Velgerne bryr seg minst om det viktigste, næringspolitikk

august 29, 2009


The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.

Winston Churchill

Dagbladet har publisert resultatet fra en undersøkelse om hvilke saker velgerne synes er viktige for folks valg av parti. Aller nederst på lista er kategorien Sysselsetting/Næringspolitikk.

Det får en til å stusse og tenke litt. Skjønner virkelig ikke folk at det vi alle lever av, grunnlaget for all verdiskapning, grunnlaget for alle skatteinntekter som fordeles på de andre kategoriene, det kommer nettopp fra et sunt og solid næringsliv. Vi kan ikke opprettholde velferdssamfunnet, vi kan ikke få gode forhold på noen av d andre kategoriene, om vi ikke først har sørget for å skaffe verdier som kan fordeles.

Det er kanskje slik at den økonomiske politikken og næringslivspolitikken er som luft. Vi tar det for gitt at vi alltid vil ha luft. Helt essensielt, men noe vi allikevel tar for gitt og sjelden tenker på.Her har ikke Høyre (og Frp) gjort en god nok jobb med å bevisstgjøre folk.

Men det kommer en fremtid uten olje. En fremtid med eldrebølge, klimautfordringer og stor belastning verdiskapningen i næringslivet. Når vi trenger dobbelt så mange personer i helse- og omsorgs-sektoren, så betyr det langt mer å bære for verdiskapende sektor. samtidig betyr det færre personer som arbeider i næringslivet fordi offentlig sektor krever så stor andel av befolkningen.

I tillegg er antallet som faller utenfor næringslivet og endrer opp på trygder og stønader stadig flere. Og nevnte jeg at oljen kommer til å ta slutt en dag?

Begynner vi ikke å prioritere det private næringslivet i dag, så kommer vi til å få seriøse problemer om noen år.

Apropos næringslivspolitikk, jeg anbefaler å lese Christen Sveaas kronikk om nettopp det temaet, publisert i dag i Aftenposten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: