Overtydelig at rød-grønn politikk ikke virker

september 2, 2009


Fattigdommen øker (Dagbladet, VG). Barnefattigdommen økte fra 5,8 prosent til 7,9 prosent fra 2000 til 2006. Til tross for at å redusere fattigdommen har vært en prioritert oppgave fra regjeringen.

Barnefattigdom rammer spesielt barn av foreldre med lav utdanning, foreldre uten fast jobb og foreldre med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn. Barn i store husholdninger, med enslig forsørger, i husholdninger som mottar sosialhjelp eller er velferdsstatsavhengige er også utsatt, sier generalsekretær i Redd Barna, Gro Brækken.

Dette henger selvsagt bl.a sammen med at langt flere er blitt velverdsstatsavhengige, som Brækken kaller det. 18000 fler i løpet av de fire siste årene.

Det kommer stadig rapporter om elendige forhold på gamle- og sykehjem. Sykehuskøene er fortsatt lange. Eldrebølgen nærmer seg, og NAV melder at vi må importere masse arbeidskraft i fremtiden for å beholde velferden. Bedrifter flagger ut. (Systemet råtner.) Politiet er seriøst underbemannet og tar ikke opplagte saker (Aftenposten). Og miljø- og klimautfordringene gjøres det lite med.

Her er det to muligheter:

  • Stø kurs
  • Nytenking

Den vanlige pipa fra dagens regjering er at kommunene må styrkes, det må omfordeles mer rettferdig og arbeidet må intensiveres. Altså stø kurs med samme politikk. Troen synes å være at om vi fortsetter med samme typen politikk, bare jobber hardere og omfordeler enda litt mer rettferdig, så vil problemene bli løst. På tross av at det er så åpenbart at det ikke fungerer.

Det går greit så lenge vi har olja som ekstrafinansiering. Men oljen vil ta slutt, trolig i de fleste som lever nå sin levetid, og da må dagens velferdssystem bæres av de som fortsatt jobber i privat sektor. Det kan ikke fungere. Dagens politikk er ikke bærekraftig. Det må nytenking til.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: