Handel og Kontor og ufrivillig deltid

august 30, 2009


Handel og Kontor har en reklame på radio, mot ufrivillig deltid og med oppfordring til å stemme rød-grønt.

Reklamen representerer en hypotetisk bedrift der fire ansatte jobber ufrivillig deltid, og vil ha fast stilling. Det jeg kan se for meg skje i denne bedriften er at de ikke har råd til alle fire på fulltid, så de må si opp en av arbeiderne. De resterende tre får dermed høyere arbeidspress og mindre fleksibilitet i forhold til arbeidstid og fritid.

Det å kunne ha deltidsansatte utgjør en fleksibilitet for en bedrift. Å fjerne denne fleksibiliteten med makt vil ha en kostnad. En bedrift har ikke ubegrenset ressurser, og må tilpasse seg, så sjansen er stor for at kostnaden delvis vil ramme de ansatte på en eller annen måte, slik jeg tenker meg i den hypotetiske situasjonen over.

Stadig fler rettigheter til de ansatte må balanseres opp mot bedriftenes behov. Hvis det ikke gjøres, så vil bedriftene lide, det vil igjen gå ut over arbeidsplasser. Dersom kostnadene ved å ha ansatte stiger, så har bedriftene råd til færre ansatte og må stille høyere krav til den enkelte ansatt. Risikoen ved å ansette feil øker også, og det blir vanskeligere for folk som har falt ut av arbeidslivet og har hull i CV’en å komme inn igjen. Disse havner da i trygdesystemet, og blir en større belastning på samfunnet og de som har fast arbeid og betaler skatt.

Jeg er selvsagt ikke imot rettigheter til de ansatte. Men man må ikke stille dette opp som et fiendskap mellom bedrifter og ansatte slik de rød-grønne i alt for stor grad. Man må heller ikke være ukritisk til hvilke konsekvenser stadig nye krav fra de ansatte kan ha for bedriftene, og dermed arbeidsmarkedet. Man må tenke helhetlig og konsekvenser, i stedet for bare krav og «oss» arbeidere mot «dem» bedriftene.

Og i motsetning til Handel og Kontor vil jeg oppfordre til å stemme på et parti som er for bredt borgerlig samarbeid, det vil si Høyre eller Frp.

Reklamer

One Response to “Handel og Kontor og ufrivillig deltid”

 1. Trond Trondsen Says:

  Mange butikker (dvs. handelsbedrifter) spekulerer i å ansatte deltidsansatte i (relativt) små stillinger.

  Hvorfor? Fordi de sparer penger på det… Tariffavtalen for butikksektoren sier at ansatte som i snitt(!) jobber mindre enn tolv timer i uken, ikke har krav på kvelds- og helgetillegg.

  Det er grunnen til at det suverent vanligste stillingsopplegget i butikkbransjen er én (ettermid)dag i uka+annen hver fredag og lørdag…

  Da kan de fulltidsansatte (som hadde hatt rett på kvelds- og helgetillegg) jobbe dagtid på ukedager, mens de deltidsansatte (som ikke har krav på tillegg) kan jobbe kveld og helg….

  Slik var det i matbutikken jeg jobbet i, men også alle andre matbutikker jeg har venner som har arbeidet i.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: