være en forbrytelse mot disse landenes befolkning.


Alle folk i alle land har rett til å selv bestemme styresett. Men for at et folk skal kunne bestemme styresett, så må det finnes en form for demokrati. Alle folk har derfor krav på demokrati, og ingen nasjon uten demokrati burde anerkjennes av FN.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: