Skremselspropaganda om mat

september 2, 2009


Dagbladets Magasinet har en artikkel om McDonalds-mat som ikke mugner. Det hele fremstilles i starten som noe skummelt, og ser man på kommentarene til artikkelen ser man at folk lar seg skremme av artikkelen.

Men leser man hele artikkelen kommer den naturlige forklaringen frem: Mat som ikke får tilførsel av vann, soppsporer og bakterier tørker før den mugner. Ikke noe nytt i det. Prøv selv, la ett brød ligge i plast og ett uten på en benk en ukes tid. Litt avhengig av de lokale forholdene vil det ene brødet mugne, og det andre bare tørke.

Den åpenbare tabben som journalisten, som har prøvd å ha en burger liggende i en papirpose i et år, har gjort, er å ikke ha noen form for kontroll-prøve. Altså en burger eller stykke ost fra en annen kilde å sammenligne med. (Helst burde han sammenlignet flere produkter i flere miljø). Hans forsøk er dermed verdiløst, og han burde egentlig skamme seg for å skremme folk basert på et så mangelfullt forsøk.

Selv spiser jeg på McDonalds med god samvittighet. En sjelden gang i blant, selvsagt. Det er hva man gjør til daglig som bygger eller ødelegger helsa, ikke hva man gjør av og til. Så lenge det ikke er snakk om direkte farlige stoffer.

Egentlig en interessant artikkel, men dessverre skrevet på en tendensiøs og useriøs måte.

Og til kokken som kaller seg Herr Gyselig, man trenger ikke være feinschmecker for å misslike Piffi-krydder og dets like. Det smaker jo ikke annet enn glutamat.

Reklamer

3 Responses to “Skremselspropaganda om mat”


 1. Hei, takk for gode innspill. Ja, jeg burde nok hatt en kontrollprøve, men hovedhensikten med mitt lille, uhøytidelige eksperiment var å sjekke om denne nettmyten om burgere som ikke mugner, stemte. Og det gjorde den.

  Underveis fikk jeg en plausibel forklaring fra McDonalds – at burgeren rett og slett hadde tørket inn (selv om papirposen igjen lå i en plastpose).

  Men som Spurlocks eksperiment viser i videoen jeg linker til i artikkelen, mugner ikke McDonalds sine pommes frites selv i en lukket glasskrukke som samler damp og fuktighet. Det er jo litt betenkelig.

  Uansett: Takk for fin respons til artikkelen. Jeg spiser også på McDonalds en gang i blant uten store kvaler.

  Forresten er jeg en han (du skriver hun og hennes i blogginnlegget)

  🙂

  vennlig hilsen
  Trond Erling Pettersen, Dagbladet.no

  • ukorrigert Says:

   Kjønnet er fikset. Jeg hadde mer enn en Dagbladet-artikkel oppe, og sjekket feil artikkel når jeg sjekket hvem forfatteren var.

   Det er bra at forklaringen fra McDonalds kom godt frem. Men allikevel kom den så langt nede, og starten på artikkelen var skrevet på en slik måte, at den skremmer mer enn nødvendig. Slik man kan se av kommentarene.

   Man kunne ønske at alle leste artikkelen grundig, og ikke lot seg påvirke for mye av vinklingen men mer av fakta, men slik er det dessverre ikke.

 2. Skrue Says:

  Sånn blir det når man kan velge og vrake.Tror nok at mc burgere hadde gått ned på høy kant i afrika,der nede er det aldri noe mas med,kalorier,feit mat etc..nei sulten er den beste kokken.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: